پرفسور سلیمان آنوداق در حاشیه بازدید از کتابخانه آیتالله العظمی مرعشی در گفتگو با مرکز خبر حوزه با ذکر این مطلب که، برای سومین بار به ایران سفر کرده است، اظهارداشت: اولین بار در سال 1991 از چندین شهر ایران بازدید داشته ام و دومین مرتبه ای است که به شهر قم، آمده ام.
وی افزود: پیش از این نیز به قم آمده بودم، ولی برای اولین بار بود که موفق به بازدید از کتابخانه آیت الله العظمی مرعشی نجفی(ره) شدم؛ با بازدید از این کتابخانه عظیم، اعتراف می کنم که این کتابخانه محتشم و زیبا، بی نظیر است.
استاد تاریخ تصوف در دانشکده الهیات دانشگاه بورسای ترکیه اظهارداشت: نکته متمایز کننده این کتابخانه با بسیاری از کتابخانه های بزرگ دنیا این است که این کتابخانه به همت یک روحانی و به شکل کاملا خصوصی جمع آوری شده و از سرمایه دولتی استفاده نکرده است.
وی با بیان اینکه این کتابخانه بسیار بزرگتر از آن چیزی است که شنیده بودم، گفت: اجداد آیت الله مرعشی نجفی(ره) از منطقه مرعش ترکیه به ایران آمده اند، از همان منطقه فردی به نام علی امیری از مرعش به استامبول آمده است؛ ایشان عاشق کتاب است که به نام خودش، چندین کتاب مخطوط دارد، ولی به وسعت این کتابخانه نیست؛ نکته مهم دیگری که این کتابخانه وجود دارد، این است که مردم و محققین می توانند به راحتی از منابع و کتاب ها استفاده کنند؛ خوشبختانه این کتابخانه، زندان کتاب نیست که تعداد زیادی از کتاب های نفیس را در قفسه های غیر قابل دسترسی وجود نگهداری کنند.
وی با اشاره به اهمیت روابط فرهنگی بین کشورهای اسلامی گفت: به طور قطع، افزایش مراوادت فرهنگی و علمی بین کشورهای اسلامی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است؛ در حوزه مروادات کتابی بین کشورهای اسلامی نیز می بایست نویسندگان کتاب، در جامعه مسلمانان ارتباط بیشتری با یکدیگر برقر ار کنند؛ اگر کتاب ها در بین کشورهای اسلامی به خوبی پخش شود و بتوانیم از روشها ی دیگر نیز استفاده کنیم در این رابطه گام های موثری برداشه ایم؛ به طور مثال دراین کتابخانه کتابهایی به زبان های مختلف در یک جا موجود است که نشانگر یکپارچگی ملت های مسلمان است.
سلیمان آنوداق با اشاره به گستره جغرافیایی جهان اسلام، خاطرنشان کرد: مسلمانان از آفریقا تا هندوستان و غرب و شرق و بخش هایی از اروپا حضور دارند که هر یک دارای فرهنگ های مختلفی هستند؛ متاسفانه ما به خوبی فرهنگ یکدیگر را نمی شناسیم، مثلا ایرانی ها فرهنگ عثمانی ترک ها را نمی شناسند و ما هم فرهنگ ایرانی را به خوبی نمی شناسیم که متاسفانه این مساله یک نقطه ضعف محسوب می شود.
وی در خصوص عکس العمل های مردمی در ترکیه نسبت به تحریم های غرب علیه ملت ایران، تصریح کرد: مردم ترکیه این تحریم هایی که علیه ملت مسلمان انجام می شود را ناحق می دانند؛ البته این تحریم ها تنها علیه ایران نبوده، بلکه علیه ترکیه هم در طول تاریخ انجام شده و ترک ها به خوبی این را می دانند که اینها علیه حقانیت است.
این استاد ترکیه، اظهارداشت: مردم ترکیه چون ضررهای زیادی از استکبار و غرب چشیده اند می دانند که این تحریم ها شیطانی است، ولی تعداد بسیار کمی به واسطه تبلیغات رسانه ای اردوگاه های رادیو تلوزیونی غربی مسلما به ادارک های اشتباهی می رسند و فکر می کنند این تحریم ها باید انجام شود.
وی گفت: کشورهای غربی فشار بسیاری بر ترکیه وارد می کنند که شما نیز به جمع تحریم کننده های ایران بپیوندید، ولی ترکیه با تمام قدرت در مقابل این فشارها ایستاده است؛ نکته دیگر این که برخی ها فکر می کنند هرچه هست از غرب است و مسلمانان میراثی ندارند، ولی این کتابخانه یکی از جاهایی است که اگر این افراد دیداری از ٱن داشته باشند به این افکارغلط شان پی می برند و خواهند فهمید که هر چه هست از مسلمانان است.
این استاد دانشگاه بورسای ترکیه در پایان پیشنهاد داد تا ویدئوی از بخش های مختلف و تاریخچه این کتابخانه و بانی روحانی آن حضرت آیت الله العظمی مرعشی نجفی(ره) تهیه و به کشورهای مختلف ارسال شود تا مردم و محققان مسلمان از منازل خود با چنین میراث ارزشمندی آشنا شوند.