به گزارش خبرگزاری حوزه، حجتالاسلام ظریفی به سؤال خبرنگار حوزهنیوز با موضوع «سن مناسب استفاده از موبایل برای بچه ها» پاسخ داد که تقدیم شما فرهیختگان می شود.
سؤال: آیا دادن گوشی به کودکان برای سرگرمی درست است؟ چه سنی مناسب است و چطور باید مدیریتش کرد؟ راهکارهای عملی برای این دغدغه مهم خانوادهها چیست؟
پاسخ:
باید بگوییم که تا سن سهسالگی، چون مغز بچه به شدت در حال رشد است، آسیب فوقالعاده زیادی از نور و اشعه موبایل به سلولهای مغزی وارد میشود. از بین میلیاردها سلول مغزی، در بچههایی که تازه به دنیا آمدهاند تا سهسالگی، هنوز پنجاه درصد آن رشد نکرده است.
آسیبهای موبایل تا سن ۳ سالگی
بچه ها نباید تا دو سالگی در دسترس موبایل قرار بگیرند. حتی گاهی شده که بچهای یکساله موبایل را در دست میگیرد و کارتون میبیند.
این کار باعث آسیب به نورونها و سلولهای مغزی او میشود. بنابراین تا سهسالگی، بچهها نباید به موبایل دسترسی داشته باشند.
بعد از سهسالگی میتوانیم موبایل را با برنامه به آنها بدهیم. البته باید توجه داشته باشیم که بهترین حالت این است که موبایل در دست بچهها نباشد.
اما اگر بدون برنامه باشد، مثلاً اگر بچهای به مدت دو یا سه ساعت در روز با موبایل سرگرم شود، این کار حتما آسیبزاست. مثلاً میتوانیم به او بگوییم که امروز فقط ده دقیقه اجازه داری از موبایل استفاده کنی. در این ده دقیقه، باید اقتدار را نشان دهیم و بیشتر از آن اجازه ندهیم.
اگر بچه یک بار احساس کند که اقتدار پدر و مادر از بین رفته، مسیر خود را ادامه خواهد داد. اگر هم دیر شود، میتوانیم تنبیهش کنیم و روزهای بعد به او موبایل نمیدهیم.
برای سنین مختلف، این رویکرد قابل اجراست. مثلاً اگر بچهای به خاطر درسش به موبایل نیاز دارد، میتوانیم موبایل را یک ساعت در روز در اختیارش قرار دهیم.
این یک ساعت میتواند شامل نیمساعت بازی هم باشد. اما حتماً باید توجه کنیم که با درس و سرگرمی بچهها، حداکثر دو ساعت در روز از موبایل استفاده کند و آن هم برای بچههایی که واقعاً به آن نیاز دارند. برای این بچهها، نباید بیش از دو ساعت موبایل در اختیارشان قرار دهیم.
سن مناسب بچه ها برای استفاده از موبایل
برخی میگویند زیر هجده سال نباید به بچهها موبایل بدهیم. من میگویم که سن خاصی ندارد و بستگی به رشد هیجانی، عقلانی و اجتماعی فرزند دارد.
ممکن است یک بچه ۱۵ ساله به این رشد رسیده باشد، اما یک بزرگتر ۳۵ یا ۴۰ ساله هنوز به این رشد نرسیده باشد.
معمولاً زیر هجده سال، حس مالکیت بچهها آسیبزاست. اگر لازم است، موبایل را با کنترل و بهعنوان ابزاری برای والدین در اختیار بچهها قرار دهیم.
برای مطالعه متن کامل مصاحبه خبرگزاری حوزه با حجتالاسلام ظریفی، کارشناس تربیت فرزند اینجا را کلیک نمایید.
نظر شما