به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از تهران، حجت الاسلام والمسلمین محمد رضا زیبایینژاد در نشست خبری همایش بین المللی خانواده مقاوم چالشهای اخلاقی جهان متحول که امروز سه شنبه ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ در دفتر خبرگزاری مهر در تهران برگزار شد،با تشریح برنامه های این همایش گفت: در این زمانه و موقعیت جغرافیایی اگر فهمی دقیق و عمیق از موقعیت خود داشته باشیم که چه چیزهایی ما را احاطه کردهاند، میتوانیم با آن یک مواجه سازنده داشته باشیم.
وی با اشاره به دوران جنگ تحمیلی و مشکل اساسی نیاز به مهمات و تجهیزات نظامی در آن زمان اظهار کرد: هیچ کشوری حاضر به کمک نظامی به ما نبود. آقای رفیقدوست میگفت کشور شوروی حتی سیم خاردار را تجهیزات نظامی تلقی میکرد و اجازه ورود آن از مرز را به ما نمیداد. ما مجبور بودیم تجهیزات نظامی را از دلالها به سه برابر قیمت خریداری کنیم که فقط بخش کمی از آن تأمین میشد. وقتی جمهوری اسلامی به این فهم رسید که در عرصه نظامی در خطر هستیم و این تهدیدها ما را احاطه کرده است، به این نتیجه رسید که باید روی پای خود بایستیم و از تمام ظرفیتهای ممکن استفاده کنیم و خلاقیتها و فکرها را یکی کرده و چالش را تدبیر کنیم.
مدیر پژوهشکده زن و خانواده با بیان اینکه به واسطه فهم موقعیت تهدید است که میتوانیم تصمیم درستی اتخاذ کنیم، افزود: در عرصه فرهنگ این فهم شکل نگرفته است. ما در لحاظ فرهنگی و اخلاقی در موقعیت تهدید هستیم. در حوزه فرهنگ این فهم به تبدیل به یک فهم تفسیری و عمیق که منشأ تصمیم شود نشده بلکه در حد یک نگرانی باقی مانده است.
وی افزود: خطراتی به لحاظ هویتی نسل ما و ارزشهای خانوادگی و اخلاقی ما را تهدید میکند. خانواده دیگر مرجعیت گذشته را در انتقال ارزشهای اخلاقی به نسل بعد ندارد و از جهات مختلف در حال تضعیف شدن است.
دبیر علمی همایش گفت: پژوهشی توسط یک خانم انگلیسی صورت گرفته که در آن تصویری که سریالهای طنز انگلیسی از مرد و پدر به مخاطب ارائه میکنند. او بررسی کرده که چند درصد از این تصاویر مرد و پدر را دست پاچلفتی، مسخره، بیخاصیت و مزاحم است. در دهه ۱۹۸۰ سریالهای طنز ۱۶ درصد، در دهه ۱۹۹۰ بیش از ۳۰ درصد و در دهه ۲۰۰۰ بیش از ۵۰ درصد تصویری مخدوش از پدر به مخاطبان ارائه دادهاند.
حجت الاسلام والمسلمین زیبایینژاد با بیان اینکه فرزندان بیشترین تصویرشان از پدر را از رسانه میگیرند، ابراز کرد: رسانهها یک تصویر سخیف و ضعیف از پدر ارائه میکنند. رسانه خانواده و مرجعیت خانواده را تضعیف میکند. اگر به فرزندم بگویم قناعت کن از اطراف دهها برابر پیامهای متعارض به او انتقال داده میشود.
وی با طرح این سوال که الگوی تربیتی در جهان متعارض چه الگویی است؟ اضافه کرد: خانوادهها در موقعیت تهدید باید رویکردها و راهبردها را تغییر دهند، چون در موقعیت متعارض قرار دارند. آموزش و پرورش اگر در گذشته موفقیت نسبی داشته است اگر بخواهد در موقعیت متعارض کنونی با همان رویکردها و راهبردها حرکت کند باید جهتگیریهای خود را اصلاح کند. خانوادهها باید امروز تهدیدها را به فرصت تبدیل کنند و آموزش و پرورش باید بتواند در جهان تهدید، فرصت بیافریند.
مدیر پژوهشکده زن و خانواده گفت: نظام سیاستگذاری ما فهمی از جهان تهدید ندارد. نظام سیاستگذاری باید فهم تفصیلی، عمیق و دقیق از موقعیت داشته باشد و به گونهای سیاستگذاری کند که خانواده توانمند شود.
هنر ما این است که در میدان تهدید نسل خود را خوب بار بیاوریم
حجت الاسلام والمسلمین زیبایینژاد افزود: باید بتوانیم فرزندانمان را به گونهای تربیت کنیم که شناگران آبهای خروشان باشند. در زمان تهدید شنا در استخر دیگر معنایی ندارد. اگر این اتفاق بیفتد شیرینترین و بهترین مقطع تاریخ بشری خواهد بود. هنر ما این است که در میدان تهدید نسل خود را خوب بار بیاوریم.
مدیر پژوهشکده زن و خانواده گفت: سیر تحولات در جهان کنونی به مرحله عجیب و غریبی رسیده است. تا دیروز نسل جوان میگفتند که جنسیت امر انتخابی است و من جنسیت خود را انتخاب میکنم که مرد هستم یا زن! امروز به جایی رسیدیم که انسانیت هم امر انتخابی شده است! بحث امروز با بچهها بر سر بدیهیات ازدواج، فرزندآوری و ... است که موضوع خطرناکی است. چالشهای بسیاری را امروز داریم و فردا و پس فردا بدتر از این است.
وی با اشاره به برگزاری همایش بین المللی خانواده مقاوم چالشهای اخلاقی جهان متحول در روزهای ۳۰ و ۳۱ اردیبهشتماه در تهران و قم گفت: همایش بین المللی خانواده مقاوم چالشهای اخلاقی جهان متحول میتواند برای جامعه علمی و گفتمان علمی دغدغه درست کند.
دبیر علمی همایش در ادامه محورهای همایش را بدین ترتیب ذکر کرد: رویکردهای نظری به مقاومت پویا در برابر چالشهای اخلاقی، نقشهای جنسیتی و مواجهه فعال خانواده با چالشهای اخلاقی و تهدیدات نوپدید، خانواده مقاوم، ارزشهای اخلاقی و تحولات جنسی، خانواده مقاوم و مواجهه پویا با تحولات اقتصادی و پیامدهای اخلاقی آن، گروهها و نهادهای خانواده بنیاد و مواجهه فعال با تهدیدات نوپدید، رویکرد نظام تربیت رسمی به مقاومت پویای خانواده در جهان متحول، رویکرد حکمرانی به مقاومت خانواده در برابر تهدیدات نوپدید، خانواده مقاوم، ارزشهای اخلاقی و جهان متحول، در ادبیات، هنر و رسانه، خانواده مقاوم و پویا، تهدیدها و فرصتهای فضای مجازی وفناوریهای نوظهور، مدیریت شهری، امداد اجتماعی و فرهنگی و خانواده مقاوم، تاریخ اجتماعی و مقاومت پویای خانواده در برابر تحولات اخلاقی در جهان متحول و تجربه نگاری.
حجت الاسلام والمسلمین زیبایینژاد با اشاره به دعوت از نهادها و مراکز علمی برای مشارکت در برگزاری این همایش افزود: برای این همایش حدود ۲۰ مصاحبه انجام دادیم که ۱۵ مصاحبه در قالب دو جلد کتاب منتشر خواهد شد. همچنین ۳۰ نشست داخلی و یک نشست در بیروت لبنان و نشستهای وبیناری بین المللی و گفتگو با شخصیتهای خارجی صورت گرفته است.
مدیر پژوهشکده زن و خانواده گفت: مهمانانی از کشورهای برزیل، لبنان، مراکش، گرجستان، قطر، عراق، بوسنی در همایش خانواده مقاوم حضور خواهند یافت و احتمال حضور مهمانی از کشور روسیه نیز وجود دارد. پس از حوادث سال ۱۴۰۱ کشورهای غربی جامعه علمی خود را برای همکاری با ایران حتی به صورت وبیناری میترسانند. با وجود اینکه جریان خانواده در کشورهای غربی دغدغه است، اما جریان علمی در این کشورها آزاد نیست.
حجت الاسلام والمسلمین زیبایینژاد در پایان گفت: در طول برگزاری همایش بین المللی خانواده مقاوم چالشهای اخلاقی جهان متحول در تهران و قم پنلهایی با محوریت: آسیب ها، چالشها و ظرفیتهای خانواده، سیاستگذاری و حکمرانی، تحولات، زیست جنسی، تربیت، خانوادهگرایی در عرصه بین الملل، روانشناسی و اخلاق، تاریخ و تمدن، تبلیغ، فقه و حقوق برگزار خواهد شد.