سه‌شنبه ۴ مرداد ۱۴۰۱ - ۲۰:۱۲
عاشورا قصه‌ قصه‌هاست | هرکس وارد دستگاه امام حسین(ع) شود، خارج نمی‌شود

حوزه/ کارشناس مذهبی گفت: ماجرای عاشورا و کربلای امام حسین (ع) قصه قصه‌ها و قصه‌ای مطلق است، یعنی تمام ماجرای دیگر انسان‌ها متأثر از آن است.

به گزارش خبرگزاری حوزه از تهران، نشست خبری فراخوان‌های هنری رسانه‌ای هیئت امروز سه‌شنبه ۴ مردادماه در مجموعه فرهنگی هنری شهدای انقلاب اسلامی (سرچشمه)‌ برگزار شد.

عاشورا قصه‌ قصه‌هاست

آیت‌الله سید محمد قائم‌مقامی، کارشناس مذهبی در این نشست با اشاره به اینکه ماجرای عاشورا قصه‌ای است که متفاوت از قصه‌های دیگر است، اظهار داشت: ماجرای عاشورا و کربلای امام حسین (ع) قصه قصه‌ها و قصه‌ای مطلق است، یعنی تمام ماجرای دیگر انسان‌ها متأثر از آن است.

وی با طرح این سؤال که در واقعه عاشورا چه رخ داده است،‌ گفت: در عاشورا یک دوگانگی داریم در این قصه ظلماتی مطلق را داریم که فوق آن وجود ندارد. با شهادت امام حسین (ع) ظلمت مطلق حاکم می‌شود، اما در نقطه مقابل نوری هم ظاهر می‌شود که همچون یک انفجار نور است. این نور مقطعی و برهه‌ای نیست. یکی از ویژگی‌های دستگاه امام حسین (ع) این است که کسی که در آن وارد می‌شود با حقیقتی آشنا می‌شود که برگشت ندارد و خاموش شدنی نیست.

هرکس وارد دستگاه امام حسین شود، خارج نمی‌شود

وی افزود: کسی که در دستگاه امام حسین (ع) به معرفت برسد، برگشت ندارد. اگر زیبایی در این دستگاه تجلی کند به زشتی منجر نمی‌شود. اگر در دستگاه ایشان لذت را تجربه کند لذت واقعی است و دیگر از آن دست نخواهد کشید. اگر کسی به این دستگاه وارد شود دیگر خارج نخواهد شد.

آیت‌الله قائم‌مقامی با اشاره به اینکه در این قصه عاشورا در پی ظلمت مطلق انفجار نور رخ می‌دهد و علم و حقیقت پدیدار می‌شود،‌گفت:‌ انسان در شرایطی زنده خواهد بود که حقایق به آن برسد که در دستگاه امام حسین (ع) اینگونه است. در دستگاه امام حسین (ع) عالمی غم‌زده می‌شود و پس از آن شادی آن را فرا می‌گیرد، شادی که از مجرای عزاداری حاصل می‌شود.

عمر سعد سنبل تراژدی و امام حسین (ع) سنبل حماسی عاشوراست

این کارشناس هنری و مذهبی ادامه داد:‌ در قصه عاشورا زمانی که به لحاظ هنری بحث و بررسی می‌شود که آیا حماسی بوده است و یا تراژیک اینگونه گفته می‌شود که هر دو را شاهد هستیم اما تراژیک بودن آن از لحاظ شهادت امام حسین (ع) نیست بلکه از جهت قاتلان ایشان است که انسان‌ها به چه درجه‌ای می‌رسند که حجت خدا را به شهادت می‌رسانند. عمر سعد سنبل تراژدی عاشورا و امام حسین (ع) سنبل حماسی عاشورا است.

وی با بیان اینکه عاشورا بشریت را از تراژدی نجات می‌دهد،‌ گفت: انسان در دستگاه امام حسین (ع) هم زیبایی، شور، احساس و هنر را به دست می‌آورد و در فراخوان این سوگواره‌ها بنا داریم با عکاسی، پوستر، نقاشی، فیلم و صوت توسط هنرمندان آنها را روایت کنیم. هر هنری مانند شعر، عکس و ... از عاشورا نشأت گرفته است.

رونمایی از ۸ فراخوان هنری و رسانه‌ای هیئت

در ادامه رحیم آبفروش، دبیر جامعه ایمانی مشعر در این نشست با اشاره به اینکه امسال دهه دوم فعالیت‌های این مجموعه و همچنین فعالیت‌های هنر هیئت آغاز شده است،‌ گفت: در نخستین سال فعالیت سوگواره عکس و پوستر هیئت را آغاز کردیم که قدیمی‌ترین فراخوان ما بود که امسال وارد یازدهمین دوره فعالیت آنها شده‌ایم که متناسب با عمر فعالیت جامعه ایمانی مشعر است. امروز ۸ فراخوان را رونمایی می‌کنیم که در روزهای آتی سه فراخوان دیگر نیز اعلام خواهد شد تا در سال ۱۴۰۱ مجموعه ۱۱ فراخوان در حوزه هنر و رسانه هیئت داشته باشیم.

وی افزود: این فراخوان‌ها شامل یازدهمین سوگواره عاشورایی، عکس هیئت یازدهمین سوگواره عاشورایی پوستر هیئت، سومین سه‌سالانه نشانه هیئت، سومین فراخوان گرافیک متحرک هیئت، سومین فراخوان تولیدات ویدئویی هیئت، سومین فراخوان تولیدات صوتی هیئت است و از سال گذشته رشته تصویرسازی و حروف‌نگاری هیئت را هم از بخش پوستر جدا کردیم که برای امسال دومین فراخوان تصویرسازی هیئت و دومین فراخوان حروف‌نگاری هیئت را هم خواهیم داشت.

محرم امسال ۱۱ فراخوان هنری و رسانه‌ای خواهیم داشت

آبفروش افزود: در روزهای آتی فراخوان سرود و فراخوان تعزیه با نگاه ظرفیت اجرا شدن در هیئت و همچنین چهارمین فراخوان گرافیک محیطی هیئت نیز اعلام خواهد شد تا در مجموع برای محرم امسال ۱۱ فراخوان هنری و رسانه‌ای داشته باشیم.

دبیر جامعه ایمانی مشعر گفت: از اول محرم دریافت آثار در دو وبگاه هنر هیئت و رسانه هیئت انجام می‌شود و هنرمندان تا ۲۲ مهرماه فرصت دارند آثار خود را به دبیرخانه ارسال کنند. ان‌شاءالله بنا داریم در آذرماه اختتامیه این فراخوان‌ها و سوگواره‌ها را برگزار کنیم. اختتامیه‌ای که گردهمایی هنرمندان هیئتی خواهد بود.

۵۰۰ هنرمند در ۳ روز، آثار هنری هیئتی تولید می‌کنند

وی گفت: در این فراخوان‌ها برای تقویت بخش‌های مختلف رویداد کم نظیری با عنوان سفینة النجاة با حضور ۵۰۰ هنرمند هیئت به مدت سه روز در مشهد مقدس برپا خواهد شد که بناست این هنرمندان به خلق اثر بپردازند که نتایج آن در معرض استفاده نهادها و هیئت های کشور قرار خواهد گرفت.

نهادها به کمک بیایند تا کتاب‌های جشنواره را چاپ کنیم

آبفروش با اشاره به اینکه در دوره‌های گذشته ۶ جلد کتاب عکس هیئت، ۶ جلد کتاب پوستر هیئت و یک جلد کتاب نشان هیئت منتشر شده است که نشان‌دهنده مسیر تجربه‌شده ماست گفت:‌ متأسفانه در این سال‌ها هیچ نهاد و ارگانی از مجموعه ما حمایت نکرده است. طوری که در حال حاضر ۴ جلد کتاب عکس هیئت، ۴ جلد کتاب پوستر هیئت و دومین کتاب نشان هیئت آماده انتشار است و حتی شابک هم دریافت کرده است. اما به دلیل مشکلات مالی نتوانستیم چاپ کنیم. هر سازمان و نهادی اعلام آمادگی کند، این کتاب‌ها را با نشان آن‌ها منتشر خواهیم کرد.

دبیر جامعه ایمانی مشعر افزود: این کتاب‌ها گنجینه بی‌نظیری است که روز مرحوم طالب‌زاده در خصوص آنها گفت دومین کار نفیسی است که در طول عمر خود دیده است که اولین مورد آن را کتاب عکس جنگ عنوان کرد و گفته بود هر زمان دلش برای زیارت امام حسین (ع) و هیئت تنگ می‌شود این کتاب‌ها را ورق می‌زند که باید ترجمه شود. اما متأسفانه با توجه به مشکلات مالی نتوانستیم بخش‌های تعدادی از آنها را چاپ کنیم.

موضوعات و محورهای فراخوان‌های هنری و رسانه‌ای هیئت

آبفروش در پاسخ به سوال خبرنگاری با اشاره به بخش‌ها و موضوعات این فراخوان‌ها گفت: محور کلی فراخوان‌ها فرهنگ و مکتب عاشورا است و در هر بخش تخصصی نیز موضوعاتی وجود دارد در بخش عکس موضوع اصلی روایت هیئت است که بنا داریم تجربه زیستی فردی در هیئت روایت شود و به این وسیله زبان گویای هیئتی‌ها را تقویت کنیم. بخش جنبی در حوزه عکس به عکس‌های قدیمی و کهن اختصاص دارد و بخش ویژه نیز پیاده‌روی اربعین است. در بخش پوستر محور اصلی پوستر اعلان هیئت برای هر مناسبت است و در بخش ویژه با عنوان پوستر شیعی پوسترهای عیدانه از مجالس شادی ۱۴ معصوم مدنظر ما است.

موضوع اصلی فراخوان تصویرسازی، روضه های خانگی است

دبیر جامعه ایمانی مشعر گفت: در بخش نشان هیئت به دنبال دریافت آثار از نشان‌های هیئت ها هستیم و در بخش فراخوان صوتی و تصویری نیز بخش اصلی به روایت هیئت و بخش جنبی به کلیپ و پادکست سخنرانی و مداحی و بخش ویژه نیز به تیزر هیئت ها اختصاص دارد. در بخش تصویرسازی هیئت موضوع اصلی فراخوان امسال روضه‌های خانگی است و در بخش حروف‌نگاری هیئت القاب و اسماء ثامن‌الحجج امام رضا (ع) مدنظر است و در نهایت در بخش گرافیک و پوستر متحرک هیئت هم موضوع اصلی روایت هیئت است و بخش جنبی نیز پوستر، پوستر متحرک هیئت ها مدنظر است.

وی با اشاره به اینکه تمام آثار برگزیده و نتایج دوره‌های گذشته این فراخوان‌ها در سایت هنر هیئت بارگذاری شده است و در این فضا هر هنرمند دارای صفحه‌ای شخصی است اظهار داشت:‌ تاکنون ۴۰ هزار عکس و پوستر هیئت در این سایت بارگذاری شده است که این‌ها آثار برگزیده جشنواره‌های دوره‌های گذشته است و تعداد آثار دریافتی بسیار بیشتر بوده است این آثار با توضیحاتی منتشر شده است تا قابل جست‌وجو باشد. همچنین در شبکه‌های اجتماعی به طور مثال اینستاگرام صفحاتی به نام هر یک از فراخوان‌ها ایجاد شده است و آثار برگزیده در آنجا هم بارگذاری شده است.

آبفروش در پاسخ به سوال خبرنگاری در خصوص فعالیت‌های جامعه ایمانی مشعر اظهار داشت: ۱۱ سال پیش به دنبال یک دغدغه و گمشده در تعریف و ترسیم رابطه حاکمیت و مردم بودیم. در آن زمان حاکمیت مردمی و حلقه‌های میانی در ادبیات کشور وارد نشده بود. برای تغییر در نهاد این هیئت باور داشتیم که با دستور و بخشنامه محقق نمی‌شود و باید از دل هیئت ها اقدام کرد. جامعه ایمانی هیئت تشکیل شد تا اجتماعی از خود هیئتی‌ها باشد تا پیگیر مسائل هیئت ها باشد. مجموعه‌ای مردمی است که وابسته به جناح‌ها و ... نیست. عنوان مشعر هم برگرفته از شور و شعور موجود در هیئت ها و ارکان آن یعنی مداح، شاعر، عالم و راوی است.

دبیر جامعه ایمانی مشعر افزود: این مجموعه در ۳۶ جغرافیای استانی و شهرستانی فعال است و ۱۰ هزار هیئت، همین تعداد مداح و روحانی نیز ارتباط دارد. در این فراخوان‌ها به دنبال آن هستیم تا جمعی از هنرمندان هیئتی‌ها را هم جمع کنیم تا در نهایت آن جامعه ایمانی محقق شود.

در پایان این نشست با حضور آیت‌الله قائم مقامی، رحیم آبفروش دبیر جامعه ایمانی مشعر، محمدعلی کشاورز داور بخش نشان هیئت، سید عباس میرهاشمی داور بخش عکس هیئت، هاجر سلیمی نمین داور بخش پوستر و تصویرسازی، صابر شیخ رضایی داور بخش پوستر و حروف نگاری و کرباسی باف داور بخش صوتی و تصویری هیئت از پوسترهای این ۸ فراخوان رونمایی شد و داوران نیز توضیحاتی درباره بخش‌های خود ارائه کردند.

نشان هیئت باید خوانایی و صراحت بیان داشته باشد

محمد علی کشاورز داور بخش نشان هیئت گفت: نشان هیئت تاکنون به صورت نوشتاری بوده است. هنرمندان باید محبت امام حسین(ع) را در دل خود زنده نگه دارند و با آن محبت خیال‌پردازی کنند تا بتوانند آثار هنری تولید کنند. در نشان هیئت، خوانایی و صراحت بیان مهم است. گاهی ترکیبات تولید شده خوانایی لازم را ندارد و هنرمند درگیر وجه هنری شده است. نشان باید سریع‌الانتقال باشد.

وی افزود: نشان هیئت نباید حشو زواید داشته باشد. نشان باید مختصر و مفید باشد و در همان لحظات اولیه، مضمون و محتوا و مفهوم خود را برساند. طراح باید به القای موضوع توجه داشته باشد.

کشاورز گفت: رنگ در نشان هیئت باید با موضوع همخوانی داشته باشد بنابراین طراح باید آشنا به رنگ شناسی باشد. آن‌ها حداقل باید به اقلام شناخت حروف عربی آشنایی داشته باشند.

محور ویژه بخش عکس امسال، پیاده روی اربعین است

سید عباس میر هاشمی داور بخش عکس گفت: در این ۱۰ سال همواره تلاش شده است به هنرهای مغفول در این فراخوان‌ها پرداخته شود که موفقیت‌های به دست آمده جای تشکر و قدردانی دارد. در بخش عکس مطالعه‌ای انجام شده است که با مرور این ده دوره می‌توانیم از نگاه عکاسان در زمان و مکان مختلف، باخبر شویم. امیدوارم در این دوره شاهد ناگفته‌های جدید باشیم.

وی افزود: در بخش عکس ۳ محور داریم. محور اصلی بخش تک عکس و مجموعه عکس است، محور جنبی نگاه به عکس های قدیمی است و در نهایت محور ویژه هم پیاده روی اربعین است. در مجموعه عکس به دنبال روایت هستیم. ان شاءالله که آثار خوبی را امسال شاهد باشیم.

بعد نجات بخش امام حسین(ع) مغفول مانده است

هاجر سلیمی نمین دارو بخش پوستر و تصویرسازی نیز در این نشست اظهار داشت: در تصویرسازی متاسفانه هنرمندان درگیر روایت‌های خاص مثلا از روضه‌های خانگی می‌شوند در حالی که عاشورا و کربلا مادر تمام داستان‌ها و قصه‌های نبرد خیر و شر است. این داستان آیه جاء الحق و ذهق الباطل قرآن کریم را تا پایان جهان روایت می‌کند.

وی گفت: باید یک مرتبه به عاشورا برگردیم که این حسین کیست که عالم همه دیوانه اوست افزود: معتقدم اگر پیامبر شهر علم است و امیرالمومنین در آن، امام حسین هم شهر عشق است و حضرت عباس در آن که مردم را نجات خواهند داد. متاسفانه ما به این بعد توجه نداریم.

سلیمی نمین گفت: در بخش تصویرگری پذیرای تمام سبک‌ها هستیم اما آثار باید ایده داشته باشند و نگاه نویی ارائه کنند. ایده‌های که این حقیقت‌سازی را داشته باشند، ابعاد جدیدی برای مخاطب باز خواهند کرد.

سوگواره‌های هنر هیئت به دنبال توانمندسازی هنرمندان است

صابر شیخ رضایی داور بخش پوستر و حروف نگاری هم گفت: بسیاری از نهادها در این دو دهه مدعی فعالیت فرهنگی و هنری عاشورایی بودند اما به مرور افت کردند اما جامعه ایمانی مشعر در این فراخوان‌ها ثبات قدم داشته است و به برکت سیدالشهدا امسال کار را گسترش هم داده است.

وی افزود: مشعر در برگزاری سوگواره هنر هیئت جدای از برگزاری، تلاش دارد تا ارتقای سطح فنی و علمی هنرمندان را هم با برگزاری کارگاه‌ها و انتشار کتاب داشته باشد. در بخش عکس کتاب‌های این سوگواره یک گنجینه غنی است.

شیخ رضایی افزود: علاوه بر مکتوبات، آثار این فراخوان‌ها در تارنمای هنر هیئت هم گنجینه خوبی دارد.

هدف از اعلام فراخوان صوتی و تصویری هیئت

کرباسی باف داور بخش صوتی و تصویری هیئت گفت: حجم و کیفیت بالایی از آثار در این بخش‌ها را شاهد هستیم که متاسفانه مجموعه‌های مرتبط با هنرمندان فعال ارتباطی نداشتند. به همین دلیل فراخوانی اعلام کردیم که امسال سومین دوره آن است تا هم شناسایی از هنرمندان داشته باشیم و شبکه‌سازی انجام دهیم و هم توانمندسازی آنان را دنبال کنیم.

وی افزود: آثار دریافتی در این سوگواره برای پخش به شبکه‌های تلویزیونی و رادیویی داده می‌شود و هنرمندانی از دل این سوگواره با مجموعه‌های تلویزیونی مرتبط شده و مشغول به کار شدند.

انتهای پیام/

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha