حجتالاسلاموالمسلمین سیدمحسن میرسندسی در گفتگو با مرکز خبر حوزه، با اشاره به آموزه های اسلامی سیره امام علی(ع) در برخورد با ناهنجاریهای اخلاقی جامعه، اظهار داشت: از دیدگاه این امام همام (ع) یکی از وظائف اصلی حاکمان و صاحبان قدرت علاوه بر اصلاح خویش مقابله اصولی با ناهنجاریهای اجتماعی است. در واقع یکی از راههای اصلاح جامعه و کاهش ناهنجاریها، استفاده مناسب از قدرت سیاسی است.
وی در این رابطه به خطبه 24 امام علی(ع) در نهجالبلاغه اشاره کرده و افزود: حضرت در این خطبه فرمودهاند: "سوگند به جان خودم در مبارزه با مخالفان حق و آنان که در گمراهی و فساد غوطهورند، یک لحظه مدارا و سستی نمیکنم. پس ای بندگان خدا از خدا بترسید و وظائف و مقرراتی را که برای شما تعیین شده است را به پا دارید؛ اگر چنین باشد علی(ع) ضامن پیروزی شما در آینده است".
مدیر گروه علوم اجتماعی پژوهشکده دین و اندیشه معاصر در تبیین این فراز از نهجالبلاغه، تصریح کرد: آنچه به روشنی از این فراز به دست میآید، این است که یکی از شاخصهای توفیق حاکمان در حکومت این است که از یک سو بتوانند بر ناهنجاریهای اجتماعی فائق آیند و از سوی دیگر میزان رشد ارزشهای بنیادی(عدالت، آزادی، امنیت، ...) در جامعه گسترش دهند.
حجتالاسلام والمسلمین میرسندسی گفت: این امام همام در خطبه 40 نهجالبلاغه، نیز آوردهاند که در «حکومت پاکان، پرهیزکار به خوبی انجام وظیفه میکند؛ ولی در حکومت بدکاران، ناپاک از آن بهرهمند میشود تا موتش سرآید و مرگ فرا رسد».
*مهار انحرافات؛ وظیفهای همگانی
وی تصریح کرد: هرچند مهار انحرافات در جامعه عمدتا از وظائف حاکمان تلقی میشود، ولی تحقق ایدهآل آن محصول سازوکاری اجتماعی است که همه افراد و نهادها را در بر میگیرد و مادامی که قیام علیه انحرافات اجتماعی، یکی از ارزشهای اساسی جامعه تلقی نگردد، نمیتوان به رفع آنها امیدوار بود.
این محقق حوزوی در ادامه سخنان به تبیین بخشی از خطبه 27 نهجالبلاغه پرداخته و ابراز داشت: در این خطبه شریف آمده است: "کسی که جهاد (قیام علیه انحرافات) را ناخوشایند دانسته و ترک کند، خدا لباس ذلت و خواری بر او میپوشاند و دچار بلا و مصیبت شده و کوچک و ذلیل میگردد، دل او در پرده گمراهی میماند و حق از او روی بر گردانده و به جهت ترک جهاد به خواری محکوم و از عدالت محروم است".
مدیر گروه علوم اجتماعی پژوهشکده دین و اندیشه معاصر ادامه داد: آنچه روشن است، تحقق یک وضعیت نسبتا ایدهآل در برقراری ارزشهای الهی و دوری از ناهنجاریهای متنوع اجتماعی با شعارهای زیبا که همه را به تحسین وا دارد، امکان ندارد؛ بلکه آنچه منشأ اثر خواهد بود، عمل اجتماعی مناسب در سطوح و لایههای گوناگون است.
عضو هیئت علمی پژوهشکده دین و اندیشه معاصر خاطرنشان ساخت: حضرت علی (ع) در خطبه 29 نهجالبلاغه، این چنین میفرمایند: "ای مردم کوفه! بدنهای شما در کنار هم، اما افکار و خواستههای شما پراکنده است. سخنان ادعایی شما سنگها را میشکند؛ ولی رفتار سست شما، دشمنان را امیدوار میسازد. در خانههایتان نشستهاید و ادعاها و شعارهای تند سر میدهید".
حجتالاسلام والمسلمین میرسندسی با اشاره به اینکه بنابر آموزههای علوی، رفع ناهنجاریهای اجتماعی مستلزم عزم و همت کنشگران در سطح حاکمیت سیاسی و افراد جامعه است، گفت: در یک وضعیت آرمانی آحاد جامعه چه به لحاظ ذهنی و نگرشی و چه به لحاظ عینی و تحقق شاخصهای روشن، این احساس را دارند که ناهنجاری اجتماعی، ضعیف و به عنوان اموری که ندرتاً انجام میشود، میباشد.
*نیازمند باورسازی فرهنگی هستیم
وی در پایان تصریح کرد: چه بسا در حالتی شاخصهای عینی نشان از توفیق در مهار ناهنجاریها باشد؛ ولی باورها و نگرشهای عمومی به تصدیق این وضعیت نرسیده است؛ لذا به نظر میرسد در رفع ناهنجاریهای اجتماعی علاوه بر اقدامات اجرایی خاص، نیاز به باورسازی فرهنگی نیز باشد.