پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024

اشاره، ماه رجب از ماه‌های حرام، مورد احترام و با فضیلت نزد پروردگار عالم است و در سخنان ائمه اطهار(ع) این ماه به « شهرالله» تعبیر شده است.

اعیاد مبارک این ماه به ویژه ولادت با سعادت مُولی المَوالی، اَخ الرسول، زوج البتول، وَلیدُ الکعبه، مولای متقیان، امیرمومنان علی(ع) ارزش و فضیلت این ماه را چندین برابر کرده است.

آنچه پیش روست، سخنان حضرت آیت الله مقتدایی، مدیر حوزه­های علمیه سراسر کشور درباره ابعاد مختلف شخصیتی امام اول شیعیان، علی بن ابی طالب است (ع) که به عنوان برگی از فضیلت های امیرالمؤمنین تقدیم عاشقان ولایت می گردد.

*انسان همواره محتاج الگوست

انسان در زندگی اجتماعی همواره محتاج الگو و اسوه است، این نیاز طبیعی بشر برای رسیدن به کمال و حد اعلای انسانی است، انسان بدون اسوه الگو به کمال راه پیدا نمی‌کند.

آیات و روایات فراوانی در باب « اسوه» و« الگو» وارد شده و در همین آیات و روایات به افراد متعددی در طول تاریخ بشر به عنوان بهترین الگوها اشاره شده است؛ البته برخی آیات و روایات به الگوهای بد و منحرفی که محور شرارت و فساد در عالم بودند اشاره کرده و انسان را از عاقبت سخت و دردناکشان مطلع کرده است.

بر این اساس از قرآن کریم دو نوع الگوی خوب و الگوی بد استفاده می‌شود، قرآن کریم بهترین الگو و اسوه را پیامبر اکرم(ص) معرفی کرده و می‌فرماید:« لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِّمَن كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَالْيَوْمَ الْآخِرَ وَذَكَرَ اللَّهَ كَثِيرًا»(الأحزاب 21) بنا به تعبیر قرآن، کسانی که خدا جو و طالب کمال هستند، الگو و اسوه آن‌ها پیامبر اکرم(ص) است.

در کلمات امیرالمومنین(ع) در نهج البلاغه نیز چنین تعبیر شده که یعنی شخصیت پیامبر برای آحاد مسلمین بهترین اسوه است و آن‌ها را برای رسیدن به سعادت کفایت می‌کند.

*علی (ع) پیروان خود را به سعادت ابدی می رساند

در کلمات نورانی پیامبر اکرم(ص) نیز وجود مبارک امام علی(ع) اسوه و الگوی مسلمانان معرفی شده و پیامبر درباره ایشان چنین تعبیری دارند که «علی(ع) شخصیتی است که هرگز کسی که از او پیروی می‌کند به انحراف کشیده نمی‌شود و همواره پیروان خود را به سر منزل مقصود و سعادت ابدی می‌رساند».

همچنین پیامبر اکرم(ص) در تعبیر دیگری خطاب به عمار یاسر می‌فرمایند:« اگر دیدی علی(ع) به راهی می‌رود که تمام مردم بر خلاف آن راه حرکت می‌کنند تو راه علی(ع) را انتخاب کن، چون تنها علی(ع) است که پیروانش را به سعادت می‌رساند.

*اتفاقی که تا قیامت تکرار نخواهد شد؟

اتفاقی که در ماه رجب رخ داده، اتفاقی است که تاریخ بدان گواهی می‌دهد و تا قیامت نیز تکرار نخواهد شد، در این ماه مبارک امام علی(ع)، ولید کعبه در خانه خدا به دنیا می‌آید، این اتفاق در طول تاریخ سابقه ندارد و بعد از ایشان هم برای کسی اتفاق نیفتاده و تا روز قیامت نخواهد افتاد و این از ویژگی‌های دیگر امام علی(ع) است.

برای رسیدن به سعادت دنیا و آخرت، شخصیت و زوایای مختلف زندگی آن حضرت بهترین اسوه و الگو است؛ مسلمانان جهان می‌توانند سیره عبادی، سیاسی، حکومتی، نظامی، اجتماعی و نحوه برخورد ایشان با همسر، فرزندان، دوستان و خویشاوندان را الگوی تمام معنای خود قرار دهند؛ زیرا زندگی روزمره ایشان برای همه ما سرمشق است.

*امیرالمؤمنین (ع) تمام حالات را به عبادت تبدیل کرده بود

سیره عبادی حضرت به شکلی است که نه تنها در نماز، بلکه تمام حالات و برنامه های روزمره خود را به عبادت تبدیل کرده است؛ البته زمانی می‌توان با عشق، تواضع و خضوع عبادت کرد که در همه حالات نسبت به پروردگار خاشع بود.

*عبادت کامل در گرو شناخت پروردگار است

 عبادت کامل در گروی شناخت پروردگار است، انسانی که خدا را بشناسد و به حقیقت او پی ببرد، آن هنگام در وجودش عشق به خدا پدیدار می‌گردد؛ بنابراین ابتدا باید خدا را شناخت.

حضرت امام علی (ع) در جایی می‌فرمایند: من در شناخت پروردگارم به سر حد یقین رسیدم «... كُشِفَ الْغِطَاءُ مَا ازْدَدْتُ يَقِينا ( ارشاد القلوب ج2 ص212)»، اگر همه پرده‌ها کنار برود، ذره‌ای به یقین من افزوده نمی‌شود.

* انسان همیشه خدا را حاضر و ناظر بداند

اگر انسان، خدایی را که قادر و حکیم است همواره حاضر و ناظر ببیند، به این مقام دست می یابد، خداوند قادر است و تمام قدرت‌ها در دست او می باشد و همه چیز به اراده الهی وابسته است، او حکیم است و بر اساس حکمت کار می‌کند؛ یعنی قادری است که بر اساس مصلحت اقدام می‌کند.

*گویا خدا را رودرروی خود می دید

 کسی، خدا را این گونه بشناسد مانند علی بن ابی طالب (ع) همه وجودش در خدا فانی می شود، تاجایی که وقتی به نماز می‌ایستد، بدنش می‌لرزد گویا خداوند را رو در روی خود می بیند.

تاریخ گواهی داده که تیر پیکان دشمن در پای مبارک ایشان فرو رفته بود و از شدت درد طاقت نمی­آوردند؛ بنابراین به اصحاب فرمودند در هنگام نماز تیر را از پایم خارج کنید؛ به نماز ایستادند و اصحاب تیر را بیرون کشیدند، بعد از نماز ایشان گفتند: « والله متوجه نشدم»؛

*خدا را بشناسیم

امیرالمؤمنین خدا را شناخت و در خدا ذوب شده بود، ما هم خدا را بشناسیم و علی را الگوی خود قرار دهیم تا وجودمان در خدا فانی و برای خدا خالص شود.  

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha