جمعه ۲۳ آذر ۱۴۰۳ |۱۱ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 13, 2024

امروز بر همگان روشن است که حقوق بشر ابزاری برای سلطه استکبار جهانی می‌باشد؛ به گونه‌ای که هر جا قصد داشته باشند با دولت مستقلی مقابله کنند، از حقوق بشر دم می‌زنند!

به گزارش مرکز خبرحوزه، آیت‌الله عمید زنجانی، صبح امروز در همایش ملی رویکرد متعالی فقه اسلام به حقوق بشر که در موسسه امام خمینی (ره) در حال برگزاری است، اظهار داشت: تردیدی نیست که وضع موجود در خصوص تشدید نقض حقوق بشر در سطح بین‌المللی یک سیاست ابزاری است.

وی ادامه داد: امروز بر همگان روشن است که حقوق بشر ابزاری برای سلطه استکبار جهانی می‌باشد؛ به گونه‌ای که هر جا قصد داشته باشند با دولت مستقلی مقابله کنند، از حقوق بشر دم می‌زنند!

آیت‌الله عمید زنجانی افزود: برای استفاده فقه در توسعه مفهومی  حقوق بشر به لحاظ نظری و راه‌های پیگیری اجرایی کردن آن، گرچه موانع و مشکلات عدیده‌ای از سوی سلطه و استکبار جهانی وجود دارد، ولی نباید از آن کوتاه آمد.

این استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: این‌که برخی ساده‌لوحانه به گونه‌ای برخورد می‌کنند گویا در اسلام حقوق بشر نقض می‌شود، این تفکر و روش نادرست و کمک به سلطه است، همچنین به لحاظ نظری هر چند مسئله حقوق بشر به غایت نرسیده است، ولی مواردی در اسلام وجود دارد که در منشور ملل متحد و بیانیه‌های حقوق بشر ذکر نشده است.

وی با اشاره به یکی از نمونه‌هایی که در بیانیه حقوق بشر ذکر نشده است، اظهار داشت: شریعت اسلام غیبت را تحریم کرده و فلسفه آن را حفظ شئون افراد در صورت غایب بودن دانسته است، همچنین به بسیاری از مسایل مربوط به عِرض و آبرو نیز سفارشاتی دارد که باید در لیست حقوق بشر جهانی گنجانده شود.

آیت‌الله عمید زنجانی ادامه داد: حقوق کودک که در بیانیه حقوق بشر تنها در ده بند خلاصه شده است در اسلام موارد فراوانی دارد که باید ذکر شود، همچنین حقوق جنین و حقوق انسان بعد از مرگ که در اسلام مطرح شده و نشان دهنده جامعیت آن است، هنوز در جوامع بین‌الملل جایی پیدا نکرده و این نشان از عقب‌ماندگی جامعه بین‌الملل از معارف اسلامی است.

*فقه اسلامی زبان کوته‌فکران را کوتاه می‌کند

وی تصریح کرد: اگر فقه اسلامی فعال شود و به لحاظ تئوریک فعالیت‌های گسترده‌ای انجام گیرد، قطعا بیانیه‌های حقوق بشر به  نحو دیگری تنظیم خواهد شد و رشد و شکوفایی بزرگی را در این عرصه شاهد خواهیم بود؛ پس اگر از همه ظرفیت‌های فقه استفاده کنیم می‌توان موارد فراوانی را به حقوق بشر اضافه کرد و این مسئله زبان کوته فکرانی که توهم کرده‌اند اسلام به حقوق بشر توجه ندارد را کوتاه می‌کند.

این استاد حوزه تاکید کرد: به جز مسایل تئوریک، شیوه‌های اجرایی حقوق بشر مسئله مغفول‌مانده‌ای است که باید مورد توجه قرار گیرد.

وی گفت: فریضه امر به معروف و نهی از منکر از ضروریات دین است و همه فقهای اسلام اعم از شیعه و سنی بر آن اتفاق نظر دارند و از سوی دیگر، از مصادیق مهم حقوق بشر است؛ ولی متاسفانه مورد غفلت واقع شده است.

استاد دانشگاه تهران تصریح کرد: باید سازمانی که دارای دو ویژگی مهم یعنی مردمی و همسو با حاکمیت، برای اجرای اصل هشت قانون اساسی که همان امر به معروف و نهی از منکر است، ایجاد شود؛ البته پشتیبانی‌های فقهی نیز در آن لحاظ شود.

*سیاسی‌کاری‌ها باعث غفلت از امر به معروف است

آیت‌الله عمید زنجانی یادآور شد: متاسفانه امر به معروف با مسایل سیاسی آمیخته شده است و این سیاسی‌کاری‌ها موجب شده این مسئله مهم در پشت گرد و غبار کارهای سیاسی قرار ‌گیرد!

وی ادامه داد: بسیاری از موارد امر به معروف مربوط به حقوق مدنی است که برخی  آن را با حقوق سیاسی مخلوط می‌کنند؛ به گونه ای که امر به معروف و نهی از منکر در مسایلی که مربوط به جان و مال و آبروی مردم است، بسیار بیشتر از مسایلی است که مربوط به سیاست‌های روز کشور می‌باشد.

*بازدارندگی مسائل سیاسی

وی بیان داشت: مسایل سیاسی علی‌رغم اهمیتی که دارند در بسیاری از موارد بازدارنده‌ هستند و نمونه بارز آن احزاب می‌باشند که سیاسی کاری‌های آنان موجب شده است، بالاترین سطح امر به معروف که باید از سوی آنها صورت گیرد، از احزاب دور بماند و در پس پرداختن به مسایل سیاسی تنش‌زا، مسئله امر به معروف و نهی از منکر مظلوم واقع شود.

سخنران این همایش در پایان با تاکید بر این‌که احزاب به مسئله اصلی خود یعنی امر به معروف و نهی از منکر بپردازند، خاطرنشان کرد: احزاب و گروه‌های مختلف می‌بایست در مسئله امر به معروف و نهی از منکر تجدید نظر جدی داشته باشند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha