پنجشنبه ۷ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۴:۰۷
به مناسبت روز قدس؛ نگاهی به ۸ فیلم با موضوع مقاومت علیه تجاوزگری صهیونیست‌ها

در این گزارش نیم نگاهی انداخته ایم به هشت فیلم مهم که از سوی فیلمسازان کشورمان با موضوع مقاومت در برابر تجاوزگری و جنایات صهیونیست ها تولید شده و علاوه بر رنج و مصیبت فلسطینی ها، به مقاومت لبنان نیز در برخی از آن ها پرداخته شده است.

به گزارش خبرگزاری حوزه، گرچه طوفان الاقصی و قضایای بعد از آن باعث شد بخشی از مردم جهان با گوشه ای از جنایات کم سابقه و بلکه بی سابقه صهیونیست ها در سرزمین های اشغالی فلسطین آشنا شوند اما در طول بیش از هفت دهه اخیر، هنرمندانی بوده اند که از دریچه هنر و رسانه به تبیین واقعیت های نظام سلطه گر صهیونیستی و همچنین مظلومیت مضاعف فلسطینی ها پرداخته اند و در این بین برخی از فیلمسازان کشورمان نیز در این زمینه آثاری خلق کرده اند که بعضاً درخشان و ماندگار هم بوده اند که نقطه اوج آن ها مربوط به فیلم «بازمانده» به کارگردانی مرحوم سیف‌الله داد است.

البته در دنیای رسانه ای شده امروز همچنان جای خالی سریال‌ها و فیلم‌هایی که پژواک صدایِ مقاومت و مظلومیتِ فلسطینیان باشد و جنایت غاصبان قدس شریف را به تصویر بکشد، همچنان احساس می‌شود. در آستانه روز قدس نیم نگاهی انداخته ایم به هشت فیلم مهم با رویکرد مقاومت در برابر سلطه گری و جنایتکاری صهیونیست ها.

بازمانده؛ همچنان بهترین و مؤثرترین

همان طور که در طلیعه این نوشتار هم اشاره شد فیلم «بازمانده» به کارگردانی مرحوم سیف‌الله داد هنوز هم بهترین و مؤثرترین فیلم با موضوع فلسطین است؛ داستان فیلم درباره زن و شوهر جوانی است که به همراه فرزند نوزادشان فرهان در بیت‌المقدس زندگی می‌کنند که صهیونیست‌ها به آنجا حمله می‌کنند و کانون این خانواده از هم می‌پاشد.

زندگی شیرین این خانواده به اشغال یک خانواده یهودی مهاجر در می‌آید و حتی فرزند آن خانواده بومی فلسطین نیز همچون یک میراث به آن دو واگذار می‌شود. در واقع، فیلم «بازمانده» ماجرای اشغال فلسطین توسط صهیونیست‌ها را در قالب مالکیت نامشروع یک زن و شوهر عقیم بر فرزند دیگران به نحوی روایت کرده که همچنان بسیار تأثیرگذار بر مخاطب عام و خاص است.

قناری؛ حماسه نوجوانان فلسطینی

فیلم «قناری» ساخته جواد اردکانی به حماسه مقاومت کودکان و نوجوانان فلسطینی در مسیر مبارزه برای آزادی کشورشان می پردازد. داستان این فیلم در واقع در خصوص یک پسر خردسال فلسطینی است که دچار لکنت‌زبان است.

یک کشیش مسیحی به نام «پدر سیمون» برای کمک به حل این مشکل، قناری کوچکی را به او هدیه می‌دهد و از او می‌خواهد برای قناری خود محیطی آرام و کم سر و صدا ایجاد کند تا قناری بتواند برایش آواز بخواند. تلاش این کودک برای یافتن محیط امن و آرام او را با مسائل مختلفی مواجه می‌سازد و در این بین، قناری به نمادی تبدیل می شود از صلح و آشتی چه آن که خود این فیلم نیز استعاره‌ای است از صلح طلب‌بودن کودکان فلسطینی.

هیام؛ روایت مقاومت از دریچه روابط انسانی

فیلم «هیام» به کارگردانی محمد درمنش در ژانر ملودرام خانوادگی ساخته شده و به مساله مقاومت فلسطینی در برابر تجاوزگری اشغالگران صهیونیست‌ می پردازد و فیلمساز در این اثر به روایت این مقاومت از دریچه روابط انسانی اهتمام ورزیده است.

این فیلم در واقع می کوشد تا با ترسیم این واقعیت که اشغال فلسطین برهم زننده زندگی‌های عاشقانه و به هجران کشاندن وصال‌ها است، مخاطب خود را نسبت به اسرائیل غاصب متنفر کند. البته در بخش پایانی فیلم، آزادی قدس نوید داده می‌شود، چه آن که خروج هیام و شوهرش از بند صهیونیست‌ها، آینده‌ای روشن و قریب الوقوع را برای مردم فلسطین نشان می‌دهد.

بیگانگان؛ اشاراتی به نقش انگلیس خبیث

فیلم «بیگانگان» ساخته عباس رافعی نیز مصائب مردم فلسطین و جنایات رژیم اشغالگر قدس را در قالب روایتی با پس زمینه‌ای عاطفی و عاشقانه مورد توجه قرار داده است.

در این اثر شاهدیم که جوانی به نام حسام، عاشق دختری به نام لیلا می‌شود و آن دو قصد ازدواج با یکدیگر را دارند، اما حمله صهیونیست‌ها و شکل گیری جنگ و سپس آواره شدن ساکنان شهر، باعث می‌شود که این دختر و پسر یکدیگر را گم کنند، اما پس از گذشت بیش از نیم قرن از این حوادث و در شرایطی که حسام و لیلا هر دو در سالخوردگی به سر می‌برند، اتفاقاتی رخ می‌دهد که زمینه پیوند آنها را فراهم می سازد.

از نکات قابل توجه این فیلم می توان به نقش انگلیس خبیث در شکل‌گیری رژیم صهیونیستی اشاره کرد، چرا که مخاطب در این اثر با گروهی از صهیونیست‌ها به نام «هاگانا» آشنا می‌شود که به همراه انگلیسی‌ها نقش مهمی در اشغال منطقه حیفا داشته اند.

شکارچی شنبه؛ فیلمی ماندگار با هنرمندی استاد نصیریان

این فیلم به کارگردانی پرویز شیخ طادی راجع به یک کودک اسرائیلی به نام «بنیامین» است که سرپرستی‌اش به پدربزرگش با بازی استادانه علی نصیریان واگذار می‌شود. پدربزرگی که یک خاخام صهیونیست است و با توجیهات مذهبی می کوشد نسل کشی و قتل عام دیگر نژادها، ازجمله فلسطینی ها را توجیه کند.

در واقع کشتار فلسطینی‌ها برای او یک سرگرمی روزانه است و در همین حین این مرام را به نوه خود نیز تدریس می‌کند. فیلم به افشای بسیاری از مناسبات فاسد و ضدانسانی رایج در مجامع صهیونیستی می‌پردازد.

در این فیلم به عینه می‌بینیم که چگونه یک کودک ساده و بی‌آزار تحت آموزش های پدر بزرگش تبدیل به یک جانی خون آشام و متوحش می‌شود.

«شکارچی شنبه» البته دارای پایانی تأمل برانگیز است، چرا که در پایان فیلم شاهد به قتل رسیدن پدربزرگ به دست خود بنیامین هستیم؛ صحنه‌ای که می‌توان آن را نوعی پیش‌بینی سرنگونی رژیم صهیونیستی تلقی کرد.

چشمان آبی زهرا؛ روایتی نمادین از کشوری جعلی

این فیلم به کارگردانی سعید سلطانی با محوریت جستجوی یک گروه پزشکی صهیونیست در اردوگاه‌های فلسطینی برای یافتن یک کودک است تا چشمان او را به جای چشمان فرزند یکی از مقامات بلندپایه اسرائیل پیوند بزنند.

این اثر در واقع روایتی نمادین از به وجود آمدن کشور جعلی اسرائیل است. به این معنی که تئودور، به عنوان یک کودک ناقص الخلقه، استعاره‌ای از رژیم صهیونیستی است که با دزدیدن اجزای سایرین در پی زنده نگاه داشتن خود است. این فیلم همچنین بر این واقعیت که رژیم صهیونیستی بزرگترین قاچاق کننده اعضای بدن کودکان است، صحّه می‌گذارد.

زخم زیتون؛ کاری از محمدرضا آهنج

فیلم «زخم زیتون» ساخته محمدرضا آهنج و به تهیه کنندگی سیدامیرپروین حسینی است که روایتگر تلاش یک مرد برای پیوستن به نیروهای ضدصهیونیستی و البته مخالفت همسرش در این زمینه است

یوسف، مردی جوان و یکی از اعضای فعال شاخه مقاومت لبنان است که در پوشش یک فروشنده دوره گرد، به جمع‌آوری اطلاعات اراضی تحت اشغال صهیونیست‌ها مشغول است. همسر یوسف سلما که دقیقاً از نقش شوهرش در عملیات مقاومت اطلاعی ندارد، از اینکه او هر روز به مناطق تحت تسلط اسرائیل می‌رود و خود را در مخاطره قرار می‌دهد ناراضی است.

این وضعیت ادامه دارد تا اینکه اسرائیلی‌ها از نقشه یوسف باخبر شده و او را به همراه سلما و دختر شش ساله‌شان فاطمه دستگیر می‌کنند. یوسف در لحظات آخر دستگیر شدن، نام فردی به نام آنجل را به سلما می‌گوید و چنین عنوان می‌کند که همه اطلاعات نزد اوست. با گذشت چند ماه، یوسف و فاطمه در زندانهای رژیم صهیونیستی به شهادت می‌رسند و سلما آزاد می‌شود.

سی و سه روز؛ روایت ایستادگی لبنان

این فیلم که محصول سال ۲۰۱۲ کشور ایران و لبنان است در ژانر جنگی و درام به کارگردانی جمال شورجه ساخته شده که یک روایت واقعی از جنگ سی و سه روزه بین اسرائیل و حزب‌الله لبنان را نشان می‌دهد.

ماجرای فیلم، قصه مقاومت و ایستادگی یک روستا با عنوان «عیت الشعب» و اهالی آن در برابر پیشروی نیروهای اسرائیلی با تجهیزات پیشرفته است؛ روستایی که به نوعی مدخل و پل ورود به مناطق مرکزی لبنان قلمداد می‌شود.

شورجه در این فیلم داستان عروسی یک زوج را در روستایی مرزی روایت می‌کند که این مساله همزمان می شود با حضور دو افسر اسرائیلی در خاک لبنان و اسارت آنان به دست جوانان این کشور. از ویژگی های این فیلم حضور بازیگران نام آشنای عربی همچون پیرداغر، دارین حمزه و حنان ترک است.

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha