دوشنبه ۳۰ مهر ۱۴۰۳ - ۱۲:۲۶
چگونگی شکل‌گیری حزب‌الله لبنان از آغاز تاکنون/ نقش حوزویان در پیشبرد اهداف جبهه مقاومت

حوزه / همان‌طور که روحانیت و طلاب حوزه‌های علمیه با روشنگری مردم ایران توانستند همه اقشار را در جهت پیروی از رهبری امام خمینی (ره) و شورش علیه رژیم منحوس شاه متحد نمایند، امروز نیز همان طلاب حوزه‌های علمیه هستند که میدان مبارزه با داعش و تکفیری‌ها و مزدوران استکبار را مملو از جوانان با ایمان و غیور می‌کنند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از مشهد، یکی از پیامدهای انقلاب اسلامی مبارزه با ظلم و استکبارستیزی بر مبنای قرآن کریم و کلام ائمه اطهار (علیهم‌السلام) است این انقلاب از آغاز توسط سربازان امام زمان (عج) در حوزه‌های علمیه در داخل حجره‌ها شکل گرفت می‌توان گفت اندیشه مقاومت امروز با حضور طلاب ایرانی و غیر ایرانی که در ایران اسلامی تحصیل‌کرده‌اند در سراسر جهان در حال گسترش است.

خبرنگار خبرگزاری حوزه در مصاحبه اختصاصی با حجت‌الاسلام والمسلمین سید صادق موسوی نویسنده کتاب «تمام نهج‌البلاغه» پیرامون شهید سید حسن نصرالله، حزب‌الله لبنان و وضعیت فعلی لبنان به گفتگو پرداخته است که وی بیش از ۵۴ سال در لبنان به فعالیت مشغول است و حوادث زیادی از نزدیک مشاهده کرده است همچنین وضعیت لبنان قبل و بعد از انقلاب اسلامی و چگونگی شکل‌گیری حزب‌الله لبنان را از نزدیک شاهد بوده است همچنین مسئولیت هماهنگی تبلیغات اسلامی جمهوری اسلامی در خاورمیانه و نماینده شورای انقلاب اسلامی را در کارنامه خود دارد.

گفتگو با این روحانی ایرانی فرصتی است که بتوانیم از سالها حضور مؤثر طلاب ایرانی در آن‌سوی مرزها سخن بگوییم مبلغانی که علاوه بر تربیت شاگردان مکتب امام صادق (ع)، به تربیت سربازان امام زمان (عج) در عصر حاضر در مقابل ستمگران زمان پرداختند و اندیشه‌های امام خمینی (ره) و رهبر معظم انقلاب و اهداف انقلاب اسلامی را با کلام و قلم شیوای خود به مردم آن سامان رساندند.

این گفتگو را در ادامه می‌خوانید:

تاریخچه سیاسی لبنان

کشور لبنان با این نقشه و مساحت فعلی توسط کشور استعمارگر فرانسه تأسیس‌شده است و با حیله و توطئه وانمود کرد که اکثریت جمعیت این کشور را مسیحیان مارونی تشکیل می‌دهند و بر این اساس ریاست جمهوری را به مارونی ها سپرد و پست تشریفاتی نخست‌وزیری را به طایفه سنی و ریاست مجلس را به شیعیان اختصاص داد، درحالی‌که اکثریت اعضای مجلس را نیز از آن مسیحیان نمود.

متأسفانه هیمنه مارونی ها و ضعف مسلمانان سلطه مارونی ها را روز به روز مستحکم‌تر کرد تا جایی که نمایندگان سنی و شیعه خود را بازیچه مارونی ها می‌دانستند و هر وقت آنان اراده می‌نمودند نخست‌وزیر و رئیس مجلس را تغییر می‌دادند، حتی اگر کسی می‌خواست به ارتش لبنان بپیوندد باید حتماً یک نفر مسیحی را با خود می‌برد تا درخواست او موردبررسی قرار گیرد و پس‌ازآن نیز باید به شخصیتی مارونی یا مسیحی رشوه زیادی بدهد تا بتواند در ارتش استخدام شود زیرا ارتش لبنان استخدامی است و به‌اجبار سرباز نمی‌گیرد.

از همه مهم‌تر مارونی ها رسماً کشور لبنان را بنام (بکرکی) مرکز پترک طایفه مارونی می‌دانند و تمام طوایف دیگر را پناهندگان به خود می‌پندارند و اخیراً نیز باکمال وقاحت و صراحت گفته می‌شود که مسلمان لبنان انسان‌های عقب‌مانده هستند و فقط مارونی ها ملت ممتاز و پیشرفته هستند و هیچ‌وجه اشتراکی بین مسلمانان و مسیحیان وجود ندارد.

این وضعیت از تاریخ تأسیس لبنان در سال ١٩٤٨ میلادی پایه‌گذاری شده و متأسفانه مسلمانان و به‌ویژه شیعیان این باور را پیدا کردند که حتماً باید تحت سیطره مارونی ها بمانند و نمی‌توان روزی آرزوی دسترسی به ریاست جمهوری لبنان را کرد.

بر این اساس جوانانی که واقعیت تلخ موجود را تحمل نمی‌کردند تنها پناهگاه خود را روی آوردن به احزاب کمونیستی و چپ‌گرا و ناسیونالیست عرب می‌دیدند که شعارهای مردمی سر می‌دادند و سران این احزاب نیز اکثراً از همان مسیحیان بودند، اما طیف متدین مسلمان و به‌ویژه شیعه لبنان به خود اجازه نمی‌داد که نقشی در تحول اجتماعی و سیاسی لبنان داشته باشد.

با ورود سازمان آزادی‌بخش فلسطین به لبنان به دنبال خروج از اردن سال ١٩٧٠ میلادی پس از درگیری با ارتش آن کشور امید جدیدی در جوانان نسبتاً متدین پیدا شد، به‌ویژه سازمان الفتح راه را برای جذب آنان به صفوف خود بازنمود.

در سال ١٩٧٥ جنگ داخلی لبنان به بهانه مقابله با سلطه فلسطینیان آغاز گردید و مسلمانان خود را در صف فلسطینیان دانسته و آنان را پشتوانه خود شمردند، که در این میان آقای سید موسی صدر رئیس مجلس اعلای شیعیان شروع به جمع‌آوری جوانان شیعه از طریق تشکیل دوره‌های تعلیمات نظامی با پشتوانه سازمان الفتح نمود، که بعداً از میان آنان سازمان امل به وجود آمد و در میدان جنگ داخلی لبنان ورود پیدا کرد و این گروه برای تثبیت حضور خود با دیگر احزاب چپ در مقاطع متعددی جنگیده تا توانست مناطق شیعه‌نشین را به‌طور کامل از نفوذ دیگر احزاب خارج نماید.

و در مقابل رهبران مسیحی ارتباط و همکاری خود با رژیم اشغالگر فلسطین را گسترده‌تر و علنی نمودند و با سفرهای مکرر سران مارونی به سرزمین‌های اشغالی از صهیونیست‌ها کمک نظامی دریافت کرده و جوانان خود را برای انجام تعلیمات نظامی به آنجا ارسال نمودند، که این پیوند در حمله ارتش رژیم صهیونیستی و اشغال لبنان در سال ١٩٨٢ میلادی مجسم گردید.

این شکست نظامی که همراه با کشتار دست جمعی فلسطینیان در اردوگاه های صبرا و شاتیلا گردید منتهی به خروج ذلیلانه یاسر عرفات و نیروهای فلسطینی از لبنان شد، که این امر یک سرخوردگی شدیدی را در طیف جوانان مبارز به وجود آورد.

به‌ویژه که آقای نبیه بری رئیس سازمان امل نیز عضویت در (لجنة الإنقاذ) که توسط نماینده ویژه آمریکا فیلیب حبیب ایجاد شده و در کنار پیار جمیل و بشیر جمیل و کمیل شمعون که دستشان همگی به خون مسلمانان و به‌ویژه شیعیان آغشته گردیده بود قرار گرفت.

چگونگی شکل‌گیری حزب‌الله لبنان

حجت‌الاسلام موسوی در ادامه به شکل‌گیری حزب‌الله و اقدامات ایشان در این زمینه اشاره کرد

این واقعیت بسیار تلخ و غیرقابل‌پذیرش زمینه برای جدایی بسیاری از جوانان متدین از سازمان امل را ایجاد نمود و در آن زمان مسئول هماهنگی تبلیغات اسلامی در منطقه خاورمیانه از سوی جمهوری اسلامی ایران بودم و با شناخت کامل خود از علما و چهره‌های فعال در این سازمان و به‌ویژه علمای منطقه بقاع و بعلبک که در این چند سال در مدت اقامت خود به دست آورده بودیم، توانستیم آنان را در قالبی جدید نام (حزب‌الله) را برای آنان انتخاب نموده و سازمان‌دهی کنیم.

نخستین ظهور آنان در راهپیمایی روز قدس در شهر بعلبک با مشارکت برادران سپاه پاسداران برگزار شد که خود این راهپیمایی مقداری زیادی از سرخوردگی عمومی را برطرف نمود و امید به امکان ایستادگی و مقابله با رژیم صهیونیستی را در مردم ایجاد کرد.

حضور در کنار نیروهای سپاه در محل استقرارشان در لبنان

لازم به یادآوری است بر اساس سلسه‌مراتب شیخ نعیم قاسم که معاون دبیر کل بود باید جانشین شهید موسوی می‌شد لیکن به همان علت محبوبیت بیشتر آقای سید حسن نصرالله ایشان به‌عنوان دبیر کل حزب‌الله انتخاب گردید.

با شناختی که از ویژگی‌های شهید سید حسن نصرالله داشتم کاملاً پشتیبان دبیر کلی ایشان بودم و ایشان را آن‌وقت به اسامة بن زید تشبیه کردم که علی‌رغم جوان‌سالی‌اش پیامبر اکرم (صلی‌الله علیه و آله و سلم) او را فرمانده لشکر مسلمانان تعیین نمودند و تمام مردم را مأمور به‌فرمان برداری از او کردند.

خوشبختانه سید حسن نصرالله توانست دایره حضور حزب‌الله را در لبنان و نیز در از خارج لبنان بسیار گسترده کند، که تمامی این موفقیت‌ها با پیروی از رهبری امام خمینی (ره) و تبعیت از رهنمودهای مقام معظم رهبری انجام گرفت و ادامه دارد.

شهادت سید حسن نصرالله باعث پیش برد اهداف جبهه مقاومت علیه رژیم صهیونیستی خواهد شد

اکنون علی‌رغم اینکه سید حسن نصرالله در میدان مبارزه با جنایتکاران صهیونیست شربت شهادت را نوشیده است و فقدان ایشان خسارت جبران‌ناپذیری برای محور مقاومت است لیکن می‌توان شهادت ایشان را باعث پیش برد اهداف جبهه مقاومت علیه اشغالگران فلسطین دانست و همان‌طور که شهادت سید عباس موسوی دبیر کل سابق نیز توسط صهیونیست‌ها به قوت بیشتر حزب‌الله انجامید و بسیاری از جوانان مذاهب دیگر را نیز به‌سوی این جنبش جذب نمود و تشکیلاتی به نام (سرایا المقاومه) متشکل از جوانان غیر شیعه از اهل سنت و حتی مسیحیان تأسیس گردید.

ان شاء الله خون شهید سید حسن نصرالله برعکس توطئه و خواست صهیونیست‌ها و رژیم‌های مزدور عرب باعث بیشتر تنومند شدن درخت مبارزه فی سبیل الله در کل جهان اسلام خواهد شد.

* در ادامه این گفتگو حجت‌الاسلام موسوی به شرح اقداماتی که از آغازین روزهای حضور در لبنان، ایجاد حزب‌الله، سرپرستی نیروهای سپاه و سایر گروه‌های اعزامی ایران به لبنان پس‌ازآن انقلاب اسلامی می‌پردازد.

در کنار شهید محمد منتظری در بیروت قبل الز پیروزی انقلاب

همراهی با امام خمینی (ره)

با توجه به اینکه این‌جانب از بدو ورود به لبنان ٥٤ سال پیش در متن فعالیت‌های مذهبی و مبارزاتی و سیاسی آن کشور قرار گرفتم و نیز با تمام وجود در جهت فعالیت در مسیر مبارزه به رهبری امام خمینی (ره) بودم و در پاریس نیز در طول مدت اقامت ایشان آنجا حضور داشتم و هم‌زمان با ایشان نیز وارد ایران شدم و علی‌رغم اصرار بسیاری از دوستان و شخص مرحوم حاج احمد آقا فرزند حضرت امام برای ماندن در ایران من ترجیح دادم که به لبنان رفته و آنجا در جهت بهره‌برداری از تشعشعات خورشید پیروزمند انقلاب اسلامی به‌طورکلی در خارج از کشور فعالیت کنم.

همراهی با امام خمینی (ره) در نوفل لوشاتو

تلاش برای توجه مسئولان ایران در آغاز انقلاب اسلامی به جنوب لبنان

در اوج مشغولیت سران نظام نوپای جمهوری اسلامی در کردستان و خوزستان و استان‌های دیگر و حتی در تهران تلاش فراوان نمودم که اهتمام سران به لبنان معطوف شود که نمونه بارز آن نیز ورود جمله (و جنوب لبنان) در کنار فلسطین در بیانیه دعوت حضرت امام خمینی (ره) برای برگزاری روز جهانی قدس است و از سوی دیگر در جهت وابسته نمودن عموم مردم لبنان و به ویژه مسلمانان و شیعیان به جمهوری اسلامی و حتی تشویق جوانان به تقلید از حضرت امام خمینی (ره) تلاش فراوان می‌کردم.

توزیع اولین پوستر در دوران قبل از پیروزی در معرفی حقیقت نهضت اسلامی ایران به رهبری امام خمینی

مدیریت نیروهای اعزامی ایران در مبارزه با رژیم صهیونیستی در لبنان

درنتیجه تلاش‌های فراوان توانستم اولین هیئت از سوی دفتر حضرت امام و دیگری از سوی شورای انقلاب به لبنان اعزام گردید، همچنین هیئت‌های متعددی از سوی جمهوری اسلامی ایران به لبنان اعزام می‌شدند که پس از اشغال لبنان توسط ارتش صهیونیستی تعداد هزار نفر از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به ‌فرماندهی شهید احمد متوسلیان و معاونت شهید همت و نیز هزار نفر از ارتش ذوالفقار جهت مشارکت در جنگ علیه رژیم صهیونیستی وارد سوریه شدند و از سوی این‌جانب به معیت سفیر جمهوری اسلامی ایران علی‌اکبر محتشمی پور در فرودگاه دمشق از آنان استقبال نمودیم و خوشبختانه اشراف کامل بر فعالیت این نیروها با بنده حقیر بود.

توزیع اولین پوستر از تصویر امام خمینی در لبنان

سخنرانی در مسجد اموی

توسط همین نیروها اولین بار در سوریه مراسم بسیار باشکوه شب جمعه در حرم حضرت زینب (سلام‌الله علیها) و در روز جمعه نیز راهپیمایی این نیروها با اسلحه کامل برگزار شد و برادران سپاه و ارتش ایران به‌طور کاملاً مسلحانه برای شرکت در نماز جمعه به‌سوی مسجد اموی دمشق حرکت کردند و من هم برای اولین باربر فراز منبر این مسجد رفته و سخنرانی نمودم که این عمل پس از امام زین‌العابدین (علیه‌السلام) و یک مورد قبل از حدود یک‌صد سال توسط یکی از علمای شیعه بنام شیخ عبدالکریم زنجانی بی‌سابقه بود.

سخنرانی حجت الاسلام موسوی در مسجد اموی دمشق

شکل‌گیری هسته اولیه حزب‌الله لبنان

به علت اینکه مناطق جنوب بیروت و اکثر مناطق دیگر لبنان در اشغال رژیم صهیونیستی قرار داشت و نیز فصل تابستان بود لذا جوانان مناطق مختلف در بعلبک و در مسجد امام علی این شهر جمع می‌شدند، که همین تجمع زمینه را برای جذب آنان به روند جدید که مخالف همکاری نبیه بری با رژیم دست‌نشانده لبنان به سرکردگی بشیر جمیل مزدور رژیم صهیونیستی و تحت اشراف فیلیپ حبیب نماینده رونالد ریگان رئیس‌جمهور آمریکا بودند، همین افراد هسته اصلی تشکیلات حزب‌الله را تشکیل دادند.

خوشبختانه بنده با امکانات مالی که از سوی جمهوری اسلامی در اختیار داشتم این حرکت را خارج از روند رسمی و بااحساس مسئولیت شرعی پشتیبانی نمودم و زمینه را برای فعالیت گسترده نیروهای جدید در روستاهای بقاع در درجه اول و سپس در بیروت و جنوب لبنان ایجاد نمودم.

موضوعی که قابل‌توجه است آن زمان به‌طور مخفیانه و بالباس مبدل به بیروت رفتم و به‌طور مستقیم و تحت پوشش تأسیس کمیته امداد امام خمینی (ره) با قشر مستضعف شیعه ارتباط مستقیم برقرار کردیم و حتی روی مبالغ تقدیمی به آنان مهر استامپی گذاشته می‌شد که حاوی کلام امام خمینی مبنی بر غیرقانونی بودن رژیم مارونی لبنان بود و این حرکت حجم عظیمی از نقدینه لبنان را که در دسترس مردم قرار داشت را ممهور به کلام امام خمینی کرد و باعث آشفتگی و عصبانیت مقامات دولت لبنان گردید، به‌اضافه اینکه توانستم فیلم قیس بن مسهر صیداوی (سفیر امام حسین علیه‌السلام) ساخت ایران و دوبلاژ شده به زبان عربی را همراه خود به لبنان ببرم که پس از یک فضاسازی تبلیغاتی گسترده در روزنامه‌ها در سینما (منت کارلو) در منطقه حمرا که مرکز بیروت است به نمایش گذاشته شد و مورد استقبال ده ها هزار بیننده قرار گرفت و این امر تأثیر زیادی در روحیه مردم گذاشت و این فعالیت‌ها زمینه را برای حضور اعلام‌شده حزب‌الله در بیروت ایجاد نمود.

چگونگی شکل‌گیری اعضای اولیه حزب‌الله

به‌هرحال براثر فعالیت‌های مختلف، لبنان از حالت تسلیم در مقابل اقلیت مارونی و ضعف در رویارویی با تجاوزهای مکرر رژیم صهیونیستی خارج شد و حزب‌الله با شعار (الثورة الإسلامیه فی لبنان) آغاز به فعالیت نمود و دولت لبنان را مجبور کرد که قرارداد صلح ذلیلانه خود با رژیم صهیونیستی را که با اشراف آمریکا امضاء کرده بود لغو نماید.

هسته اولیه حزب‌الله از اعضاء سازمان امل که در اعتراض به مشارکت نبیه بری در (لجنة الإنقاذ) آمریکایی از آن جداشده بودند تشکیل شد و پس از اعلام برائت آقایان سید عباس موسوی و شیخ محمد یزبک و شیخ صبحی طفیلی که از چهره شاخص سازمان امل در یقاع بودند از نبیه بری و جدا شدن از آن سازمان آقای سید حسن نصرالله که آن‌وقت یک روحانی بسیار جوان و جزو شاگردان شهید سید عباس موسوی و نیز مسئول تشکیلات سازمان امل در منطقه بقاع بود مسیر خود را از سازمان امل جدا نمود و خود را وابسته به نیروی سپاه پاسداران کرد، با تمام وجود در جهت سوق دادن افراد وابسته به امل تحت امر خود به‌سوی مسیر جدید فعالیت نمود و در این امر نیز تا حد زیادی موفق گردید و با حفظ ارتباط خود با جوانان تازه‌نفس و تشویق آنان به حرکت در مسیر جدید که نامش حزب‌الله گردید فعالیت می‌کرد.

دیگر اقدامات مؤلف کتاب تمام نهج‌البلاغه در لبنان

ایشان محبوبیت و مقبولیت زیادی میان نیروهای تشکیلات جدید التأسیس که بعداً نام حزب‌الله گرفت کسب نمود، که باوجود شورای رهبری حزب‌الله و سپس وجود دبیران حزب‌الله شهید نصرالله مورد تأیید بیشتر نیروهای فعال و رزمنده در حزب‌الله بود تا که پس از شهادت سید عباس موسوی علیرغم این سرپرستی یا عضویت در بسیاری از آن هیئت‌ها را بنده داشتم تا اینکه شورای انقلاب کمک ٥ میلیون دلاری به شیعیان لبنان را در تاریخ ٢٠ / ١١ / ١٣٥٨ تصویب و مسئولیت اشراف بر توزیع آن را به هیئی ٣ نفره با سرپرستی این‌جانب قرارداد و نیز این‌جانب مسئول تنها نمایندگی حزب جمهوری اسلامی در خارج از کشور و نیز مؤسس بنیادی بنام بنیاد شهید در لبنان و نیز تأسیس کننده کمیته امداد امام خمینی رضوان الله علیه در لبنان و همچنین پایه گزار نخستین صندوق قرض الحسنه خارج از سلطه بانک مرکزی در این کشور بودم.

همچنین نماینده تام الإختیار در امور حج از سوی نماینده حضرت امام در وزارت ارشاد اسلامی و نیز مسئول هماهنگی تبلیغات اسلامی در منطقه خاورمیانه از سوی نماینده حضرت امام داشتم، به‌اضافه اینکه در تحولات گوناگون سیاسی و اجتماعی در طول سال‌های اقامتم در لبنان حضور فعال داشته و اکنون نیز دارم و این سابقه طولانی و تجربیات فراوان می‌تواند برای نسل جدید طلاب حوزه‌های علمیه و فعالان در میدان تبلیغ و جهاد تبیین بسیار مفید باشد و از این طریق می‌توانند بهتر و بیشتر وظیفه سنگین خود را در داخل کشور و نیز در خارج انجام دهند.

نقش حوزویان در پیشبرد اهداف جبهه مقاومت

همان‌طور که روحانیت و طلاب حوزه‌های علمیه با روشنگری مردم ایران توانستند همه اقشار را در جهت پیروی از رهبری امام خمینی (ره) و شورش علیه رژیم منحوس شاه متحد نمایند که باعث پیروزی انقلاب اسلامی گردید و نیز جوانان را برای مقابله با صدام متجاوز به میدان جنگ هدایت نمایند که از سرزمین اسلامی دفاع نمایند، امروز نیز همان طلاب حوزه‌های علمیه هستند که میدان مبارزه با داعش و تکفیری‌ها و مزدوران استکبار را مملو از جوانان باایمان و غیور می‌کنند.

نسل جدید حوزه‌های علمیه باید آماده پرچم‌داری جهاد تبیین باشند

بی‌تردید نسل جوان طلاب حوزه‌های علمیه باید خود را آماده پرچم‌داری جهاد تبیین کنند و بکوشند خود را در متن جامعه قرارداد و از جوانان فاصله نگیرند و با مسلح شدن به وسایل جدید ارتباط‌جمعی و حضور در فضای مجازی و پاسخگویی علمی به پرسش‌های موجود و رفع اشکالاتی که از سوی شیاطین در ذهن جوانان غافل القا می‌شود با استناد به رهنمودهای امام خمینی (ره) و پیروی از دستورات مقام معظم رهبری و نیز استفاده از تجربیات پیشگامان این مسیر ان شاء الله بتوانند وظیفه سنگین خود را در تبلیغ دین مبین اسلام و ترویج مکتب اهل‌بیت علیهم‌السلام در جهان انجام دهند.

نکته پایانی

من بسیار خوشحالم که این فرصت از سوی خبرگزاری حوزه برای این‌جانب پیش آمد که اندکی از حق شهید سید حسن نصرالله اداء گردد و علما و طلاب حوزه‌های علمیه نیز از روند تحولات لبنان که اکنون به یک نقطه افتخار جمهوری اسلامی ایران بلکه جهان اسلام گردیده اطلاع پیدا کنند.

انتهای پیام /

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • منتشرشده: ۱
  • در صف بررسی: ۰
  • غیرقابل‌انتشار: ۲
  • حرف حساب IR ۱۳:۲۴ - ۱۴۰۳/۰۷/۳۰
    قیمت میلیونی کتاب 1 جلدی تمام نهج البلاغه