به گزارش خبرگزاری حوزه، حجتالاسلام والمسلمین محمدحسن زمانی معاون بینالملل حوزههای علمیه در اجلاسیه نمایندگان استانی دفتر امور اجتماعی و سیاسی حوزههای علمیه در پنج عنوان به تبیین تحولات منطقه پرداخت.
۱_چرا حکومت بشار اسد سقوط کرد؟
وی در تبیین علل سقوط بشار اسد گفت: دلایل سقوط بشار اسد را میتوان به طور کلی در شش عامل داخلی و چهار عامل خارجی بیان کرد:
اولین عامل اجازهی بشار اسد بر ماندن باقیمانده عناصر شکست خوردهی تکفیری داعش و جبههالنصره در بخشی از سوریه بود.
عامل دوم عدم جذب حداکثری مخالفان حکومت بود که بشار اسد نتوانست منتقدین حکومت را جذب کند.
عامل سوم که باعث سقوط دولت بشار اسد شد ضعف ارتش سوریه از سه جهت اقتصادی و کمبود سلاح و واگرایی مذهبی بین ارتش و رئیس جمهور و خیانت بعضی از ارتشیان بود.
علت چهارم ضعف اقتصادی شدید مردم و نظام بشار اسد که بعد از داعش بسیاری از زیر ساختهای سوریه را از بین برده بود.
عامل پنجم فقدان حمایت مردمی و نبود سازمان منسجم دفاع ملی بود.
عامل ششم ناامیدی مردم سوریه از حل مشکلات توسط بشار اسد است.
مشاور مدیر حوزههای علمیه در امور مذاهب اسلامی در ادامه به چهار عامل خارجی سقوط بشار اسد اشاره کرد.
عامل اول، سازماندهی تروریستهای تحریرالشام توسط ترکیه است.
دومین عامل خارجی، اقدام ارتش اسرائیل در خاک سوریه است.
سومین عامل، اقدامات آمریکا در پشت صحنه است.
علت چهارم، عدم دخالت جمهوری اسلامی ایران بود.
۲_آیا طوفانالاقصی ارزش پیامدهای پیشآمده را داشت؟
حجتالاسلام والمسلمین زمانی با اشاره به اندیشهی دیوید بن گورین اولین نخست وزیر اسرائیل که باید تمام مسلمانان را کشت، گفت: هدف رژیم صهیونیستی حذف تمام کشورهای اسلامی و مسلمانان است.
وی با اشاره به جنگ شش روزهی اسرائیل و اعراب افزود: اسرائیل در جنگ شش روزه به دلیل حمایت آمریکا و انگلیس با شکست کشورهای عربی مصر، سوریه و اردن ترس و رعب شدیدی ایجاد کرد و بعد از جنگ شش روزه ارتش اسرائیل نیازی به تجهیز نداشت و با ترس و ارعاب خواسته های خود را اجرایی کرد.
وی تاکید کرد: هدف حماس از عملیات طوفانالاقصی از بین بردن افسانهی شکست ناپذیری ارتش اسرائیل و ایجاد این باور در میان کشورهای اسلامی و مسلمانان که چنین رژیم خونخواری نمیتواند یک گروه را شکست دهد.
۳_آیا حضور جمهوریاسلامی در سوریه با وجود رفتن بشار اسد صحیح بود؟
حجتالاسلام والمسلمین زمانی با اشاره به اهداف اصلی جمهوری اسلامی برای حضور در سوریه گفت: دلیل اصلی حضور جمهوری اسلامی در سوریه دفاع از حرم حضرت زینب کبری سلام الله علیها و حضرت رقیه سلام الله علیها بود.
دلیل دوم حضور جمهوری اسلامی این بود که هدف نهایی داعش که ساخته شدهی آمریکا بود حمله به جمهوری اسلامی بود که به برکت حضور نظامی جمهوری اسلامی این هدف خنثی شد. بنابراین حضور جمهوری اسلامی در سوریه لازم بود و به اهداف خود رسیدیم.
۴_ حزبالله و ارتش اسرائیل در چه وضعیتی قرار دهند؟
حجتالاسلام والمسلمین زمانی بیان کرد: ارتش اسرائیل در وضعیت ضعف قرار دارد چرا که به اهداف از پیش تعیین شده نرسید و حزبالله با وجود از دست دادن رهبران خود قدرتمندتر شده است و حملات خود را با شدت بیشتری ادامه داده است.
۶_ آیا شرایط سوریه در آینده تغییر خواهد کرد؟
حجتالاسلام والمسلمین زمانی افزود: وضعیت سوریه با توجه به شرایط حاکم بر آن دستخوش تغییراتی خواهد شد که میتوان چند احتمال را برای آن پیشبینی کرد.
احتمال اول اینکه ارتش اسرائیل به تصرف بیشتر در سوریه ادامه دهد و زیر ساختهای آن را از بین ببرد و تحریرالشام حاکم بر سوریه شود و سوریه کامل از مقاومت جدا شود که بدترین احتمال است.
احتمال دوم جنگ داخلی در سوریه است زیرا اکثر مردم سوریه، گروه تحریرالشام را با سابقهی داعش میشناسند و آن را نمیپذیرند و دلیل دوم اختلاف در گروه حاکم فعلی بر سوریه است که نتیجهی آن تجزیهی سوریه است.
احتمال سوم این است که اکثریت جامعه به این نتیجه برسند که تحریرالشام داعش سابق نیست و تحریرالشام همهی گروههای سوری را در حاکمیت سوریه دخالت دهد.
احتمال چهارم این است که مردم سوریه با وجود ناامیدی از بشار اسد اما همچنان روحیهی ضد صهیونیستی و تکفیری دارند و اکثر اهل سنت سوریه محب اهل بیت هستند بنابراین حکومتی تشکیل دهند که نماد مقاومت خواهد شد.
حجتالاسلام زمانی معاون بینالملل حوزههای علمیه در پایان وظایف روحانیت را در ویدئو تشریح کرد.
نظر شما