حجتالاسلام والمسلمین احمد فرخ فال درگفتگو با خبرنگار مرکزخبر حوزه، با اشاره به سالروز سفر تاریخی مقام معظم رهبری به قم، به تبیین مهم ترین مطالبات معظم له از حوزه های علمیه پرداخت و گفت: حوزه علمیه به عنوان یک نهاد تحول گرا در راستای اصلاح ، بازنگری و ارتقای برنامه های جاری خود باید از رهنمودهای راهگشای رهبر فرزانه انقلاب و مراجع عظام تقلید که دغدغه تکامل ، ارتقا و اعتلای حوزه را دارند، نهایت استفاده را ببرد.
وی اضافه کرد: در این میان، مقام معظم رهبری با توجه به این که در رأس نظام اسلامی قرار دارند، با در نظر گرفتن همه شرایط داخلی و بین المللی و بر اساس اولویت های روز، به تبیین دقیق و عالمانه بایسته های تحول در حوزه پرداخته اند.
*توجه به دیدگاههای مراجع؛ خواسته امام و رهبری
مدیرحوزه علمیه استان قم همچنین با تاکید بر این که خواسته حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبری ارج نهادن و محور قرار دادن دیدگاه های مراجع معظم تقلید است، خاطرنشان کرد: تاکید امام (ره) و نیز رهبر معظم انقلاب همواره این بوده که در فرآیند تغییر و تحولات حوزه ها، دیدگاه و نظر مراجع معظم تقلید محور اصلی قرار گیرد.
*برکات سفر رهبری
وی همچنین یادآور شد: حقیقتا 3 سفر رسمی حضرت آیت الله خامنه ای به استان مقدس قم در دوران رهبری معظمله، توام با خیرات و برکات فراوانی برای مردم این استان و حوزه علمیه بوده است.
حجت الاسلام و المسلمین فرخ فال اضافه کرد: مطالبات مقام معظم رهبری از حوزه را باید از اولین سفر رسمی ایشان مورد بررسی قرار داد و آنچه که در طول این سفرها همواره مورد تاکید معظم له بوده توجه جدی به بحث تحول عمیق در مجموعه حوزه می باشد.
وی بیان داشت: رهبر معظم انقلاب در سفر اول خود به قم بر این مساله تاکید کردند که باید جایگاه سیاست گذاری و برنامه ریزی های کلان نهاد بزرگ حوزه و روحانیت از جایگاه اجرایی و مدیریت آن جدا شود؛ لذا در این راستا شورای مدیریت حوزه در اولین گام خود با محور تحول، اقدام به تشکیل شورای سیاست گذاری و دیگر شوراهای حوزه علمیه نمود.
مسئول حوزه مدیریت حوزه های علمیه ادامه داد: در همین راستا مرکز مدیریت حوزه ایجاد شد و به این ترتیب نخستین مدیر حوزه علمیه و معاونت های زیر مجموعه، کار خود را آغاز کردند.
حجتالاسلام والمسلمین فرخفال با اشاره به سفر دوم مقام معظم رهبری به استان قم در سال 79 اضافه کرد: معظم له در این سفر، بحث علوم عمومی حوزه و مباحث دروس تخصصی را با توجه به نیاز روز جامعه و لزوم پاسخگویی طلاب و روحانیون به شبهات نسل جوان مطرح کردند.
*راهاندازی 15 رشته تخصصی
وی خاطرنشان کرد: به برکت همین نگاه روشن و رهنمودهای روشنگرانه، هم اکنون شاهد فعالیت حدود 15 رشته تخصصی با گرایش های متفاوت و متنوع در حوزه علمیه قم هستیم ، ضمن آن که مراکز تخصصی حوزوی نیز در برخی استان ها و شهرستان راه اندازی شده است.
مدیر حوزه علمیه استان قم، همچنین با بیان اینکه نباید تنها به پیگیری خواسته ها و مطالبات رهبری در سفر به قم اکتفا کرد، گفت: در دیداری که عده ای از نخبگان و مسئولان حوزههای علمیه در سال 86 با مقام معظم رهبری در تهران داشتند، معظم له بر لزوم اهتمام به اجرایی کردن تحول بنیادین در پیکره حوزه علمیه تاکید نمودند.
وی افزود: پس از این دیدار در جامعه مدرسین حوزه، شورایی به نام شورای ارتقای حوزه، در راستای عملی شدن هرچه بیشتر مطالبات رهبری در مورد تحول بنیادین حوزه، تشکیل شد که نتیجه این جلسات، ایجاد کمیته های متعددی زیر نظر این شورا بود.
*تشکیل شورای سیاستگذاری تبلیغ
حجت الاسلام و المسلمین فرخ فال تصریح کرد: یکی دیگر از برکات رهنمود های معظم له تشکیل شورای سیاست گذاری تبلیغ با 9 ستاد زیر مجموعه آن بود که در سال گذشته به صورت یکی از محوری ترین مباحث تحولی در مجموعه حوزه علمیه در راستای انسجام هرچه بیشتر نهادهای حوزوی اعزام مبلغ به وجود آمد.
وی خاطر نشان کرد: در گزارشی که از عملکرد این شورا توسط آیت الله مقتدایی به عنوان مدیر حوزه های علمیه در حضور مقام معظم رهبری قرائت شد؛ معظم له بر این نکته تصریح کردند: «این یکی از مطالباتی بود که از مجموعه حوزه علمیه می خواستم که عملی شود و شما باید برای تقویت این شورا اهتمام ویژه ای داشته باشید».
مسئول حوزه مدیریت حوزه های علمیه ادامه داد: یکی دیگر از خواسته های جدی رهبر معظم انقلاب ، تشکیل مدیریت حوزه های علمیه استان ها بود و این تاکید رهبری در واقع ناظر به همان رهنمود امام راحل است که فرمودند «حوزه های علمیه در بلاد باید توسط روحانیون همان منطقه اداره بشود»؛ براین اساس یک حرکت نویی در این راستا آغاز و طرح مدیریتهای استانی به تصویب شورای عالی رسید و امروز به لطف الهی این مهم در 27 استان کشور محقق شده است.
*مشارکت علما و بزرگان استانها در اداره حوزه
این استاد حوزه علمیه همچنین اضافه کرد: بعد از تصویب و اجرای برنامه، قرار بر این شد که با عضویت فعال علما و بزرگان، شورایی در هر استان تشکیل و بعداز فرایند شکل گیری، این شورا مدیری را معرفی کند؛ البته این مدیر پس از انتخاب، به طور رسمی از سوی مدیریت حوزه های علمیه منصوب می شود.
وی با بیان اینکه هم اکنون مدیریت حوزه علمیه استان قم در مدرسه دارالشفا فعال شده است، گفت: مدیریت حوزه علمیه قم پس از تصویب شورای عالی حوزه های علمیه، با متمرکز کردن همه برنامه های مربوط به امور طلاب در مدرسه دارالشفاء یکی از دغدغه های اصلی طلاب را رفع کرد.
حجت الاسلام و المسلمین فرخ فال یاد آور شد: بر اساس طرح استقلال حوزه های علمیه استان ها ، مرکزمدیریت حوزه می تواند در تدوین و تنظیم طرح های نوین و برنامه های آموزشی نوین و جامع در تمام سطوح کار جدی خود را آغاز کند.
وی همچنین با بیان اینکه در سفر رهبر معظم انقلاب در سال گذشته همان طرح ها و برنامه های دو سفر قبل ایشان با رویکردی جدید مطرح شد، افزود: سفر معظم له در سال گذشته مملو از خیرات و برکاتی برای کل استان بود و انصافا حضور 10 روزه ایشان و وقت شریف و ارزشمندی که برای حوزه علمیه اختصاص دادند، مایه مباهات حوزویان بود.
*استخراج یکصد رهنمود ارزشمند
مدیر حوزه علمیه استان قم خاطرنشان کرد: بحمدالله بعد از سفر مقام معظم رهبری در سال 89 ستادی در شورای عالی حوزه علمیه تشکیل شد و در این ستاد با کار بسیار دقیق و منظمی که صورت گرفت و جلساتی که برگزار شد در مجموع حدود 100 عنوان ارزشمند از رهنمودهای ایشان استخراج شد.
حجت الاسلام و المسلمین فرخ فال ادامه داد: همه این مطالبات به طور مجزا در سرفصل های مشخص در اختیار معاونت های مربوطه در مرکز مدیریت حوزه قرار گرفت تا برای پیگیری هرچه بهتر و سریعتر بتوانند اقدامات لازم را به سرانجام برسانند.
*طرح تحول آموزشی اجراء میشود
وی با بیان اینکه اغلب مطالبات مقام معظم رهبری درباره حوزه اجرا شده است،گفت:خوشبختانه 25 عنوان طرح بزرگ از 100 عنوان مطالبه رهبری، توسط معاونت ها در مراحل تصویب نهایی برای اجرایی شدن قرار دارد که در این میان برخی از این کلان طرح ها مانند طرح تحول آموزشی به زودی در حوزه علمیه قم به اجرا در خواهد آمد.
مسئول حوزه مدیریت حوزه های علمیه تصریح کرد: طرح نظام جامع آموزشی یکی از دغدغه های اصلی مقام معظم رهبری بود که با تصویب شورای عالی حوزه 90 درصد این کلان طرح در سطح یک به مرحله اجرا در آمده است.
وی در همین رابطه با بیان اینکه به زودی طرح ساماندهی دورس سطح عالی در پایه های هفتم تا دهم در حوزه علمیه اجرا خواهد شد، ابراز داشت: با توجه به این که طرح استاد محوری با اشکالات اساسی روبرو بود و پس از مخالفت شدید مراجع عظام و بزرگان حوزه ، تعطیل شد، شورای عالی حوزه های علمیه پس از هماهنگی با مراجع عظام تقلید و اساتید سطوح عالی حوزه ، طرح ساماندهی دروس سطح عالی در پایه های 7 تا 10 را برای برطرف کردن دغدغه های اساسی طلاب در خصوص درس ها و امتحان ها تصویب کرد که به زودی به مرحله اجرا درخواهد آمد.
وی در خاتمه با اشاره به دغدغه جدی رهبر فرزانه انقلاب مبنی بر لزوم چابک سازی حوزه بیان داشت: یکی دیگر از مطالبات رهبری چابک سازی معاونتهای حوزه بود که الحمدالله این کار به خوبی انجام پذیرفت.