به گزارش مرکز خبر حوزه،حجت الاسلام والمسلمین علیرضا اعرافی در دیدار استادان دانشگاه UMمالزي، با اشاره به روابط ايران با مالزي، گفت: جمهوري اسلامي ايران، مالزی را دوست و همفكر خود ميداند و اميدواريم كه حضور شما در ايران، منجر به گسترش روابط علمي و عمیق دو ملت شود.
رئيس جامعةالمصطفي افزود این مرکز علمی افتخار دارد كه به عنوان مركزي پيشرفته، پذيراي دانشپژوهان ملتهاي اسلامي است. شما با شناخت حوزههاي علميه اسلامي، به ايران آمدهايد كه هدفی بسيار مقدس است.
وی، با بيان اين كه حوزههاي علميه شيعه از سابقه هزاران ساله برخوردارند، خاطرنشان کرد: مدارس علميه ايران، همواره، در جوامع شیعی وجود داشته است.
حجت الاسلام والمسلمین اعرافي بیان کرد: اين مدارس، برخلاف پراكندگي و انتقال آنها از مكاني به مكان ديگر، از هويت واحدي برخوردار است.
وی عنوان نمود: مدينه، كوفه، بغداد، نجف و قم، همواره، پايگاه علمي شيعيان به شمار میرفتند، ولی، همواره، همه اين مراكز داراي هويت واحد و مشخصي بودهاند.
حجت الاسلام والمسلمین اعرافی ادامه داد: برخي علوم اسلامي مانند فقه نيز هیچ گاه از هم گسسته نشده و از نسلي به نسل ديگر منتقل گشتهاند. از سوی دیگر، حوزههاي علميه، همواره، در ميان اهلسنت و شيعيان وجود داشتهاند.
رئيس جامعةالمصطفي، با اشاره به هويت حوزههاي علميه شيعي، بیان کرد: هويت مدارس علميه ما، فرامنطقهاي و فراملي است. اين هويت برخاسته از هويت جهاني و انساني معارف اسلامي میباشد؛ براي نمونه، بسیاری از طلاب حوزه علمیه نجف اشرف، كه پیش از این، مركز علمي شيعه به شمار میرفت، از ايران، پاكستان و... بودند.
وی یادآور گردید: اكنون، بيش از صد مليت در حوزه علميه قم تحصيل ميكنند كه نشان میدهد كه اين حوزه به هیچ ملت اختصاص ندارد.
حجت الاسلام والمسلمین اعرافی اضافه نمود: رشد، بالندگي و تكيه بر ريشههاي سنتي، وجهه خاصي به اين مدارس بخشيده است. اين نكته، هماهنگي ميان سنت و مدرنيته است كه مورد تأكيد ما ميباشد.
این استاد حوزه عنوان کرد: اكنون، بسياري از علوم در مدارس علميه قم تدريس ميشود، ولی زندگي و منش طلاب با شيوه سنتي و اسلامي خود انجام میگردد.
*دولت در امور مالي حوزه نقش ندارد
وی تأکید کرد: حوزههای علمیه ما به استقلال مالي و برنامهاي ميبالد؛ و، دولت ايران در امور مالي حوزه نقش ندارد.
حجت الاسلام والمسلمین اعرافی ادامه داد: در برههاي از تاريخ، كه ظلم و ستم در همه جهان بيداد ميكرد، امام خميني(ره) در ايران به پا خاستند و پرچم قيام را در قم برافراشتند.
وی یادآورشد: در تاريخ شيعه، هيچ قيام مردمي را نميتوان يافت كه بدون حمايت روحانيت انجام گرفته باشد.
رئيس جامعةالمصطفي، با اشاره به تعامل مكاتب در حوزه، عنوان کرد: گفتوگوي مكاتب و سليقههاي گوناگون در حوزههاي علميه، وجهه خاصي به آن بخشيده است، به گونهاي كه برخلاف اختلافاتي كه ميان مكاتب حوزوي وجود دارد، روحيه انتقادپذيري آنها آشکار است.
* گفتوگوی ادیان و مذاهب مورد توجه علمای شیعه
وی خاطرنشان کرد:گفتوگوي ميان اديان و تقريب مذاهب اسلامي نيز از ديرباز مورد توجه علماي شيعه بوده است، به گونهاي كه در قرون چهارم و پنجم هجري، در حوزه علميه بغداد، حوزههاي شيعي و اهلسنت و بزرگان آنها متحد بودند و در یک شهر حضور داشتند.
این استاد حوزه افزود: اكنون، در جامعةالمصطفي نيز سياست تقريب مذاهب وجود دارد. حتي در برخي از صفوف و واحدها مانند واحد گرگان، طلاب اهل سنت به فراگيري علوم اهل سنت مشغول هستند.
رئيس جامعةالمصطفي اضافه داشت: جامعةالمصطفي در نظام آموزشي خود نيز به رشتههاي تطبيقي و تقريبي، مانند تفسير تطبيقي، اهميت ویژهای داده است.
وی بیان نمود: اصالت اخلاق، رشتههاي متنوع، توجه به امور عقلي و فلسفي در برهههاي مختلف تاريخ در مدارس علميه ما وجود داشته است.
حجت الاسلام والمسلمین اعرافی، با اشاره به سنتهاي رايج در حوزه، خاطرنشان کرد: حق انتخاب استاد، همزماني تحصيل و تدريس، مباحثه، رابطه نزديك ميان استاد و شاگرد، طرح شبهات در تدريس، اشتياق استاد به طرح شبهات از سوي طلاب و توجه ویژه استادان به شاگردان نخبه، از جمله اين سنتهاي رايج به شمار میروند.
وی، در بخش ديگری از سخنان خود، اظهار داشت: از موضوعات روز حوزههاي علميه، توجه به تكنولوژي، روشهاي جدید تحقيقاتي و حوزههاي جديد در علوم انساني و اجتماعي است.
این استاد حوزه ادامه داد: اكنون، رشتههاي جديدي مانند علمالنفس، علمالتربيه، علمالسياسه و... در «المصطفي» به وجود آمده كه نشاندهنده توجه این مرکز علمی به رشتههاي جديد است.
رئيس جامعةالمصطفي افزود: پرداختن به علوم انساني و اجتماعي، راه را براي گسترش علوم اسلامي باز ميكند، زیرا اين علوم راههاي جديدي در علوم به ما معرفي ميكند، همانند انديشهاي كه شهيد صدر در «اقتصادنا» به آن پرداخت.
رییس جامعةالمصطفی، با اشاره به حوزههاي فلسفه، بیان کرد: فلسفه در مدارس علميه شيعه، با نگاه و شناخت كامل از فلسفه غربي انجام ميگيرد كه اين موضوع، نشاندهنده مطالعه تطبيقي كامل در اين حوزه میباشد.
حجت الاسلام والمسلمین اعرافی به حوزههاي علميه خواهران اشاره کرد و خاطرنشان کرد: اكنون، بيش از سيصد مدرسه علميه خواهران در ايران وجود دارد و جامعةالمصطفي نيز با دارا بودن چندينهزار طلبه خواهر، از پيشتازان اين عرصه به شمار ميرود.
* پیوند حوزه و دانشگاه مستحکم است
این استاد حوزه به روابط حوزه و دانشگاه اشاره و عنوان نمود: میکوشیم پيوند بين حوزه و دانشگاه محكمتر گردد و تكيه ما بر تعامل علم و دين و وجود مؤسسههای مشترك فراوان بين حوزه و دانشگاه، گواه ما بر وجود اين روابط است.
بر اساس گزارش المصطفی وی اضافه کرد: نبايد تجربه تاريخي خود را با پيشرفت، قرباني كنيم و از سویی، نبايد با پيشرفت بيگانه باشيم. جمع تجربه و پيشرفت، همواره، مورد توجه حوزههاي علميه بوده است.
رئيس جامعةالمصطفي، با اشاره به پيشرفتهاي علوم اسلامي پس از انقلاب اسلامي ايران، اظهار کرد: دشمنان اين انقلاب میکوشند از پيشرفتهاي آن جلوگيري كنند يا جلو بازتاب آن را در عرصه بينالملل بگيرند، ولی بيداري كنوني اسلامي نشان داده است كه دشمنان انقلاب اسلامي ايران در دستیابی به هدف خود شکست خوردهاند.
وی، در پايان، یادآور گردید: امت اسلام بدانند كه رهبري در ايران وجود دارد كه با درايت و هدايت خود سکاندار پیشرفت شده است.