پنجشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۳ - ۰۸:۵۰
پس از توافق آتش‌بس در غزه؛ چرا اسرائیل عملیات خود را در کرانه باختری گسترش داد؟

حوزه/ ارتش اسرائیل روز سه‌شنبه ۲ بهمن عملیاتی نظامی با نام «دیوار آهنین» را در کرانه باختری آغاز کرد که شهر جنین و اردوگاه آن را هدف قرار داده است. این عملیات که به گفته مقامات اسرائیلی با هدف «خنثی‌سازی فعالیت‌های مسلحانه» انجام می‌شود، سؤالات زیادی درباره اهداف واقعی دولت اسرائیل و پیامدهای آن ایجاد کرده است.

به گزارش گروه ترجمه خبرگزاری «حوزه»، شبکه خبری روسیا الیوم (RT) در گفت‌وگو با کارشناسان به بررسی عملیات نظامی اخیر اسرائیل در کرانه باختری پرداخت. پایگاه الکترونیکی این شبکه خبری نوشت: عملیات نظامی جدید اسرائیل در کرانه باختری، که به ادعای بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، بخشی از تلاش‌ها برای مقابله با نفوذ ایران و به خاطر تأمین امنیت در این منطقه است، واکنش‌های گسترده‌ای را به همراه داشته است.

تحلیلگران سیاسی معتقدند این اقدام اسرائیل بخشی از برنامه‌های گسترده‌تر دولت راست‌گرای این کشور برای الحاق کرانه باختری است. دکتر حارث الحلالمه، استاد علوم سیاسی دانشگاه زرقاء اردن، در گفت‌وگو با خبرگزاری روسیا الیوم (RT) اظهار داشت: انتظار می‌رفت که تشدید تنش‌ها در کرانه باختری شکل بگیرد، زیرا دولت راست‌گرای کنونی اسرائیل پیش‌تر نیت خود را برای الحاق این منطقه اعلام کرده بود.

او افزود: آنچه اسرائیل در کرانه باختری انجام می‌دهد، از جمله محدود کردن زندگی فلسطینیان، تصرف تدریجی، مصادره زمین‌ها، گسترش شهرک‌سازی‌ها و ایجاد موانع برای حرکت آزادانه مردم، توزیع اسلحه در بین شهرک‌نشینان، آغاز عملیات نظامی در اردوگاه جنین و در مناطق دیگر کرانه، بخشی از برنامه‌ای روشن برای جلوگیری از تشکیل دولت فلسطینی است.

دکتر حارث الحلالمه در ارتباط با هم‌زمانی این عملیات اسرائیلی و توافق آتش‌بس در غزه بیان کرد که اعلام این اقدامات در آستانه توافق آتش‌بس در نوار غزه صورت گرفته و آن را بخشی از بهایی دانست که باعث شده بزالل سموتریچ، وزیر دارایی اسرائیل، در دولت باقی بماند تا ائتلاف راست‌گرای افراطی در دولت نتانیاهو حفظ شود.

وی تأکید کرد که راست‌گرایان اسرائیلی که وزیر دارایی نیز از آنهاست برنامه‌های خود را برای نزدیک‌تر شدن به سران دولت بر اساس الحاق کرانه باختری تدوین کرده‌اند و تلاش می‌کنند با اقدامات مختلف، از جمله تضعیف مقاومت مردم فلسطین، این هدف را محقق کنند.

استاد علوم سیاسی اشاره کرد که اقدامات اسرائیلی‌ها در کرانه باختری با آمدن ترامپ به کاخ سفید هماهنگ است، به‌ویژه اینکه بزالل سموتریچ پیش‌تر اعلام کرده است که سال ۲۰۲۵ سال الحاق کرانه باختری خواهد بود.

وی افزود: این موضوع به‌خصوص اگر با اظهارات ترامپ و انتصاب مقامات ارشد در کاخ سفید مرتبط شود اهمیت پیدا می‌کند؛ چرا که افراد گماشته شده از جنبه گرایش‌هایشان به اسرائیل شناخته شده‌اند و سفیر آمریکایی در تل‌آویو نیز فردی راست‌گراست که به وجود فلسطینی‌ها به عنوان شریک در منطقه اعتقادی ندارد.

این استاد علوم سیاسی پیش‌بینی کرد که در روزهای آینده شاهد افزایش خشونت و درگیری‌ها بین فلسطینیان کرانه باختری و اشغالگران خواهیم بود و الحاق کرانه باختری به تصمیم آمریکا بستگی دارد.

وی تأکید کرد که مقاومت مردم فلسطین نقش مهمی در مقابله با این طرح‌ها خواهد داشت، زیرا تجربه تاریخی این درگیری نشان داده است که ایستادگی فلسطینیان قادر به شکستن روایت‌های اشغالگران و خودکامگی آنهاست.

همچنین احمد زکارنه، نویسنده و پژوهشگر سیاسی فلسطینی، اظهار داشت که حمله نیروهای اسرائیلی به کرانه باختری، به‌ویژه شهر جنین و اردوگاه آن هدف اصلی اسرائیل است و الحاق کرانه باختری به اسرائیل برای راست‌گرایان افراطی جایزه‌ای بزرگ به شمار می‌آید.

وی همچنین افزود که راست‌گرایان افراطی در اسرائیل به کرانه باختری به عنوان «یهودا و سامره» نگاه می‌کنند.

زکارنه به تلاش‌های مداوم اسرائیل برای کنترل کرانه باختری از طریق روش‌های مختلف اشاره کرد و گفت: این تلاش‌ها می‌تواند شامل طرد فلسطینیان از سرزمین‌هایشان، مجبور کردن آنها به مهاجرت داوطلبانه، تشدید محدودیت‌ها و سختگیری نسبت به آنها یا ایجاد محیطی طردکننده باشد.

وی همچنین خاطرنشان کرد که اسرائیل به‌طور مستمر در تلاش است تا تمام اراضی منطقه "C" را که حدود ۶۰ درصد از مساحت کرانه باختری را تشکیل می‌دهد تحت کنترل خود درآورد.

زکارنه تصریح کرد که نتانیاهو تمایلی به برقراری آتش‌بس در اراضی فلسطینی ندارد و به دنبال طولانی کردن جنگ است. او گفت که نتانیاهو پس از مدت‌ها تعلل و فرار از مسئولیت، وقتی آتش‌بس در غزه برقرار شد بلافاصله در کرانه باختری درگیری‌ها را دوباره شعله‌ور کرد. هدف او این است که جنگ ادامه پیدا کند تا جایگاهش در قدرت حفظ شود، به‌ویژه اینکه او با چهار پرونده فساد مالی و جنایی در داخل اسرائیل روبه‌رو است و همچنین دادگاه جنایی بین‌المللی حکمی بر ضد او صادر کرده است.

این تحلیل‌گر سیاسی با اشاره به تلاش‌های مداوم اسرائیل برای «نابودی دولت فلسطینی» گفت: اسرائیل در تلاش است تا فرآیندهایی را که دولت فلسطینی در جنین انجام می‌دهد ناکام بگذارد. او توضیح داد که اسرائیل سعی دارد با تبلیغاتی در داخل فلسطین که نشان می‌دهد دولت با اسرائیل همکاری کرده و در دفاع از مردم خود ناتوان است بین دولت فلسطین و مردمش اختلاف ایجاد کند.

این تحلیل‌گر معتقد است که هدف از این اقدامات «نابودی تمام مسیرهای سیاسی، به ویژه راه‌حل دو دولتی» است.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha