به گزارش سرویس علمی- فرهنگی مرکز خبر حوزه، این نشریه از سوی جامعةالقرآن الکریم، منتشر میشود و به مباحث علوم قرآنی و معارف اهل بیت (ع) اختصاص دارد.
حجتالاسلاموالمسلمین استاد فاطمینیا در نگارشی با موضوع «ناامید از رحمت خدا» به ویژگیهای شیطان جنّی و انسی میپردازد.
وی با بیان این که کفر شیطان اظهار بوده است نه ظهور؛ عنوان میکند: ابلیس نام رییس شیاطین جن است و اول کسی است که خدا را معصیت نمود.
در میان جنیان نیز دو گروه خوب و بد (مسلمان و کفر) وجود دارد. وی میافزاید: جن هم مانند انسان، دارای اختیار بوده و مکلف به تکالیف الهیه است و هر دو گروه دارای پیامبر (ص) مشترکی از انسان میباشند.
وی با اشاره به این مطلب که همه مکلفین مورد امتحان واقع خواهند شد،ادامه داد: یکی ازدعاهایی که مستجاب نمیشود این است که از خدا بخواهیم که ما را امتحان نکند!
آیاتی در قرآن کریم وجود دارد که امتحانشدن مکلفین را حتمی میداند و فقط میتوان از خدا خواست که ما را امتحان سخت نفرماید و با عافیت از امتحان پیروز و موفق بیرون آورد.
این استاد اخلاق در این زمینه ضمن مثالزدن از داستان بلعم باعورا در قرآن کریم،افزود: اگر در امتحان الهی، نقص انسان ظاهر شد، این خود یک لطفی است که خودش را بشناسد و به نقائص خویش پی برده و برای رفع نقائصش چارهجویی کند، اما شیطان این کار را نکرد و وقتی فهمید که حسود، متکبر است، به جای پشیمانی، توبه و اصلاح، از در لجاجت با خدا درآمده و به شقاوت ابدی و لعنت خداوندی مبتلا گشت.
«سورههای مکی و مدنی» عنوان دیگر این نشریه میباشد که از بیانات آیتالله محمدهادی معرفت ارائه شده است.
وی ابتدا به فوائد شناخت سورههای مکی و مدنی پرداخته و به چهار فایده آن به تفصیل سخن میگوید: نخستین فایده آن شناخت تاریخ و مخصوصاً تسلسل آیات، سُور و تدریجی بودن نزول آنها میباشد.
فهم محتوایی آیه در استدلالهای فقهی و استنباط احکام، دومین فایده شناخت سورههای مکی و مدنی است؛ چه بسا آیهای به ظاهر مشتمل بر حکم شرعی است، ولی چون در مکه نازل شده و هنگام نزول هنوز آن حکم تشریع نشده بود که در این صورت، یا باید راه تأویل را در پیش گرفت و یا به گونهای دیگر تفسیر کرد.
آیتالله معرفت فایده سوم شناخت سورههای مکی و مدنی، را در استدلالات علم کلام مفید دانسته و میافزاید: آیاتی که درباره فضائل اهل بیت (ع) نازل شده، بیشتر مدنی است، چون این مباحث در مدینه مطرح بوده است. البته قول مخالف هم وجود دارد، بنابراین شناخت دقیق مکی و مدنیبودن سورهها و آیات یکی از ضروریات علم کلامی در بحث امامت است.
چهارمین و آخرین فایده آن این است که بسیاری از مسائل قرآنی، تنها از طریق مکی و مدنی بودن سوره یا آیات، حل و فصل میشود، مثلاً در مسئله نسخ قرآن به قرآن، برخی راه افراط را پیمودهاند و بیش از دویست و بیست آیه را منسوخ معرفی کردهاند، در صورتی که چنین عددی نمیتواند صحت داشته باشد. گروهی نیز در این زمینه راه تفریط را در پیش گرفتهاند و اصلاً قرآن را غیر قابل نسخ میدانند و دستهای دیگر ضمن پذیرفتن اصل نسخ، راه اعتدال را برگزیدهاند.
استاد برجسته حوزههای علمیه در ادامه، معیار و ملاک تشخیص سورههای مکی و مدنی را همچون: «معیار زمان، معیار مکان»، «معیار خطاب»، «کوتاهی آیات و سوره معیار مکیبودن»، «لحن تند و شدید سوره، ملاک مکی بودن»، «بحث از اصول معارف، اصل ایمان و دعوت به اسلام ملاک مکی بودن»، «دعوت به پایبندی به اخلاق و استقامت در رأی و سلامت عقیده و... معیار مکیبودن» و... ارائه داده است.
برخی از عناوین ماهنامه «نسیم وحی» شامل: «با عالمان وارسته»، «تفسیر آیات در آیینه روایات»، «پرش با نیزه»، «مخارج روح»، «مسافر حفظ»، «مصاحبه با رضا محمدی پرچوی»، «با مربیان روش اشاره»، «پاسخ به شبهات»، «نقش عاطفی کلمات در تربیت»، «خانواده قرآنی/ ازدواج»، «ازدواج آسمانی»، «پرواز در ملکوت»، «هادی امت»، «حماسه غدیر»، «مشاوره»، «گوناگون»، «نیمنگاهی به اخبار» و «گلهای بهشت» میباشد.
سی و چهارمین شماره از فصلنامه قرآنی «نسیم وحی» به صاحبامتیازی، جامعةالقرآن الکریم و مدیرمسئولی سیدمحمدمهدی طباطبایی در 60 صفحه و با قیمت یکهزار تومان منتشر شده است.
علاقهمندان جهت ارتباط با نشریه میتوانند به نشانی قم، خیابان معلم، معلم 14، پلاک 25 مراجعه کنند و یا با تلفن 783345-0251 تماس بگیرند.