یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024

عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب اسلامی قم گفت: تعریف نادرستی که از آخرالزمان در ادبیات و هنر غرب وجود دارد در راستای سیاست سلطه گری بر جهان است.

حجت‌الاسلام سید رضی موسوی گیلانی در گفت‌وگو با مرکز خبر حوزه در بررسی دیدگاه اسلام و غرب درباره آخرالزمان، با بیان این که موعود و آخرالزمان در ادیان ابراهیمی و غیر ابراهیمی قابل بررسی است،‌ اظهار داشت: همان‌گونه که در اسلام مفاهیمی درباره بحث موعود گرایی وجود دارد، در دیگر ادیان ابراهیمی  و غیر ابراهیمی نیز به این مسئله پرداخته شده است.

عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب اسلامی افزود: در مسیحیت این مسئله با نام فرجام‌شناسی و رستاخیز شناسی مطرح می‌شود؛ به گونه‌‌ای که آنها اعتقاد به بازگشت مسیح دارند.

وی با بیان این که تفکر مسیحیت نسبت به آخرالزمان و اوضاع آن کامل نیست، گفت: تفکر کلیسای کاتولیک و اورتدکس مانند تفکر مسلمانان که معتقدند پس از ظهور حضرت حجت(عج)، دوره بلندی که در آن همه جا آباد، عقلانیت کامل و عدالت حاکم خواهد شد، نیست، بلکه تنها منجی را قبول دارند.

* تعاریفی در راستای سیاست سلطه‌‌گری غرب

حجت‌الاسلام سید رضی موسوی گیلانی، ادبیات هنری در غرب را از دیگر جریانات مربوط به آخرالزمان معرفی و بیان داشت: در کنار این تفکر مسیحیت، ادبیات هنری غرب نیز وجود دارد که متأثر از دیدگاه دیپلماسی و تئوری پردازی سیاسی در راستای سیاست سلطه گری غرب است؛ این جریان تلاش دارد تعاریفی بر اساس سیاست‌های خود درباره آخرالزمان داشته باشد.

عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب اسلامی یادآور شد: در فیلم‌های غربی و هالیوود، پلیس آمریکا به عنوان منجی معرفی می‌شود و بیشتر فیلم‌ها به دنبال نشان دادن این هستند که با مسائل دنیوی می‌توان مشکلات انسان‌ها را برطرف کرد.

وی به وجود آمدن عرفان‌‌های دروغین را سیاست غرب برای حضور در صحنه بین‌المللی معرفی و خاطرنشان کرد: سیاست‌مداران و حاکمان سلطه، مهم‌ترین چالش خود را در جهان اسلام دیده و با توجه به این که در اسلام مسائل بر اساس ادبیات مذهبی بیان می‌شود،‌ آنها نیز بر اساس این ادبیات وارد می‌شوند تا در عرصه بین‌الملل حضور داشته باشند.

حجت‌الاسلام سید رضی موسوی گیلانی، رواج معنویت گرایی در غرب را از دیگر دلایل توجه این کشورها نسبت به مسئله منجی و آخرالزمان دانسته و گفت: پس از پیروزی  انقلاب اسلامی ایران و تحولات به وجود آمده در جهان، گرایش به معنویت در غرب شکل گرفت؛ البته این معنویت با همان معنای اسلامی نیست، بلکه گرایش به عالم مافرایی است که ممکن است با روش‌های گوناگونی چون یوگا، مدیتیشن و تمرکز و حتی با بودایی‌گری انجام می‌شود.

وی، نجات یافتن و رسیدن به رستگاری را از جمله مشترکات مفاهیم آخرالزمانی در ادیان ابراهیمی و غیر ابراهیمی برشمرده و خاطرنشان کرد: در هر دو دیدگاه، در مسئله آخرالزمان، بزرگ‌ترین مفهومی که تمامی ادیان به دنبال رسیدن به آن هستند، رستگاری، صلح و هم‌زیستی و جامعه ایده‌‌آل است که هم ادیان ابراهیمی و هم عرفان‌های نوظهور بر آن  تأکید دارند.

* ضرورت ارائه مفاهیم مهدوی به غربی‌ها

وی در ادامه با ضروری دانستن ارائه مفاهیم درست اسلامی درباره مهدویت و منجی به غرب، اذعان داشت: امروزه علاقه‌مندان فراوانی در جهان هستند که نیازمند مفاهیم ناب در عرصه منجی و آخرالزمان هستند؛ دراین شرایط باتوجه به غنای  مفاهیم اسلامی درباره مهدویت،  منجی و آخرالزمان، اگر تفسیر درست و عقلانی و منطبق با متون دینی به جهانیان ارائه شود، می‌توان اشتباهاتی که در این عرصه مطرح شده است را برطرف ساخت.

عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب اسلامی ادامه داد: در متون دینی شیعه و سنی اعتقاد به منجی باوری از همان ابتدا وجود دارد و امروز نیز با گذشت 1400 سال بر غنای آن افزوده شده است، به گونه‌ای که با تبیین درست از آن می‌توان تمامی اشکالات را برطرف کرد.

وی در پایان با اشاره به آسیب‌های فرهنگ مهدویت و منجی، خرافات را یکی از جدی‌ترین  آسیب‌ها دانسته و گفت: مهدویت با تمامی حساسیت‌های خود ممکن است با خرافات و عوام‌زدگی آمیخته شود که می‌تواند آن را را مسیر درست خود منحرف سازد؛ بنابراین باید به صورت جدی از رواج مفاهیم نادرست در این عرصه جلوگیری  نماییم.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha