به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه مستقر در بیستمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم، حجت الاسلام و المسلمین مصطفی کریمی عضو هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) در نشستی علمی با عنوان "شمول قلمرو دین و قرآن نسبت به علوم انسانی"، که در محل سالن نشست های علمی بخش تحول علوم انسانی بیستمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم برگزار شد، اظهار داشت: زمانی می توان ادعای علوم انسانی اسلامی داشت که دانشجوی مربوطه، بینش اسلامی داشته و عالم را مخلوق خدا بداند.
وی گفت: علوم انسانی اسلامی آن است که استاد و دانشجوی مربوطه در پی احیای دین و ارزش های اسلامی بوده و موارد مورد نیاز جامعه دینی را بررسی کند.
این استاد حوزه و دانشگاه خاطرنشان کرد: تلقی دیگر این است که علوم انسانی اسلامی آن است که پیش فرض ها و مبانی معرفتی، هستی شناسی و انسان شناسی را از اسلام استخراج کنیم؛ مثلا عالم خدایی دارد و یک مجرای معرفتی به نام دین هم وجود دارد و همچنین انسان زندگی اش منحصر در دنیا نیست که باید همه این ها را از دین گرفت.
وی افزود: تلقی دیگر این است که ما بیاییم و پیش فرض ها و مبانی علوم انسانی را از خود دین استخراج کنیم که به نظر اکثر کارشناسان این حوزه، اگر این نکته بسیار مهم تحقق یابد می توانیم بگوییم علوم انسانی اسلامی به وجود آمده است.
حجت الاسلام و المسملین کریمی در خصوص ضرورت توجه به اسلامی سازی علوم انسانی، گفت: به رغم این که در جامعه ما علوم پایه و علوم مهندسی و ... در بین مردم اهمیت بیشتری دارد اما آن چه که نقش آفرین بوده و جامعه را هدایت می کند علوم انسانی است.
عضو هیئت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) اضافه کرد: علوم انسانی در ارتقای سطح فرهنگ جامعه تاثیرگذار است و اگر می خواهیم فرهنگ مان را به جوامع دیگر ا نتقال دهیم از طریق علوم انسانی این مهم میسر خواهد شد.
وی در ادامه سخنان خود با بیان این که کارهای مختلفی برای اسلامی سازی علوم انسانی صورت گرفته است، گفت: اگر چه تأسیس دفتر همکاری های حوزه و دانشگاه در جای خود بسیار مهم و با اهمیت بود، اما هنوز هم شاهد کارهای جزیره ای در این زمینه هستیم که برای تحقق هرچه سریع تر اسلامی سازی علوم انسانی باید کارهای جزیره ای و متفرقه در یک جا جمع شود.
حجت الاسلام و المسلمین کریمی در خصوص مراحل اسلامی سازی علوم انسانی نیز گفت: باید علوم انسانی موجود را بشناسیم، چون تا زمانی که علوم انسانی موجود را نشناسیم نمی توانیم علم جدیدی که با آموزه های اسلامی مطابقت داشته باشد را بسازیم.
وی افزود: باید علوم انسانی فعلی، آسیب شناسی شده و نکات مثبت و منفی اش واکاوی شود. یعنی ما باید غربالگری کنیم؛ همانند این که اسلام وقتی به جزیرة العرب آمد همه چیز را کنار نگذاشت، بلکه برخی از مسائل منفی را کنار گذاشته و نکات مثبت را جایگزین آن کرد.
این استاد حوزه و دانشگاه گفت: در مرحله سوم دست به نظریه پردازی بزنیم که لازم است در این مرحله کارشناسانی مطلع در زمینه علوم انسانی و علوم اسلامی اظهار نظر کنند.
انتهای پیام 29/313