چهارشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۷
خدا منتظر توبه ماست تا رحمت خود را نازل کند

استاد اخلاق مؤسسه آموزشی، پژوهشی امام خمینی(ره) گفت: خدا منتظر توبه ماست تا رحمت خود را نازل کند و وقتی جمیع خیرات هم به ما عطا شود باز رحمت خدا بی‌منتها و بی‌پایان است.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت‌الاسلام والمسلمین سیداحمد فقیهی، استاد اخلاق مؤسسه آموزشی، پژوهشی امام خمینی(ره) در جلسه درس اخلاق این هفته دفتر مقام معظم رهبری در قم اظهار کرد: خداوند در آیه ۳۶ سوره توبه فرموده است؛ إِنَّ عِدَّةَ الشُّهُورِ عِنْدَ اللَّهِ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا فِی کِتَابِ اللَّهِ یَوْمَ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ مِنْهَا أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ ۚ ذَٰلِکَ الدِّینُ الْقَیِّمُ ۚ فَلَا تَظْلِمُوا فِیهِنَّ أَنْفُسَکُمْ ۚ وَقَاتِلُوا الْمُشْرِکِینَ کَافَّةً کَمَا یُقَاتِلُونَکُمْ کَافَّةً ۚ وَاعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ مَعَ الْمُتَّقِینَ؛ این از تقدیرات الهی است که ۱۲ ماه را برای یک‌سال قرار داده و ۴ ماه آن را هم حرام قرار داده است که شامل ماه ذی القعده، ذی الحجه، محرم و رجب می‌شود.

وی افزود: خداوند زمان‌ها و مکان‌هایی را مقدس قرار داده است. مسجدالحرام و ماه رمضان از این جهت مقدس هستند و تقدیر الهی پشت آن قرار دارد و البته فلسفه خاص خود را هم دارد از جمله اینکه فضیلت و اهمیت ماه رجب در این است که انسان‌ها به خصوص مؤمنین خودشان را برای ورود به ماه مبارک رمضان آماده کنند و خود ماه رمضان هم مقدمه برای ورود به لیله القدر است و لیله قدر هم خیر من الف شهر است.

استاد درس اخلاق گفت: در مورد ماه رجب هم دارد که خداوند ملکی را در آسمان هفتم یعنی جایگاه خیلی بلند قرار داده است که به آن داعی گفته می‌شود و مردم را به آمدن ماه رجب بشارت می‌دهد و دعوت می‌کند که مردم از فیوضات این ماه بهره ببرند. این ملک مرتبا ندا می‌دهد: طُوبَی لِلذَّاکِرِینَ. خوشا به حال کسانی که ذکر خدا را می‌گویند و به یاد او هستند.

فقیهی ادامه داد: پیامبر(ص) فرمود «وَ یَقُولُ اللَّهُ تَعَالَی أَنَا جَلِیسُ مَنْ جَالَسَنِی وَ مُطِیعُ مَنْ أَطَاعَنِی وَ غَافِرُ مَنِ اسْتَغْفَرَنِی الشَّهْرُ شَهْرِی وَ الْعَبْدُ عَبْدِی وَ الرَّحْمَةُ رَحْمَتِی فَمَنْ دَعَانِی فِی هَذَا الشَّهْرِ أَجَبْتُهُ وَ مَنْ سَأَلَنِی أَعْطَیْتُهُ وَ مَنِ اسْتَهْدَانِی هَدَیْتُهُ وَ جَعَلْتُ هَذَا الشَّهْرَ حَبْلًا بَیْنِی وَ بَیْنَ عِبَادِی فَمَنِ اعْتَصَمَ بِهِ وَصَلَ إِلَیَّ.» از پیامبر(ص) روایت شده است: بدان که خداوند تعالی در آسمان هفتم فرشته‌ای را گماشته، که داعی(دعوت کننده) نامیده می‌شود. پس هنگامی که ماه رجب داخل شود، آن فرشته هر شب تا صبح ندا می‌دهد که خوشا به حال ذاکران، خوشا به حال اطاعت کنندگان؛ خداوند تعالی می‌گوید: من همنشین کسی هستم که با من بنشیند و مطیع آنم که اطاعتم کند؛ آمرزنده‌ کسی هستم که از من طلب بخشش کند. پس هر کس بخواند مرا در این ماه اجابتش کنم، و کسی که بخواهد از من عطایش کنم.

وی ادامه داد: خداوند فرمود؛ الشَّهْرُ شَهْرِی وَ الْعَبْدُ عَبْدِی؛ یعنی این ماه، ماه من است و این عبد هم بنده من است و این مطلب را بدون قید مطرح فرموده است و به تعبیر خودمانی نوع مواجهه من با بندگان در این ماه، ربطی به دیگری ندارد و من فیض و رحمت خودم را در این ماه بر بندگان سرازیر می‌کنم و کسی هم حق اعتراض ندارد.

این استاد حوزه با اشاره به دعاهایی ماه رجب افزود: در ماه رجب ادعیه‌ای وارد شده است که شاید عظمت آن از ادعیه ماه مبارک رمضان هم بالاتر است؛ از جمله این دعای مشهوری که بعد از هر نماز در این ماه خوانده می‌شود؛ یا مَن اَرجوُه لِکُلّ خَیر ... یا دعای دیگری «خابَ الوافِدُونَ عَلی‏ غَیْرِکَ؛ خدایا هر کسی بر غیر تو دل بست ناامید شد» و «وَخَسِرَ المُتَعَرِّضُونَ اِلاَّ لَکَ، وَضاعَ المُلِمُّونَ اِلاَّ بِکَ / و زیان کار شدند کسانی که به غیر از تو رو کردند و تباه گشتند آنان که جز به درگاه تو فرود آمدند.» در خانه خداوند به روی همه باز است؛ البته همیشه در خانه خدا و توبه باز است ولی این دعا در ماه رجب وارد شده است یعنی در این ماه به همه توجه می‌دهند که در خانه خدا به صورت ویژه باز است و به اصطلاح خودمانی آب و جارو هم شده است و چراغ هم روشن کرده‌اند و مهمتر اینکه خداوند خودش هم در کنار این در ایستاده است و منتظر است تا کسانی که به سوی او می‌آیند مورد پذیرایی قرار گیرند.

وی گفت: اگر بخواهیم تشبیه کنیم شبیه توبه حُر است. یعنی وقتی حُر توبه کرد و برگشت خود امام حسین(ع) به استقبال او رفت و فرد دیگری را نفرستاد یا فرموده است وقتی بنده توبه کرد و به سمت خدا برگشت. در روایت بیان شده است که «اشدا فرحا» یعنی شادی بسیار زیادی پیدا می‌کند از این که بنده به سمت او آمده است.

فقیهی افزود: خدا منتظر توبه ماست تا رحمت خود را بر ما وارد کند. در کنار این مسئله، دو مناسبت مهم هم در این ماه داریم که یکی ۱۳ رجب و سالروز میلاد با سعادت حضرت علی(ع) است و دیگری ۲۷ رجب و سالروز بعثت نبی مکرم اسلام که سرمنشا همه خیرات است.

این استاد اخلاق در خصوص ادعیه ماه رجب گفت: در فرازی از این دعای ماه رجب می‌خوانیم؛ «یا مَن اَرجوُه لِکُلّ خَیر. از خداوند طلب می‌کنیم همه خیرات دنیا و آخرت را به ما عنایت کن و این نشان می‌دهد که این کار ممکن و شدنی است که به ما آموخته‌اند و در فراز بعد می‌خوانیم جمیع شرور دنیا و آخرت را از ما دور بدار و به این هم بسنده نکرده است و می‌فرماید؛ و زدنی من فضلک یا کریم، یعنی باز بر این دو هم بیفزا و این فراز از عجایب است زیرا وقتی خداوند همه خیرات را داد مگر چه باقی می‌ماند؟ این نشان می‌دهد که وقتی جمیع خیرات هم به ما عطا شود باز رحمت خدا بی‌منتها و بی‌پایان است.

وی افزود: در دعای دیگری هم داریم؛ اللٰهُمَّ إنّی أسأَلُک صَبرَ الشّاکرینَ لَک؛ باراِلٰها، صبر شاکرانت را از تو تقاضا دارم؛ و عَمَلَ الخائِفینَ مِنک؛ و عمل خدا ترسان را از تو طلب می‌کنم؛ و یقینَ العابِدینَ لَک؛ و یقین عبادت‌کنندگانت را از تو خواهانم؛ اللٰهُمَّ أنتَ العَلیُّ العَظیمُ؛ خداوندا، تویی والامرتبه و بزرگ؛ و أنا عَبدُک البائِسُ الفَقیر؛ از خداوند صبر شاکرین را طلب می‌کنیم و عمل و عبادت خائفین از مقام الهی می‌خواهیم.

حجت‌الاسلام و المسلمین فقیهی در پایان گفت: در دعاهای دیگر هم داریم که الحَمدُ لِلّٰهِ الَّذی أشهَدَنا مَشهَدَ أولیائِهِ فی رَجَب؛ معلوم می‌شود که زیارت ائمه(ع) در این ماه بسیار اهمیت دارد چه انسان این زیارات را بخواند و یا به زیارت حضوری برود که بخصوص در این ماه توصیه و تاکید شده است.

انتهای پیام/

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha