به گزارش سرویس استان های حوزه نیوز، خانم اقدم، استاد حوزه و دانشگاه طی سخنانی در این نشست ضمن بررسي جريان هاي چپ گرا گفت: از شاخص ترين جريان هاي سیاسی دوران پهلوی اول و جريان "حزب توده" و "چريك هاي فدايي خلق" هستند كه ايدئولوژي جريان حزب توده در سال 1917 یعنی همزمان با انقلاب اكتبر روسيه شكل گرفت.
وي در ادامه با بیان اين كه تاریخ شكل گيري جريانهاي سياسي در ايران از شهريور 1320 آغاز شده است، افزود: تمامي گروه هاي چپ گرای داخلی خود را تابع و مطيع انقلاب شوروي مي دانستند. و کارنامه عملکرد آنها تابعيت محض از شوروي را نشان می داد به اندازه ای که آرمان این جریان ها تبديل نمودن ایران به يكي از ملحقات شوروي بود.
خانم اقدم در خصوص تاریخچه و چگونگي شکل گیری حزب توده در ایران گفت: احزاب كمونيستي چون حزب توده همزمان با ورود ارتش سرخ به ايران با نهضت جنگل همراه شده و جمهوري سوسياليستي گيلان را تشكيل دادند و برنامه هاي آنان بطور كامل همسو با روي كار آمدن رضاخان پهلوي بود. اما اين جریان به تدريج از اهداف نهضت جنگل فاصله گرفته و تبديل به عامل شكست اين نهضت شدند.
وي اضافه کرد: اين حزب با هدف ضديت با فاشيسم و امپرياليسم و دوستي تمام و كمال با شوروي، اعتقادات ماترياليستي خود را زير پوشش عناصر مذهبي كه به عضويت اين حزب درآمده بودند با عناوين سياسي پنهان مي كردند.
این کارشناس مسائل سیاسی ادامه داد: از عملكردهاي اين گروه مي توان به ترور نافرجام شاه در سال 1327، نفوذ در ارتش پهلوي و يارگيري سیاسی خصوصا از شهريور 1320 و همچنین فعاليت در كودتاي 1332 را نام برد كه پس از شكست در اين كودتا گروهي به خارج فرار كرده و باقي مانده آنها در دستگاه حكومتي استحاله شدند.
مدرس حوزه و دانشگاه همچنین به نحوه شكل گيري گروه "چريك هاي فدايي خلق" اشاره كرده و گفت: اين حزب متشكل از دو گروه بود كه با هدف سرنگوني رژيم شاه با يكديگر متحد شده، اما داراي گرايشهاي كمونيستي و انديشه هاي ماترياليستي بودند.
وي ترور دادستان ارتش و همچنين چندين ترور در سال 1353 را از جمله عملكردهاي اين حزب دانسته و گفت: نهايتا گروهي از آنها دچار انشقاق شده و به دو گروه " چريك هاي فدايي اقليت" و "چريك هاي فدايي اكثريت" تبديل شدند. گروه اقليت خود را همسو با نظام كرده و چريك هاي فدايي اكثريت دست به آتش سوزيها و تحصن زده و با اعتقاد به مبارزه مسلحانه شروع به جاسوسي كردند كه بالاخره در سال 1364 متلاشي شد.
این کارشناس سیاسی در خاتمه با اشاره به اينكه بررسي جريان هاي چپ گرا از لحاظ ايدئولوژيكي براي شناخت بهتر شرايط كنوني جامعه لازم است افزود: در مباحث آينده به بررسي ديگر گروه هاي سياسي خواهیم پرداخت.
گفتنی است سلسله نشست هاي " جريان شناسي سياسي" به طور هفتگی در سالن اجتماعات اين مدرسه علميه برگزار مي باشد.