به گزارش مرکز خبر حوزه،حجت الاسلام والمسلمین پارسانیا در این نشست گفت: در تعیین شاخص های مطالعاتی پیرامون کلام در علوم اجتماعی می بایست مولفه های مختلفی با هدف تبیین داده های همسو مورد بحث قرار گیرد.
وی افزود: تعیین طرح اصلی بحث در موضوع علم و همچنین حوزه تاثیر منطقی یا تاثیر تاریخی و فرهنگی از جمله موضوعاتی است که برای صحبت درباره هر یک از معادلات بحث مورد استفاده قرار می گیرد.
عضو شورای انقلاب فرهنگی تصریح کرد: اگر سیر بحث مشخص شود، نقاط افتراق و اشتراک آن با نحله های فکری دیگر قابل حصول تر خواهبد بود؛ مفهوم علم با توجه به اینکه آن را چه نوع علمی تصور کنیم و یا اینکه تاثیر منطقی آن را در نظر بگیریم خط بحث را در موضوعات بعدی مشخص خواهد کرد.
استاد حوزه و دانشگاه، اظهارداشت: زمانی که از تاثیر علوم اجتماعی در حوزه کلام سخن می گوییم باید متوجه باشیم که در این میان حوزه های مختلفی را باید موضوع بحث قرار دهیم و معنای خاص هر یک از حوزه ها را مشخص کنیم.
وی با اشاره به داده های ذهنی الهیات سکولار، عنوان کرد: سکولار، مساوی با بی دینی نیست چون در سکولاریسم نیز ممکن است شاخه هایی از الهیات داشته باشیم؛ به طور کلی یکی از علل پیدایش علوم اجتماعی کلاسیک غربی, همانگونه بزرگان این علم نیز ذکر کرده اند، از بین رفتن الهیات در غرب بوده است.
حجت الاسلام والمسلمین پارسانیا تصریح کرد: در جهان اسلام شاهد کلام اجتماعی گوناگونی بوده ایم و در همان راستا شاهد نوع خاص علوم اجتماعی نیز هستیم؛ به لحاظ منطقی وقتی کلام اشعری را داریم، علوم اجتماعی منطبق با آن نیز شکل گرفته است؛ بخش از دانش اجتماعی در اسلام برای حل مسایل دینی هر زمان و برای تشکیل جریان زندگی، توصیف و تعیین مواضع اجتماعی یک حوزه روش مند به وجود آمده است.
وی با بیان اینکه ابن خلدون را به اشتباه پیشگام علوم اجتماعی کلاسیک غربی می دانند، اظهارداشت: در مقدمه نظریات ابن خلدون در باب مسایل اجتماعی، رگه هایی از تفکر اشاعره دیده می شود که به دلیل شباهت ظاهری با علوم اجتماعی غربی، آنها را در یک راستا قلمداد کرده اند که به هیچ وجه این گونه نیست.
این استاد حوزه و دانشگاه گفت:پیش از ابن خلدون علوم اجتماعی در حاشیه کلام شیعی شکل گرفت که رویکردی عقلانی به مباحث پیرامون الهیات دارد که خواجه نصیر الدین طوسی و فارابی پیشگامان آن بودند.
وی اظهارداشت: این علم اجتماعی باعنوان سیاست مدن مشهور شد و در این علم بود که علم اجتماعی با فقه اجتماعی مراوده پیدا کرده و در یک دیگر تاثیرگذاری مستقیمی دارند؛ البته از نظر علم پوزیتویستی قرن 19، مطالعه فقهی، نوعی از مطالعه غیر علمی تلقی می شد که به دلیل نوع نگاه این تفکر به رابطه های علی و معلولی و فاعلی صرف شکل می گیرد.
در ادامه این نشست، حجت الاسلام بستان از پژوهشگران حوزوی به بیان نقطه نظراتی پیرامون موضوع بحث پرداخت و گفت: حوزه تاثیرات علم کلام را در علوم اجتماعی می توانیم در مبانی علوم اجتماعی و حوزه های جامعه شناسی دنبال کنیم.
وی افزود: تاثیر در مبانی، بحث بسیار مهمی است که دارای زیر شاخه هایی مثل هستی شناسی،ارزش شناسی، روش شناسی و معرفت شناسی است که برای شناخت هر یک از این مبانی می بایست علاوه بر ارایه تعریف دقیق از آن، رابطه آن را با موضوعات مرتبط در بحث های کلامی تبیین کرد.