پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024

وقتی انسان به حج می‌رود می‌بایست هیچ پیرایه‌ای را با خود نبرد، متاسفانه، چون وسایل آسایش حج زیاد شده است در ایام حج، نوعا دچار غفلت می شویم و عده ای مشغول خرید و بازار می شوند.

آیت‌الله حسن ممدوحی همزمان با حضور حجاج در سرزمین وحی در گفت‌وگو با سرویس علمی- فرهنگی مرکز خبر حوزه، حج را عصاره تمامی عبادات دانسته و گفت‌: حج یکی از عباداتی است که در شرع مقدس ما اختراع شده است و از غالب عباداتی که انجام می دهیم، نمونه ای از آن در فریضه حج قابل مشاهده است.

وی با اشاره به شباهت احرام حج با قیامت بیان داشت:‌ احرام حج نمونه ای از قیام قیامت است که مردم در عرصه قیامت با لباس واحد و برهنه از هر گونه عوارض و پیرایه در آنجا  جمع می شوند و با هم هستند.

* حج سمبل قیامت کبری

عضو خبرگان رهبری افزود: حج نمونه‌ای از قیامت کبری را به آدمی نشان می دهد و در حقیقت به انسان می‌گوید تو کیستی و از کجا آمده‌ای و چگونه خواهی رفت؟ زمانی که انسان در صحنه حج قرار می‌گیرد به ریشه و اصالت خود پی می‌برد و به عبودیت و بندگی و لزوم تعظیم در برابر حضرت حق کشیده می‌شود.

وی خاطرنشان ساخت: انسان در برابر آن قدرت لایزال خاضع می شود و موفق به نوعی توبه و دوری از پیرایه های زشتی که در زندگی دامن‌گیر او بوده است، می‌شود؛ مخصوصا با اذکاری که در هنگام پوشیدن لباس احرام که با ذکر «لبیک اللهم لبیک» همراه است بر این معنا تاکید می کند که : "خدایا آماده ام آماده ام ".

* ذکر زبان بازتاب ذکر دل

آیت‌الله ممدوحی با بیان این که شخص محرم  باید این لبیک را به حقیقت بگوید و آمادگی در مقابل خدا را واقعا اظهار کند، گفت: در ابتدا باید دل انسان لبیک بگوید و بعد زبان او ذکر را تکرار کند و زبان محرم باید ترجمان  دل او باشد اگر اینگونه بود اعمال حج او حال و هوای دیگری پیدا می‌کند.

 * غفلت از حقیقت حج

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با تأکید بر این که وقتی انسان به حج می‌رود با خود هیچ پیرایه‌ای نبرد، اظهار داشت:‌ وقتی انسان به حج می‌رود می‌بایست هیچ پیرایه‌ای را با خود نبرد، متاسفانه، چون وسایل آسایش حج زیاد شده است در ایام حج، نوعا دچار غفلت می شویم و عده ای مشغول خرید و بازار می شوند.

وی اضافه کرد: انسانی که از حج بر می‌گردد باید در وجود خود تغییر صد در صد ببیند، اگر حاجی این تغییر را در خود احساس کرد حقیقت حج را درک کرده است و الا او تنها در ظاهر به مکه رفته است و صورت ذهنی از مکه و حج برای خود ترسیم کرده است و بدون هیچ تغییری برگشته است.

آیت‌الله ممدوحی خاطرنشان ساخت: بر اساس روایات، اگر کسی به حج واقعی رفته است، قطعا خدا تمامی گناهان او را می آمرزد و اگر در این معنا شک کند دچار معصیت شده است و احساس می‌کنیم که بعد از حج تغییری در ما ایجاد نشده به واسطه این است که حقیقت آن را درک نکرده‌ایم.

* ریشه های عرفان در حج

وی، دور شدن از بدی‌ها و پیرایه‌ها را موجب ریزش رحمت الهی معرفی و اظهار داشت:‌ اگر انسان خود را از همه  بدی ها تخلیه کند و پیرایه ها  را از خود دور کند و خود را تحویل خدا دهد  این مطلب ریشه همه نهادهای عرفانی حج است که برای او موجب ریزش رحمت الهی می‌شود.

* معنی حج ابراهیمی

عضو خبرگان رهبری در پایان در تبیین حج ابراهیمی گفت: حج ابراهیمی حجی است که انسان را به توحید برساند و غیر خدا را از او دور کند، کسی که در مسجد الحرام و حرم پیامبر(ص) نشسته است و دل او در بازار است، حج نکرده است و این حج تنها یک تکلیف شرعی را از او بر می دارد که در ظاهر حج رفته است، اما لذائذ الهی را درک نکرده است.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha