یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024

سومین شماره از فصلنامه تخصصی «پژوهش‌نامه فقهی» در یکی از موضوعات خود، مبانی مسئولیت مدنی پزشکان در فقه امامیه را به بحث گذاشته‌است.

به‌ گزارش سرویس علمی فرهنگی مرکز خبر حوزه، در سومین شماره این نشریه که از سوی مجتمع آموزش‌عالی فقه منتشر می‌شود، حجت‌الاسلام علی شریفی مقاله‌ای را در رابطه با مسئولیت مدنی پزشکان ارائه داده‌است.

در این مقاله آمده است: این موضوع از مباحث و روزآمد فقه امامیه است. در فقه سنتی،‌تنها از ادله ضمان و عدم ضمان طبیب و حالات مختلف آن بحث شده‌است، اما در این نوشته تلاش می‌شود تقسیم‌بندی جدیدی ارائه گردد. این مبحث به این سؤال می‌پردازد که آیا مسئولیت مدنی پزشک، قرار دادی یا قهری است. این سخن که طبیب مطلقا ضامن است مگر در فرضی که  اخذ برائت کند، امروزه با اشکالاتی مواجه است، از یک طرف فرض‌هایی وجود دارد که ضامن دانستن طبیب با عدل و انصاف سازگار به‌نظر نمی‌رسد. از سوی دیگر اشکال می‌شود که اخذ برائت به تشریفاتی فاقد محتوای واقعی بدل شده که تنها کار ویژه آن رهیدن از قید ضمانت است. این‌همه، علاوه بر نظامات دقیقی که امروزه بر مسئولیت‌های مدنی پزشکان در قوانین موضوعه حاکم است، چالشی برای فقه  محسوب می‌شود.

«شئون فقیه در عصر غیبت» عنوان دیگر مقاله‌ای است که از سوی آقای محمد زکی احمدی ارائه شده‌است که در آن آمده است: اسلام دینی جامع، جهانی و جاودانه است. جامعیت اسلام به معنای توجه به تمام ابعاد وجودی انسان در تمام مراحل زندگی است. با توجه به پیش‌بینی های پیامبر اکرم(ص)،‌درباره آینده جامعه اسلامی و معرفی ائمه معصومین(ع) به‌عنوان ادامه دهندگان راه رسالت و غیبت طولانی آخرین امام معصوم (ع) برای تداوم هدایت و راهنمایی جامعه اسلامی  باید راهکاری، سنجیده شده باشد تا کمال جامعه و جاودانگی اسلام تضمین گردد.

مرجعیت فقیه جامع‌الشرائط بهترین فرض ممکن در عصر غیبت است. به‌همین دلیل نهاد  مرجعیت در قرآن، سنت و سیره پیامبراکرم(ص) و معصوم(ع) ریشه دارد و آن‌ها عملا نهاد مرجعیت را در جامعه اسلامی تأسیس کرده و عینیت بخشیده‌اند تا مشکل جامعه اسلامی را در عصر غیبت برطرف سازند.

این نوشتار می‌کوشد به نوشته‌هایی از جمله«در عصر غیبت، پیامبر و ائمه معصومین چه وظائفی را بر عهده فقیهان قرار داده‌اند؟» و «آیا تمام شئون ائمه به فقهای واجد شرائط منتقل شده‌است؟» پاسخ دهد.

عناوین دیگر نشریه شامل: «سنّ بلوغ دختران در فقه امامیه» مقاله‌ای از محمد فاکر میبدی، «قاعده شورا و مشروعیت حاکم  اسلامی از دیدگاه فرقین» پژوهشی از عبد الرحیم اخلاقی، «غروب شرعی» تحقیقی از حمید کمالی اردکانی، « الگوی مناسب بانکداری برای کشور افغانستان» مقاله‌ای از آقای اسحاق عادلی و «عرف و بنای در فرآیند اجتهاد» مقاله‌ای از هدایت حسین محصلی، می‌باشد.

همچنین چکیده مقالات به زبان انگلیسی در این نشریه منعکس شده است.

سومین شماره از فصلنامه تخصصی «پژوهش‌نامه فقهی» به صاحب امتیازی، مجتمع آموزش‌عالی فقه و مدیر مسئولی، حجت‌الاسلام والمسلمین مصطفی محامی در 304 صفحه و با قیمت یک‌هزار تومان منتشر شده‌است.

علاقه‌مندان جهت ارتباط با نشریه می‌توانند به دفتر نشریه واقع در قم، بلوار امین، سه‌راه سالاریه، جامعة العلوم، طبقه دوم، مراجعه کنند و یا با تلفن 2133479-0251 تماس بگیرند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha