سه‌شنبه ۱ خرداد ۱۴۰۳ |۱۳ ذیقعدهٔ ۱۴۴۵ | May 21, 2024
واسطی

حوزه/ عضو هیئت علمی پژوهشکده حکمت و دین پژوهی به تبیین ظرفیت ها و پتانسیل های پویای نمایشگاه‌های علمی ـ پژوهشی در عرصه مدیریت دانش و در مواجهه به نظام مسائل نوین علمی پرداخت.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه در مشهد، حجت الاسلام والمسلمین عبدالحمید واسطی، عضو هیئت علمی پژوهشکده حکمت و دین پژوهی در آئین تجلیل از غرفه داران و دست اندرکاران سیزدهمین نمایشگاه دستاوردهای علمی ـ پژوهشی حوزه علمیه خراسان که به همت مدیریت پژوهش و توسعه علمی این حوزه در مدرسه علمیه عالی نواب برگزار شد با بیان این که جنس کار نمایشگاه های علمی ـ پژوهشی از جنس مدیریت دانش است، گفت: اصطلاح مدیریت دانش یعنی با چه ساختارها و فرآیندهایی از نقطه مواجهه با مسائل تا حل مسائل در عرصه میدانی روبرو هستیم.

وی ادامه داد: آنچه در این عرصه اهمیت دارد آن است که بدانیم چگونه باید نیازسنجی و نیازشناسی و همچنین تشخیص شبکه مسائل را انجام داد و پاسخ به مسائل، بر اساس فرآیند خلاقیت و تفکر و اندیشه های نو، فارغ از منابع اطلاعاتی قبلی متفکرین بر چه پایه هایی می بایست ارائه شود.

مدیر مدرسه علمیه نورالرضا(ع) با بیان این که مهم ترین رسالت تحقیق و پژوهش، تولید فکر و اندیشه است و باید اندیشید که این تولید فکر و اندیشه، چگونه می تواند در شناخت نیازها و جمع آوری اطلاعات متفکرین موجود یا منابع قسمت های دیگر کمک کند، خاطرنشان کرد: این شناخت نیازها و مسائل آنگاه که در سطح کلان مطرح می شود در جنس مدیریت دانش قرار می گیرد.

حجت الاسلام والمسلمین واسطی با بیان این که اولویت بندی بین مسائل و تمییز قائل شدن میان مسائل خرد و کلان کشوری و قرار دادن دسته ای از مسائل در میان مسائل کلان، در زمره شاخه‌های مدیریت دانش است، ابراز کرد: به عنوان مثال، اینکه کسی در حجره خود فکری داشته باشد شاید روش تحقیقی مطرح کند اما اینکه تفکر منتهی به تولید علم نافع شود و برای این منظور مجموعه های متفکر و فرآیند های تفکرساز پای کار بیایند، این موضوع در شاخه مدیریت دانش قرار می گیرد.

وی با بیان این که هم افزایی بین منابع و طبقه بندی متناسب با نیازها نیز از حلقه های مدیریت دانش است، تصریح کرد: مسئله اول تجمیع اطلاعات یا همان مدل سازی است؛ یعنی از مجموعه تفکر و اطلاعات چگونه می توان برای حل مسئله استفاده کرد و پژوهشکده های کاربردی و بنیادین چگونه و به چه کیفیتی می توانند اطلاعات را در راستای حل نظام مسائل در حوزه مدیریت دانش بکار ببرند.

مدیر مدرسه علمیه نورالرضا(ع) با بیان این که پس از ساخت مدل، مسئله چگونگی استفاده از دانش در عمل در مقیاس کلان مطرح می شود، افزود: اگر مؤسسه ای مدلی را تولید کرد باید دید چگونه این مدل باید اجرایی شود و در اینجا، کیفیت اجرایی کردن داده ها و دانش تا به مصرف کننده برسد، همه در حلقه توزیع و انتشار دانش قرار می گیرد و نمایشگاه های پژوهشی در این قسمت نقش دارند.

حجت الاسلام والمسلمین واسطی با بیان این که نمایشگاه های پژوهش به جهت مرجعیت می توانند هم در راستای رساندن مسئله حل شده به مخاطب و مصرف کننده، هم در عرصه نیازسنجی و شناخت شبکه مسائل، هم در عرصه شناسایی منابع، هم مدل سازی و طراحی پاسخ مسئله، و هم در عرصه عملیاتی سازی آن و رساندن علم و دانش به مصرف کننده نقش موثری داشته باشند، تصریح کرد: همه نمایشگاه های علمی پژوهشی بایستی با تکیه بر این موضوعات برپا شوند.

وی با اشاره به تاریخچه و پیشینه و همچنین آینده پژوهش بخصوص در حوزه های علمیه، عنوان کرد: امروز در حوزه های علمیه نگرش کاربردی سازی علوم مطرح است و پژوهشی باید صورت بگیرد که منتهی به حل مسئله شود تا بتواند در جامعه اثر و تغییر ایجاد کند؛ پژوهش باید منجر به تغییر در عمل شود و آن تغییر، شاید تغییر در فکر، یا رفتار، یا روابط و یا شیوه های نو باشد.

مدیر مدرسه علمیه نورالرضا(ع) با اشاره به ضرورت شناخت روش های تولید دانش، ابراز کرد: آینده در دستان کسانی است که به روش های تولید دانش آشنایند و با توجه به گسترش ابزارهای جدید(هوش مصنوعی)، افراد در پژوهش باید روش های نوین تولید دانش را بشناسند.

حجت الاسلام والمسلمین واسطی با بیان این که اگر روند وضعیت موجود در برگزاری نمایشگاه ها پیش گرفته شود، چالش های جدید برای ایجاد فرصت های تازه اتفاق نمی افتد و اتفاق خاصی در گسترش دانش و ایجاد مسئله های جدید، فعال شدن تفکر و رساندن به حل مسئله و طراحی مدل های جدید صورت نخواهد گرفت، بیان کرد: دومین موضوعی که وقوع آن در صورت عدم تغییر وضع موجود محتمل خواهد شد این است که ساختارها و فرایندهای سازمانی گسترش می یابد اما آن تحول موردنظر اتفاق نمی افتد چون ذات تحول، ایجاد یک تغییر معنادار نسبت به وضعیت موجود است.

وی با اشاره به ضرورت تغییر در آموزش حافظه محور و تبدیل آن به آموزش مهارت محور در حوزه های علمیه، اظهار داشت: یک طلبه باید مهارت محور باشد، باید مهارت مغالطه داشته باشد تا بتواند با مهارت های خود، تبیین در فضای رسانه انجام دهد و قواعد را در قالب فتوکامنت و شیوه های رسانه ای نو به جامعه هدف تزریق کند و راهبرد های کلیدی مؤثر و کارآمد در سطح جامعه ارائه دهد.

مدیر مدرسه علمیه نورالرضا(ع) با بیان این که بنابراین نمایشگاه پژوهش از حلقه های مدیریت دانش است و پیشنهاد می شود نمایشگاه های پژوهش در قالب یک نقشه ۱۰ ساله، هر سال شعاری محوری را دنبال نمایند و این شعار نیز سیاست حاکم برای رویکردِ آن سالِ نمایشگاه باشد، گفت: نمایشگاه های پژوهش باید در یک افق ۱۰ ساله، با رویکرد مسئله شناسی، نیازسنجی، شناخت شبه مسائل و تولید نظام مسائل حرکت کنند و در زنجیره تولید دانش در مقیاس کلان، این رویکرد حاکم را به صورت گسترده در مدارس نیز جاری نمایند و دید مسئله شناسی و نیازشناسی را در مدارس بگسترانند.

حجت الاسلام والمسلمین واسطی با بیان این که آنچه نیاز است شکل گیری نمایشگاه های پژوهش در فضاهای علمی رقابتی است، ابراز کرد: اگر حوزه علمیه خراسان این رویکرد و افق ۱۰ ساله را در نگاه خود ببیند، دانشگاه ها، مراکز و مجامع علمی نیز الگوخواهند گرفت و اثرگذاری مضاعف خواهد بود.

انتهای پیام ۳۱۳/۴۹

برچسب‌ها

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha