پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024

دانشياردانشگاه بين المللي امام خميني(ره) گفت: آخوند ملامحمدكاظم خراساني برجسته ترين مجتهد دوره مشروطه است.

به گزارش مرکز خبر حوزه، به نقل از روابط عمومي واموربين الملل دفتر تبليغات اسلامي، حسين آباديان با اشاره به جایگاه آخوند خراسانی، گفت:  آخوند ملامحمدكاظم خراساني برجسته ترين مجتهد دوره مشروطه است كه برآيند تلاش هاي خستگي ناپذيرش، نوآوري هاي فراواني در عرصه فقه سياسي شيعه است.

وي افزود: ديدگاه هاي او فقط استمرار نظرات فقهاي سلف نيست، بلكه وي از طريق بازانديشي در آموزه هاي به جا مانده از تراث گذشته، فصلي نو در انديشه هاي سياسي شيعه گشود؛ فصلي كه با مقوله حقوق مردم پيوندي وثيق داشت.

دانشيار دانشگاه بين المللي امام خميني ادامه داد: روشن است كه ميان انديشه و سنت، پيوند ناگسستني وجود دارد.

وي اضافه كرد: بر اين اساس هيچ جماعت انساني را نمي توان يافت، مگر آنكه در چارچوب سنتهاي به جاي مانده از نياكان خود مي انديشدو اين مسئله تا جايي است كه اگر همين جماعات قرار باشد عليه سنت به ارث رسيدۀ از نياكان، اقدامي انجام دهند، راهي ندارد جز اينكه با امكانات همان سنت، نظمي نوين بنا نهند.

آبادانيان بيان داشت: نكته ديگر اينكه، نه تنها كليه انسان ها، «غير» را در درون ساماني از ارزشها، داوري ها و فرهنگهاي به ارث رسيده از گذشته مورد فهم قرار مي دهند، بلكه اگر هم قرار باشد تحولي در سامان فكري خويش به وجود آورند، چاره اي جز مراجعه و ارجاع به سنتهاي خود ندارند.

وي خاطرنشان كرد: به عبارتي ديگر، انديشه جديد را نمي توان بي اعتنا به سنت، از جائي وارد كرد، بلكه زايش انديشه جديد چيزي جز تحول كهنه به نو با توجه به الزامات فرهنگي هر جماعت، نيست.

دانشيار دانشگاه بين المللي امام خميني گفت: آنگاه كه كهنه، ماده اي مي شود براي شكل گيري صورت انديشه جديد، نقاط عطف تاريخي شكل مي گيرند، بدون ترديد از اين نگاه، «مشروطه»، نقطه عطفي در تاريخ معاصر ايران است.

وي بيان داشت: آخوند خراساني با اينكه خود از برجسته ترين حاملان و سخنگويان سنتي از انديشه در جهان شيعه به شمار مي رفت، اما توانست همان دانش مرسوم در حوزه هاي علميه را مبدل به موتور محركه اي براي تحول سياسي و اجتماعي ايران كند.

آبادانيان در پايان خاطرنشان كرد: آخوندخراساني توانست از درون چيزي كه فرسوده تلقي مي شد، انديشه اي نو بنا كند و از بساط كهنه،  نظمي نوين براي تاريخ انديشه به ارمغان آورد

*آخوندخراساني دركانون بسياري ازحوادث دوران مشروطه قرار داشت

عضو هيئت علمي پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي گفت: آخوند خراساني به عنوان يكي از رهبران اصلي انقلاب مشروطه، در كانون بسياري از مسائل و حوادث دوران مشروطه قرار داشت.

علي اكبر زماني نژاد با بيان اين كه آخوند خراساني به عنوان يكي از رهبران اصلي انقلاب مشروطه، در كانون بسياري از مسائل و حوادث دوران مشروطه قرار داشت تصريح كرد: بر اين اساس، بررسي ابعاد مختلف زندگي ايشان، ذهن هر پژوهشگر و محققي را به خود مشغول مي سازد.

وي افزود: از جمله راه هاي بررسي زندگي افراد، مراجعه به گفته ها و خاطرات شفاهي افرادي است كه به آن شخص نزديك بوده است و به عبارتي ديگر، تاريخ شفاهي، يكي از طرق بررسي ابعاد زندگي افراد است.

عضو هيئت علمي پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي ادامه داد: به همين جهت، تلاش كردم مقاله اي را در خصوص شخصيت و برخي ابعاد وجودي اين عالم فرهيخته و بزرگوار را از زبان يكي از علماي طراز اول عصر حاضر يعني آيت الله العظمی موسي شبيري زنجاني تدوين كنم.

وي ادامه داد:  از جمله ويژگي هاي جذاب حضرت آيت الله زنجاني آن است كه خاطرات و داستان هاي فراواني از علما و دانشمندان صد سال اخير در سينه دارند و با اندك مناسبت، آن ها را براي ديگران نقل مي كنند.

 زماني نژاد اضافه کرد: اين در حالي است كه ايشان در نقل مطالب، دقت هاي فراواني به خرج مي دهند، و در حد امكان، حكايات، قصص و نكات علمي را با سلسله سند نقل مي كنندو به همين جهت است كه حكايات و نكته هاي نقل شده توسط ايشان، از اهميت و برجستگي خاصي برخورداد است.

وي خاطرنشان كرد: حشر و نشر ايشان با بزرگان و آيات عظامي همچون «طباطبايي بروجردي»، «امام خميني»، «سيد صدرالدين صدر»، «سيد احمد زنجاني (والد ايشان)»، «ميرزا احمد كفائي»، «حاج شيخ عبدالحسين فقيهي»، «ميرزا عبدالله مجتهدي» و «آخوند ملا علي معصومي همداني» و .... گنجينه داشته هايشان را از اهميت مضاعفي برخوردار مي كند.

عضو هيات علمي پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي گفت: حضرت آيت الله شبيري زنجاني، در ارتباط با «مرحوم آخوند خراساني» مطالب فراواني در سينه خود دارند كه اكثر آنان به چاپ نرسيده است و تنها، قسمتي از آن ها در جلد اول كتاب «جرعه اي از دريا»  به چاپ رسيده وقسمتي هم در جلد دوم به چاپ مي رسد.

وي ادامه داد: فصل سوم كتاب، خاطرات و داستان هايي كه در ارتباط با چهل نفر از علما و مراجع دو قرن اخير به ترتيب تاريخ وفات اين دانشمندان در كنار هم تدوين شده كه بعضا براي يك شخصيت تا بيست نكته و خاطره ذكر شده است.

زماني نژاد تصريح كرد: از ميان چهل عالم فرزانه، خاطرات و نكته هايي از آخوند خراساني قدس سره (م 1329 ق) از صفحه 520 تا 527 شامل هشت داستان به چاپ رسيده است.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha