به گزارش خبرگزاری حوزه، آیین افتتاحیه سال تحصیلی ۱۴۰۴-۱۴۰۳ مجتمع آموزشی و پژوهشی تبلیغ روز سه شنبه با حضور آیت الله اعرافی مدیر حوزه های علمیه کشور در مجتمع آموزشی شهید آیت الله صدوقی (ره) قم برگزار شد.
ببینید:
تصاویر/ آئین آغاز سال تحصیلی جدید مجتمع آموزشی پژوهشی تبلیغ حوزه
آیت الله اعرافی در این مراسم با اشاره به جایگاه و اهمیت تبلیغ، اظهار کرد: تبلیغ وظیفه ثانویه نیست بلکه ویژگی ذاتی حوزه است و یکی از فعالیت های اصلی معاونت تبلیغ حوزه توسعه و ترویج این ویژگی است.
مدیر حوزه های علمیه کشور ابلاغ پیام دین را مأموریت مهم حوزویان اعلام کرد و افزود: تبلیغ حقیقی باید جز فرهنگ همه ما بشود و مجتمع تبلیغ لازم است پیشاهنگ این راهبری فکری و تربیتی در حوزه باشد؛ طلابی که در این مجتمع تحصیل می کنند دو رسالت دارند یکی تبلیغ و امور میدانی است و دیگری پرچمداری فرهنگ تبلیغ در همه حوزه.
به گفته عضو شورای عالی حوزه های علمیه، نبی مکرم اسلام (ص) در همه حالات به دعوت و تبلیغ پرداختند و حتی جنگ نیز در فعالیت تبلیغی حضرت خللی ایجاد نکرد.
آیت الله اعرافی با تأکید بر دانش بنیان بودن تبلیغ دین اسلام، تصریح کرد: در بخشی از ادیان می بینیم که مبلغ ابزاری است تا با استفاده از احساسات در میان پیروان دین و فرقه قرار گیرد، اما در دین اسلام اینگونه نیست؛ "حکمت" درون مایه تبلیغ حوزوی است و مبلغ تربیت شده در حوزه باید با تمام وجود مبانی و اساس اسلام را درک کرده و استدلالی پای آن ایستاده باشد.
مدیر حوزه های علمیه با اشاره به آیه ۳۹ سوره احزاب «الَّذِینَ یُبَلِّغُونَ رِسَالَاتِ اللَّهِ وَیَخْشَوْنَهُ وَلَا یَخْشَوْنَ أَحَدًا إِلَّا اللَّهَ ۗ وَکَفَیٰ بِاللَّهِ حَسِیبًا»، اظهار کرد: به مبلغانی که دین را با رویکرد استدلالی فهم کرده باشند نیاز داریم. مبلغ باید کلیت دین را با استدلال باور کرده و سپس توانایی دفاع داشته باشد؛ در تبلیغ دین باید روح تهاجمی و فعال داشته باشیم و این مهم مورد اشاره مکرر رهبری معظم انقلاب بوده است. مبلغ دین باید به خود اعتماد داشته باشد و مسائل اساسی را عمیق بفهمد و پیش از آنکه پاسخ سطحی بدهد، شبهه را دفع کند.
آیت الله اعرافی با اشاره به نقش تبلیغی علامه طباطبایی(ره)، تصریح کرد: تبلیغ ایشان این بود که مسائل را از اعماق کاوش و نظریه ای را مطرح می کرد که انواع شبهات را در خود هضم کند. همه عرصه های حوزه باید پیوست تبلیغی داشته باشد. کار حوزه حل مسأله، تربیت مبلغ و پاسخ به شبهه است.
مدیر حوزه های علمیه بخش دیگر فعالیت های مجتمع تبلیغ را انتقال مسائل دینی به مراکز تخصصی فلسفی عنوان کرد و ادامه داد: مسائل را به مراکز فکری عرضه کنید تا برای آن فکر تولید کرده و نظریه بدهند. علامه طباطبایی(ره) در برابر نگاه های ماتریالیستی در سراسر دنیا، کتاب روش رئالیسم را می نویسد که یک تبلیغ عمیق بنیادی است.
به گفته عضو شورای عالی حوزه های علمیه، تمام آثار مرحوم شهید مطهری معطوف به سؤالات دانشگاه و جامعه است نه به این صورت که یک پاسخ دفاعی با اشکال سطحی بدهد بلکه ذهن او مسأله را تحلیل کرده و از معارف کتاب و سنت تئوری ساخته است.
آیت الله اعرافی اضافه کرد: شهید مطهری در کتاب «خدمات متقابل اسلام و ایران» به طور زیبا و قشنگ پارادوکس ایران و اسلام را پاسخ می دهد و تعریفی از ایران ارائه کرده که اسلام جز اصلی آن باشد.
مدیر حوزه های علمیه کشور بر این نکته هم تاکید کرد که حقایق دین با استدلال دریافت شده است و با بیان درست و استدلال انعکاس پیدا کرده است.
عضو شورای عالی حوزه های علمیه با تأکید بر مد نظر قرار دادن همه اقشار در آموزش تبلیغ، بیان کرد: تبلیغ عام برای همه بشر مؤثر است و حوزه باید این نگاه عمومی را حفظ کند، اما تبلیغ تخصصی برای مخاطبین گوناگون وظیفه حوزه های علمیه است؛ حرکتی در رشته های تخصصی معطوف به نگاه های مختلف آغاز شده است که باید انتشار پیدا کند. تبلیغ تخصصی در قلمروهای دیگر باید رشد کند و در درختواره علوم حوزوی به آن به طور ویژه توجه شده است.
آیت الله اعرافی با اشاره به ارتباط تبلیغ و هنر، اظهار کرد: هنر در تار و پود کار بزرگ تبلیغ نهفته است و وجود هنر در کنار علم بسیار ضروری است؛ رسالت مهم مبلغین تلاش برای نفوذ تبلیغ در هنرهای امروز بشر است؛ هنر امروز در معماری شخصیت بشر تأثیرگذار است و در غرب که به شدت در صنعت غرق شده و هزاران مشکل دارد، مشکلات را با هنر جواب می دهند. عزاداری یک هنر آسمانی است که به شعب مختلف تقسیم می شود. حوزه باید راه و رسم انفاذ اندیشه دینی در تمام هنرهای مشروع بیاموزد.
مدیر حوزه های علمیه، استفاده از هنر برای ابلاغ پیام دین را کار بزرگی دانست و با اشاره به تولید فیلم های دینی در دهه های گذشته توسط صداوسیما، افزود: ایران در پرتو انقلاب اسلامی موجی از تولیدات هنری و فیلم های قدسی و معنوی را آغاز کرد که متأسفانه به علت مسائل مالی در دهه اخیر، تولید آن کم شد، البته بودجه خوبی برای تولید فیلم سلمان گذاشته شده و من همیشه موافق این هزینه کردها برای تولید آثار خوب و اثرگذار هستم.
آیت الله اعرافی در ادامه افزود آفاق وسیعی پیش روی حوزه است که وارد نشده ایم، اما می توان از حداقل ۱۰۰طرح کلان تحولی حوزه نام ببرد که عزیزانی با بی پولی به ثمر رسانده اند؛ باید جوانترهای ما با روحیه جهادی به این افق بپردازند که یکی از راهکارها، ارتباط قوی با جامعه هنری است.
وی خطابه را سرمایه تبلیغی عظیمی دانست و با اشاره به سخنرانی تاریخی امام خمینی(ره) در مدرسه فیضیه، گفت: کارشناسان سازمان سیا به تصور خود بیان کرده بودند که حداقل ۶۰ مشاور، متنی قوی به امام خمینی(ره) داده اند تا یک سخنرانی را در اوج حماسه ارائه دهد، اما امام(ره) یک خطیب و منبری برجسته بودند و مراجع بزرگ ما نیز خطیبان زبردستی بوده و هستند؛ رهبر معظم انقلاب در قله و اوج شورآفرینی با کلمه و سخن است و کسی که منبری و خطیب است مدال افتخار دارد.
به گفته مدیر حوزه های علمیه، شکل گیری کانون های عظیم تبلیغ با دانشوران و مبلغان بزرگ امکان پذیر است؛ این راه شور و روح حماسی می خواهد، زیرا امر تبلیغ با بی حسی و کسالت پیش نمی رود.
آیت الله اعرافی همچنین از اخذ تصمیماتی در خصوص گسترش رشته های نیمه حضوری تبلیغ برای مبلغین سراسر کشور خبر داد.
حجت الاسلام والمسلمین محمد استوار میمندی مدیر مجتمع آموزشی پژوهشی تبلیغ حوزه های علمیه هم در این مراسم گزارشی از برنامه ها و فعالیت های این مرکز ارائه داد.
عمامه گذاری رهپویان فقه و فقاهت
در این مراسم همچنین جمعی از طلاب مجتمع آموزشی پژوهشی تبلیغ به دست آیت الله اعرافی معمم شدند و رسماً فعالیت تبلیغی خود را آغاز کردند.
رونمایی از بیانیه مأموریت و آثار جدید مجتمع تبلیغ
رونمایی از بیانیه مأموریت مجتمع آموزشی و پژوهشی تبلیغ و کتاب های جدید این مرکز با حضور مدیر حوزه های علمیه کشور یکی دیگر از برنامه های این مراسم بود.
آیت الله اعرافی در حاشیه پوستر بیانیه مأموریت مجتمع تبلیغ نوشتند: «با اتکال بر خداوند امید است همه این آمال تحقق یابد.»
انتهای پیام
نظر شما