جمعه ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ |۲۴ شوال ۱۴۴۵ | May 3, 2024
کد خبر: 1151777
۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۰۷:۵۲
کلیپ جای مُهر بر پیشانی

حوزه/ در برخی روایات، عدم وجود اثر سجده در پیشانی مورد مذمت قرار گرفته یعنی انسان مؤمن باید در کثرت عبادت خدای متعال به گونه ای باشد که اثری هرچند اندک از این عبودیت و خاکساری در درگاه الهی در چهره او دیده شود و با کسانی که بویی از بندگی الهی و خاکستری به درگاه خدای متعال نبرده اند، تفاوتی داشته باشد.

به گزارش خبرگزاری حوزه، اخیرا کلیپی در فضای مجازی با موضوع «راز جای مُهر بر پیشانی مسئولین» منتشر شده که حجت الاسلام روح‌الله حبیبیان از اساتید حوزه علمیه قم در پاسخ به محتوای این کلیپ نوشت:


بسم الله الرحمن الرحیم

اخیرا کلیپی از یکی از روحانیون که بیشتر در فضای ورزشی و رسانه های زرد فعالیت دارد و متاسفانه ابزار مستندسازی برخی برنامه‌سازان نیز قرار گرفته است، منتشر شده که وجود جای مهر بر پیشانی برخی مؤمنان را به سخره گرفته و آن را اثر داغ کردن با اتو یا مانند آن معرفی می کند و متاسفانه در ارائه تصویر افرادی که چنین وضعیتی در چهره دارند، تصاویر برخی مسئولان و روحانیون و حتی شهدا را ضمیمه کرده است.

ضمن ابراز تأسف نسبت به این رویکرد نابخردانه و از روی کم توجهی این روحانی ناآگاه، لازم است در این خصوص نکاتی جهت تنویر افکار عمومی ارائه گردد:

۱. اثرگذاشتن مهر بر روی پیشانی در برخی از افراد به جهت حساسیت بیشتر پوست آنها نسبت به خاک بوده که موجب ماندگاری جای مهر روی پیشانی است و در هر حال، حاکی از توجه و تقید فرد نسبت به نماز و سجده به عنوان یکی از زیباترین حالات انسان در برابر خداوند متعال می باشد که جای تقدیر و تحسین دارد نه نکوهش.

۲. دلیل اصلی این حالت در چهره، سجده های طولانی است که هرچند امری مستحب محسوب می شود اما یکی از با فضیلت ترین عبادات انسان مؤمن بحساب می آید؛ چنانکه در روایات متعدد بر «طول السجود» سفارش شده است (الخصال ۶۱۶/۱۰) و اگر کسی مقید به این امر باشد به یکی از مهمترین مراتب بندگی خدای متعال عمل نموده است.

۳. یکی از ویژگی های بارز که در مورد چهره‌ برخی امامان معصوم مانند امیرالمؤمنین علی علیه السلام و امام سجاد و حتی برخی امام زادگان مانند حضرت اباالفضل علیه السلام نقل شده، بجا ماندن اثر سجده روی پیشانی آن بزرگواران بود که این حالت در منابع روایی و تاریخی نقل شده است.

مثلا در تاریخ آمده است وقتی سر مبارک حضرت اباالفضل العباس وارد کوفه شد، یکی از ویژگی هایی که از چهره او به چشم می آمد اثر سجده در روی پیشانی مبارک آن حضرت بود (الذریعه/ ۱۲۲) در حالی که ایشان در وقت شهادت، جوانی سی و چند ساله بودند.

۴. اثر سجده در چهره انسان مؤمن یکی از مهمترین نشانه های یاران و همراهان رسول خدا (ص) در قرآن معرفی شده و این امر مورد ستایش خدای متعال قرار گرفته است.

خداوند در آیه ۲۹ سوره فتح می فرماید:

«مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّهِ وَالَّذِینَ مَعَهُ أَشِدَّاءُ عَلَی الْکُفَّارِ رُحَمَاءُ بَیْنَهُمْ تَرَاهُمْ رُکَّعًا سُجَّدًا یَبْتَغُونَ فَضْلًا مِنَ اللَّهِ وَرِضْوَانًا سِیمَاهُمْ فِی وُجُوهِهِمْ مِنْ أَثَرِ السُّجُودِ؛ محمّد (ص) فرستاده خداست؛ و کسانی که با او هستند در برابر کفّار سرسخت و شدید، و در میان خود مهربانند؛ پیوسته آنها را در حال رکوع و سجود می‌بینی در حالی که همواره فضل خدا و رضای او را می‌طلبند؛ نشانه آنها در صورتشان از اثر سجده نمایان است».

۵. در برخی روایات، عدم وجود اثر سجده در پیشانی مورد مذمت قرار گرفته یعنی انسان مؤمن باید در کثرت عبادت خدای متعال به گونه ای باشد که اثری هرچند اندک از این عبودیت و خاکساری در درگاه الهی در چهره او دیده شود و با کسانی که بویی از بندگی الهی و خاکستری به درگاه خدای متعال نبرده اند، تفاوتی داشته باشد.

امام علی علیه السلام در روایتی می فرماید «إنّی لأکرَهُ للرَّجُلِ أن تُری جَبهَتُهُ جَلحاءَ لَیسَ فیها شیءٌ مِن أثَرِ السُّجودِ / من برای مرد نمی‏‌پسندم که پیشانیش صاف دیده شود و اثری از سجود در آن نباشد».( منتخب میزان الحکمة: ۲۶۶)

۶. تنها نکته ای که باقی می ماند آن این است که گفته شود اثرگذاری جای مهر در چهره برخی افراد احتمالا نه بخاطر کثرت نماز یا سجده بلکه بخاطر رفتارهای غیر عبادی برخی انسان های ریاکار جهت متدین به نظر آمدن و ... است که در این صورت باید به کسانی که این احتمالات را مطرح می نمایند روایت مشهور امام علی علیه السلام را یادآور شویم که فرموند: «هیچ وقاحت و بی شرمی همانند تهمت زدن به دیگران نیست». (لا قحَةَ کَالبُهتِ.غرر الحکم، حدیث ۴۴۳۸)

با توجه به آنچه ذکر شد بسیار جای تعجب دارد که چنین نمادی در چهره انسان مؤمن از جانب یک فرد ملبس به لباس روحانیت، مورد تمسخر و استهزاء قرار گرفته و مضحکه کسانی گردد که احیانا ارتباطی با نماز و عبودیت و بندگی خدای متعال ندارند؟

امیدواریم این خطای بزرگ هرچه سریعتر از جانب همین فرد مورد جبران و تصحیح قرار گیرد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • تذکر IR ۰۸:۴۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۲
    7 2
    کلمه روحانی یک کلام مقدس است که برای بزرگانی چون امام راحل و حضرت آیت الله بهجت و علمای بزرگ مانند شیخ اعظم انصاری و... برازندگی دارد نه هر کس که لباس منتسب می پوشد که گفته اند : ای بسا خرقه که مستوجب آتش باشد!
  • هشدار IR ۱۳:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۲
    7 2
    نبایستی به راحتی از کنار این دست مسائل و مطالب گذشت هر چند که چاه کن همیشه ته چاه هست! اما به واقع عدهای آلت دست شیطان انسی و جنی اند تا ریشه دین و دینداران را با برنامه منسجم زماندار به هر نحوی بزنند! و در این میان دو گروه به خوبی میدان داری می کنند عالم متهتک و جاهل متنسک! ابلیس خبیث به کمک نفس پلید برخی گمراهان کم خرد و بی هنر با پرداختن به موضوعات موهن در صدد تخریب باورهای ارزشمند دینی هستند تا پس از این مرحله یک استحاله کامل فرهنگی را رقم بزند. زهی خیال باطل!
  • احسنتم IR ۰۵:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۳
    1 1
    احسنتم. مستدل و مشروح. جزاکم الله خیرا.
  • طلبه IR ۱۳:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۳
    5 0
    آن کلیپ و این پاسخ دقیقا دو موضع مختلف است که ما همیشه داشتیم و داریم. یکی از واقعیت بیرونی می گوید یکی از درون کتاب و متون حرف می زند. بله روایات همین است که برادرمان می گوید. اما بدون اینکه درباره اشخص خاص نظر بدم و تایید کنم، واقعیت ریاکارانه بیرون چیز دیگر است و حقیقتاً و جداً باید آسیب شناسی شود. مدیری که دو سه سال قبل فلان قیافه اسپورت را داشته الان پیشانی اش پینه بسته! برادرجان پینه پیشانی مال سالها عبادت است نه این رفتار ریاکارانه برای ریاست.
    • ؟ IR ۱۵:۲۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۴
      0 4
      سال ها؟ کی گفته باید سال ها طول بکشه؟ اگر کسی تا دیروز یه جور بود و امروز یه خورده بالاتر رفت باید به توپ اتهام ریا و ... ببندیمش یا کمکش کنیم بالاتر بره؟
  • تحلیل اخلاقی IR ۱۳:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۳
    5 1
    برخی از آیت الله بهجت (ره) پرسیدند در اثر سجده زیاد، علامت مهر گاهی بر روی پیشانی می ماند آیا این حالت ریا محسوب می شود؟ ایشان پاسخ دادند: « سجده ی طولانی از عباداتی است كه كمر شیطان را می شكند اما كسی كه سجده طولانی انجام می دهد باید مواظب باشد كه مرتكب زیا نشود.» وی برای این كار راه حلی ارائه داده و فرمودند:«بعد از سجده باید جلو آیینه بایستد و ببیند آیا جای مهر در پیشانیش نقش بسته است یا نه؟ اگر نقش بسته بود مقداری بمالد تا به[این] صفت رذیله مبتلا نشود. (در خلوت عارفان / 106)
    • ؟ IR ۰۸:۰۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۴
      0 4
      مگر ریا اتوماتیک هست؟! ریا به نیت بستگی دارد، باید نیت را اصلاح کرد. نماز جماعت رو مگه دیگران نمی بینند؟ خب چیکار کنیم بریم اذهان دیگران رو پاک کنیم؟ اولا هر نقلی از علما را نپذیریم ثانیا علما هم معصوم از خطای نظری نیستند
  • پاسخ به: مگر ریا اتوماتیک هست؟! IR ۱۵:۲۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۴
    4 0
    نماز جماعت را همه می خوانند و با هم می خوانند و اثر خاصی هم روی جسم ندارد. اما سجده طولانی اثری روی پیشانی می گذارد. به نظر بنده این روش مواجهه با طبیبان روحانی نیست. ما اسیر دنیا و از نظر روحی بیماریم ولی متاسفانه به جای تسلیم طبیب روحانی بودن بر طبیب اشکال می کنیم. کاری که در طب جسمانی نمی کنیم. وقتی شما طلبه بزرگوار چنین توصیه ای را از بزرگترین استاد اخلاق معاصر (که در فقاهت و اخلاق و عرفان در قله است) و رهبر انقلاب درباره او فرمود سرچشمه فیوضات بی پایان معنوی است آن هم در ساده ترین مساله تربیتی قبول ندارید، چطور در مسائل پیچیده تر می توانید تسلیم متخصص اخلاق و تربیت شوید؟ البته در همه چیز تسلیم متخصص اون رشته هستیم که بسا هرگز یک صدم تخصص امثال این استادان بصیر و اسلام شناس را ندارند و آنجا نمی گوییم مگر دکتر و مهندس و خلبان و ... معصوم هستند که جان و مالت را دست آنان می دهی اما اینجا که عالمی در درجات بالای فقاهت و اخلاق و تربیت و عرفان هست شبهه می کنیم مگر بهجت معصوم است که ... آه آه.
    • وظیفه در مقام تنافی IR ۱۶:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۵
      0 13
      اتفاقا نماز جماعت را هم همه نمی خوانند اگر همه می خواندند، وضع مساجد این گونه نبود که هست. اما اثر، ریش گذاری اثر ندارد؟ حجاب داشتن چطور؟ مگر با همین اتهام نابجای ریا، ریش بسیاری را ندزدیدند؟ حقیر خودم اتهام ریا به چادری ها شنیده ام مال فقط الآن هم نیست، جالب هست که وقتی دقت می کنیم در مثلا اتهام ریا در مورد ریش می بینیم که اولا قضیه برعکس هست، یعنی چون اکثریت ریش شان را می زنند پس معمولا ریش زدن مقبولیت اجتماعی می آورد و جا در دل دیگران باز می کند نه ریش گزاری. ریا هم انجام عمل برای جا باز کردن در دل مردم هست. ثانیا مگر ریش گزاری از عبادات هست که ریا باطلش کند؟ یعنی اول می آیند یک حکم جعل می کنند به نام لزوم اخلاص در ریش گزاری پس از آن می آیند می گویند ریا با صرف گذاشتن ریش تحقق پیدا می کند سپس مرحله ی واکنش را بیان می کنند (وقتی در مورد ریش تراشیشان صحبت می شود) که از ریا بدمان می آید! وقتی کلام منقول از عالمی را با کلام قرآن یا احادیث معصومان علیهم السلام، منافی ببینیم طبعا به سمت کلام منقول از عالم نمی رویم.
    • مصطفی IR ۲۲:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۰۶
      0 1
      احسنت