به گزارش مرکز خبر حوزه، حضرت آیت الله مکارم شیرازی، شب گذشته در نشست دوره ای اساتید سطوح عالی و خارج حوزه علمیه قم که در مدرسه آیت الله العظمی گلپایگانی(ره) برگزار شد، با اشاره به استقلال حوزه، گفتند: امتیاز حوزه ها نسبت به دانشگاه ها، این است که حوزه ها زیر نظر مراجع می چرخد و حتی اگر امام راحل در حوزه دخالت می کرد به عنوان یک مرجع نظر می دادند و امروز هم مقام معظم رهبری به عنوان یک مرجع در باره حوزه نظر می دهند.
این مرجع تقلید تاکید کردند: همان طور که گفتم اگر بزرگانی در حوزه دخالت داشتند، به خاطر مرجعیت شان در حوزه دخالت داشتند و نه به عنوان رهبر حکومت. ما در این نظام پرورش یافته ایم، اما گاهی قدرش را نمی دانیم.
معظم له اضافه کردند: باید حوزه را همین گونه که تا کنون بوده حفظ کرد و سالم به دست آیندگان داد؛ به گونه ای که حوزه مستقل باشد و مراجع منتخب حوزه ها باشند.
*حوزه حافظ و حامی نظام است
ایشان با بیان این که حوزه، حافظ نظام است؛ حافظ و حامی نظام، نه این که زیر نظر نظام بخواهد کار کند، تصریح کردند: هر گاه ببینم رئیس دولت پایش را از خط اسلام و منابع اهل بیت کنار می گذارد، بدون هیچ پروایی و آشکارا می گویم؛ چون دستم زیر سنگ او نیست.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی با اشاره به حدیثی از امام علی(ع) اظهار داشتند: علمای دین ثروتمندان حقیقی دنیا و آخرتند و در هر زمانی عده ای از علمای اسلامی هستند که محوریت جامعه های مسلمان را تشکیل می دهند.
ایشان خطاب به اساتید سطوح عالی و خارج حوزه گفتند: شما علمای وظیفه شناسی هستید که علوم آل محمد را حفظ می کنید و سعی می کنید که علوم آل البیت را به نسل های بعد برسانید؛ اگر واقعا کسانی مصداق این جملات باشند، باید بدانند که خداوند بهترین نعمت های خود را نصیب آن ها کرده است.
* امتیازات حوزه نسبت به دانشگاه
این مرجع تقلید در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به امتیازات حوزه های علمیه نسبت به دانشگاه ها تصریح کردند: حوزه های علمیه ما از هزار سال قبل فعال بودند و این زمانی بود که نه دانشگاهی بود و دانشکده ای؛ علما سعی کرده اند که در مقابل تهدیدات و تندبادهای مختلف حوزه را حفظ کنند و این نهاد مقدس امروزبه دست ما رسیده است؛ از این رو باید بر عظمت حوزه ها و توسعه علوم اسلامی و بر کشف حقایق علوم اسلام ناب و سنت پیامبر، همت گماریم.
*سنت ها را گرامی بداریم
معظم له ادامه دادند: در حوزه های ما سنت هایی هست که باید آن ها را گرامی بداریم؛ چرا که این سنت ها ارزان به دست نیامده است تا ارزان از دست بروند.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی اضافه کردند: اولین سنت در حوزه های علمیه تدریس و درس خواندن بوده که از ابتدا رایگان بوده است، حال آن که نظام دانشگاهی که از غرب آمده است، باید برای درس خواندن در آن، پول داد.
ایشان افزودند: در حوزه های علمیه مادیات مهم نیست و استاد و شاگرد برای خدا در مسیر تحصیل علم قدم بر می دارند؛ این بر خلاف دانشگاه هاست که مادیات وجه بسیار مهم آن است.
این مرجع تقلید در بیان یکی دیگر از امتیازات حوزه نسبت به دانشگاه ها، گفتند: حوزه همواره فرامرزی بوده است و از تمام کشورها در آن مشغول به تحصیل اند، کما این که در حوزه نجف و قم افراد خارجی بسیاری مشغول درس خواندن هستند.
معظم له ادامه دادند: امتیاز فوق به این دلیل است که اسلام و مکتب اهل بیت(ع) مرز خاصی را نمی شناسد و به همه جا و همه کس تعلق دارد، اما ممکن است در دانشگاه های خارجی کسانی را برای تحصیل قبول کنند، ولی این قبول کردن آن ها مشروط به شروط بسیار زیاد است.
ایشان اضافه کردند: امیتاز دیگر ما مباحثه در علوم است و این چیزی است که نباید ساده از کنار آن گذشت. وقتی بعد از درس استاد در حوزه ها، طلاب دور هم می نشینند و بحث می کنند، نشان می دهد که شورای علمی بعد از درس استاد بلافاصله تشکیل می شود و به این ترتیب به عمق دروس و محتوای آن پی می برند.
این مرجع تقلید گفتند: متأسفانه این سنت حسنه و بسیار نیکو در حال کمرنگ شدن است و وظیفه شما اساتید است که به شاگردان خود توصیه کنید که هیچ درسی را بدون مباحثه نگذارند.
*دروس آزاد امتیازی برای حوزه
ایشان خاطرنشان ساختند: امتیاز بعدی حوزه ها، انتخاب آزاد دروس است که به طلاب اختیار می دهد هر کدام از دروس را که می خواهند برای تحصیل و رشد در آن، انتخاب کنند؛ این امتیاز سبب می شود که نخبگان به راحتی رشد کنند.
معظم له تصریح کردند: همین انتخاب آزاد دروس سبب شده است که همواره بهترین ها در حوزه بالا بیایند؛ از این رو باید همت کنیم تا این سنت خوب از حوزه حذف نشود.
این مرجع تقلید تأکید کردند: باید کاری شود که این دروس از حوزه ها برچیده نشود و نظام دانشگاهی بر حوزه حاکم نگردد.
ایشان با بیان این که برخی می گو یند شاید دروس آزاد در حوزه ایراداتی دارد، گفتند: باید برای این ها راه حلی پیدا کرد. راه حل هایی بیاندیشیم و آسیب ها را برطرف کنیم نه این که صورت مسأله را پاک کنیم.
* مراجع درهمین دروس آزاد پرورش یافته اند
حضرت آیت الله مکارم شیرازی خاطرنشان کردند: تمام بزرگان ، مراجع و علمای دین در همین دروس آزاد پرورش یافتند؛ از این رو باید این سنت حفظ شود.
معظم له گفتند: آمیختگی اخلاق با آموزش از امتیازات دیگر حوزه های علمیه است که همواره طلاب را به سمت اساتیدی جذب می کند که از نظر اخلاقی در درجه عالی باشند.
این مرجع تقلید افزودند: شما اساتید باید همواره به رشد اخلاقی طلاب توجه کنید وآن را فراموش نکنید؛ به گونه ای که به هر بهانه ای مسائل اخلاقی را همراه مسائل آموزشی بیان کنید؛ چرا که علم به تنهایی کافی نیست.
* وحدت میان حوزه ها برقرار است
ایشان گفتند: امتیاز دیگر حوزه های علمیه این است که وحدت میان آن ها برقرار است، حال آن که دانشگاه ها با هم رقابت دارند.
این مرجع تقلید افزودند: مرجعی که شهریه می دهد به همه طلاب شهریه می دهد، نه فقط یه شاگردان خود؛ چرا که همه طلاب را شاگردان خود می داند.
* هیچ گاه بین حوزه های نجف، قم، اصفهان و ... رقابت نیست
معظم له با بیان این که هیچ گاه بین حوزه های نجف، قم، اصفهان و ... رقابت نیست، خاطرنشان ساختند: در این شرایط فعلی دشمنانی در داخل و خارج دندان تیز کردند تا نظام های حوزوی را با تفرقه از هم متلاشی کنند که باید حواسمان جمع باشد.
ایشان با اشاره به این که یکی از سیاستمدان غربی می گوید برای ازبین بردن مکتب تشیع لازم است که دو محور مرجعیت و اهمیت به عزاداری امام سوم شیعیان را از بین ببریم، تصریح کردند: در چنین شرایطی باید حوزه های علمیه اتحاد خود را بیش از پیش حفظ کنند و نباید اختلافات تبدیل به جدایی ها و از هم دور شدن بشود.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی افزودند: این هم سنت و سیره ای بوده است که از بزرگان ما به ما رسیده است، باید آن را حفظ کنیم.
*حوزه زیر نظر مراجع اداره می شود
این مرجع تقلید گفتند: آخرین نکته و امتیاز حوزه ها نسبت به دانشگاه ها، این است که حوزه ها زیر نظر مراجع اداره می شود و حتی اگر امام راحل در حوزه دخالت می کرد به عنوان یک مرجع نظر می دادند و امروز هم مقام معظم رهبری به عنوان یک مرجع در باره حوزه نظر می دهند.
معظم له افزودند: همین هاست که به حوزه ها علمیه استقلال می بخشد؛ از این رو باید به آن ها توجه داشت.
* باید اصول حوزه را حفظ کرد
ایشان خاطرنشان کردند: البته امیتازات حوزه این هفت مورد نیست اما سخن من این است که اصول را باید در حوزه ها حفظ کرد.
حضرت آیت الله مکارم شیرازی در پایان سخنان خود با اشاره به سالگرد آیت الله العظمی گلپایگانی(ره) یاد این مرجع فقید را گرامی داشتند.