یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024

در آوردگاه نیکی و پلیدی که از آغازین روزهای خلقت بروز و ظهور یافت‌ و میدان نبردی سهمگین بین فضایل و رذایل گشت، هماره شاهد فوران تاریکی و سیه روزی از قلب شیطان بوده و خواهیم بود ...

در آوردگاه نیکی و پلیدی که از آغازین روزهای خلقت بروز و ظهور یافت‌ و میدان نبردی سهمگین بین فضایل و رذایل گشت، هماره شاهد فوران تاریکی و سیه روزی از قلب شیطان بوده و خواهیم بود ولی این تاریکی با نور الهی به نیستی گراییده است و هم اینک در پس قرن‌ها شیطان بار دیگر در قالب و کالبد یک کارگردان فیلم خودنمایی کرد تا با القاء انحراف، حقیقت نور جاویدان را بپوشاند و مردم را به تاریکی سوق دهد و زهی خیال باطل.

سرویس علمی فرهنگی خبرگزاری حوزه در گفتگویی با حجت الاسلام و المسلمین محمد شهبازیان از اساتید مرکز تخصصی مهدویت به واکاوی مجددی  از عوامل جبهه گیری غرب نسبت به مقدسات اسلام پرداخته است.

* لطفا در ابتدای گفت‌ و گو به سابقه و ریشه اهانت به مقدسات مسلمانان در غرب اشاره کنید و جایگاه مستشرقین غربی در این زمینه چگونه می باشد ؟

 درباره فیلمی که اخیرا در فضای غرب کار شد چند نکته مهم قابل توجه و دقت می باشد، نخست این‌که فضایی که امروز در غرب به وجود آمده است  تازگی ندارد، پروژه‌ای به نام شرق شناسی یا مباحث «اورینتالیسم» و در فضای آکادمیک غرب به صورت ویژه به این مباحث پرداخته اند و دانشگاههای ویژه ای در این جهت تاسیس نموده اند . به تعبیر ادوارد سعید [1] : شرق شناسی را باید بگونه ای معادل اسلام شناسی بدانیم .

در این فضا بیشتر در مورد اسلام کار می کنند و چون دیدگاه صحیحی نسبت به اسلام ، آیات و روایات اسلامی ندارند این تحقیق و پژوهش تبدیل شده به «اسلام هراسی» و اسلام فوبیا.

ثانیا سابقه مقابله با اسلام در زمان حضرت رسول شروع شده و تا بحال ادامه یافته است، افرادی مانند یوحنای دمشقی که تقریبا یکصد سال بعد از بعثت رسول شروع به نوشتن کتاب هایی در رد ایشان می کند، حتی مسلمانان را متهم به بت پرستی می کند و شاهد مثال قصه خود را استلام حجر الاسود توسط مسلمانان قرار می دهد ؛  حتی در ادبیات قرن 14 میلادی فردی به نام دانته [2] که کتاب کمدی الهی خودش را می نویسد در نسخه اصلی آن ذکر شده : «من در جهنم وارد شدم و محمد و علی را آنجا دیدم » و شروع به اهانت به رسول الله و علی علیه السلام می کند ؛ اندک اندک مستشرقین بیشتری مانند سموئيل هنتنتن ، فرانسیس فوکویاما ، ﻟﺌـﻮ اﺷـﺘﺮاوس ؛ و... به این سمت و سو کشیده شدند.

ویلیام مونتگومری وات [3] کتابی دارد به "برخورد اسلام و مسیحیت - (1991)(این کتاب در سال 1373 توسط آقای محمدحسین مخبر ترجمه و از سوی دفتر نشر فرهنگ اسلامی به چاپ رسیده است.) [Muslim - Christian Encounter]  " - می گوید : برخی شرق پژوهان با اغراض سیاسی و نگاه ضربه زننده وارد فضای اسلام شدند و اصلا وارد این مباحث شدند تا نقاط ضعف و نقطه‌‌های نفوذی علیه اسلام را کشف و شروع به تبلیغ علیه اسلام کنند.

البته  ما شرق شناسانی مثبتی هم داریم که با نگاه علمی وارد مباحث اسلامی شدند، افرادی مثل خانم آنه ماری شیمل(ANNEMARIE  SCHIMMEL) و هانری کربن از این دسته اند، اما در نظام سرمایه داری از کسانی حمایت می شود و نظرات کسانی در جامعه ترویج می شود که نگاه سیاسی و غرضمند و سیاسی و ضرب زننده نسبت به اسلام داشته باشد، خصوصا بعد از 11 سپتامبر  رشد ویژه ای را در فضای اسلام هراسی و نگاه خاص شرق پژوهانی مثل برنارد لوئیس (Bernard Lewis)  و دانیل پایپس می بینیم و آن‌ها همان حرفهای قدیمی و  تحریف شده خودشان و البته دروغین را نسبت به اسلام می دهند،  لذا سابقه اسلام هراسی از زمان خود پیامبر(ص) است .

* چرا غرب اینگونه به مقدسات اسلام حمله می کند ؟ دید اسلام هراسی آنها چیست ؟

غرب به جایی رسیده است که آخرین تیرهای خود را بسوی اسلام نشانه گرفته است و در این جهت فیلمی انتخاب می کند که از ضعیف ترین درجه کارگردانی ؛ فیلم برداری و.. برخودار است ، اما اسلام  راه خود را پیش می برد، بر اساس آمار رسمی خود آمریکا که ما مطمئن هستیم تعداد بیش از این آمار است، سالانه دویست هزار نفر به اسلام گرایش دارند از این رو غرب احساس خطر می‌کند ؛ در حال حاضر در کشور های اسکاندیناوی مانند نروژ ، فنلاند گرایش به اسلام بسیار بالاست ، سه ماه پیش واتیکان آمار رسمی داد و اعلام کرد :  تا کنون بیشترین مذهبی های دنیا مسیحی  بودند، اما از اکنون بیشترین مذهبیون دنیا مسلمانان هستند،  لذا غرب احساس خطر می کند در حال حاضر استقبال به اسلام در اروپا ، آمریکا بگونه ای است که یکی از خبرنگاران شبکه بی بی سی در انگلستان می گوید : من وارد مترو شدم ، بحز من و یکی  دو نفر دیگر بقیه  محجبه اند  و خطاب به دولت انگلستان گلایه می کند و می گوید : چرا به زنان اجازه می دهید محجبه وارد اجتماع شوند و این مسائل نشان از  رشد ویژه اسلام در غرب است و اسلام هراسی و مقابله با اسلام حاصل رشد گسترده اسلام در دل اروپا و آمریکاست ، لذا در پی اقداماتی  بی اساس قرآن را یک کتاب تحریف شده معرفی می کنند.

* مهمترین محورهایی که در فیلم اخیر مورد توجه سینماگران غربی قرار گرفته بود چه اموری بودند ؟

محورهای اصلی فیلمی که اخیرا در جهت اهانت به پیامبر  ساخته اند دو چیز است، نخست مسائل خشنوت آمیز : ایشان می خواهند از پیامبر اکرم(ص) انسانی خشن نشان دهند و در افکار عمومی  اینگونه جا بیندازند که اسلام به زور  شمشیر ترویج  می شود، دومین  مسئله ای که در این فیلم مورد توجه قرار گرفته است مطرح کردن دروغین مسائل نا مربوط جنسی نسبت به رسول الله (ص) است .

در صورتی که به تصریح اندیشمندان غربی اینگونه نیست از باب نمونه به چند مورد اشاره می شود :

 /گیبون  Gibbon: اعتقاد خطرناکی که به پیروان محمد نسبت داده شده است این است که آنها وظیفه دارند همه ادیان را از میان بردارند در صورتی که چنین نیست  ./برنارد شاو می‌گوید: محمد فردی است ک سراپا صلح و صفا است ./گوستاو لوبون فیلسوف، جامعه‌شناس و پزشک فرانسوی می گوید: Gustave Le Bon)، فتنها دینی که به زور شمشیر دین خود را پیش نبرد دین محمد است. وی جنگ های پیامبر را دفاعی می دانند. گاندی وقتی می خواهد در مورد اسلام صحبت کند می گوید :  کسی که گفته است اروپاییها در آفریقای جنوبی از ظهور اسلام  در هراسند باید بدانند همان اسلام بود که اسپانیا (آندلس) را متحول کرد . آنقدر آموزهای اسلام متعالی است که باعث تمدن اسپانیا شد.

آن اسلامی که روشنایی ها را به مراکش برد  و جهانیان را بسوی برادری خواند اروپایی تبارهای آفریقای جنوبی از اسلام در هراسند چون در  سرزمین آنها برادری گناه است و اسلام به معنای برابری با رنگین پوست است پس ترس آنها کاملا بجاست. گاندی طعنه می زند و می گوید : شما باید با اسلام مخالف باشید چرا که شما می خواهید مردم به استثمار شما دربیایدند و اسلام مخالف این ایده شماست .

کشیش اسمیت نیز می گوید: اگر در زمین مردی باشد که  بتواند ادعا کند از طرف خداوند فرمان رانده است او محمد  است، بر همین اساس دائره المعارف بریتانیکا درباره رسول الله می گوید، که متون انبوهی از مطالب در متون جدید نشان می دهد : او مردی صادق و درستکار بود و توانسته بود اعتماد دیگران  که مثل او صادق و درستکار بودند را کسب کند،  لذا روشنفکران ایشان اعتراف  به صداقت و بزرگی رسول الله دارند ./اگر کسی زندگی حقیقی پیامبر اکرم را مطالعه کند با انبوهی از مطالب که دال بر رحمت و صلح و  راست کرداری ایشان است مواجه می شود.

* این فیلم از منابع ضعیف و مسانید غیر قابل قبول بهره جسته است، نظر شما در این خصوص چیست؟

با توجه به اینکه برخی از منابع این فیلم از کتب برادران اهل سنت بوده است، توصیه ای در این جهت ندارید ؟

امروز اتحاد مسلمان بیش از هر زمان دیگری لازم است و در رودر رویی با این هجمه فرقی بین شیعه و سنی نیست و همگان باید وارد این عرصه شوند ؛ متاسفانه گاهی در منابع برخی از مذاهب اسلامی؛ احادیث  و مطالب جعلیه ای یافت می شود و حاضر به حذف نیز نیستند و همین جعلیات موجب شده که مستشرقین بهانه ای  پیدا کنند و به پیامبر اکرم(ص) اهانت کنند.

 از باب نمونه دیالوگی در این فیلم وجود دارد که به نوعی اشاره به تعدد زوجات فراوان پیامبر(ص) دارد ، زمانی که احسان جامی علیه پیامبر(ص) برنامه ای درست کرد، به نام  مصاحبه ای با پیامبر(ص) در آنجا گفت : من شنیده ام که شما هزار زن داشته اید  و این حرف ها در کتب شیعه نیست، اما متاسفانه در کتب روایی و تحریف شده اهل سنت این مطالب دیده می شود و جا دارد ایشان تجدید نظری کنند و مطالب جعلیه را از کتاب های خود حذف کنند.

* رسالت حوزه و ارگانهای فرهنگی در معرفی چهره نورانی نبی اکرم به جهانیان را چگونه ارزیابی می کنید ؟

باید با دنیای رسانه ، کتاب ،  و برگزاری همایش های بین المللی دیدگاه های اسلام و زیبایی های سیره نبوی را به جهانیان معرفی کنیم و جای این کار خالی است  به مناسبتی دکتر احمدی می گفت: در یک نشست علمی من فراز هایی  از دعای کمیل را برای اندیشمندان آمریکا خواندم و در آن جمع سه نفر مسلمان شدند ! اگر در دنیا این مقدار تشنگی به معنویت و معارف دینی اسلام  وجود دارد. چرا ما در فضای دیپلماتیک تلاش نمی کنیم تا زیبایی مکتب اسلام و سیره نبوی را نشان دهیم و به دنیا عرضه کنیم ، ما باید حتی برای توریست هایی که برای گردشگری وارد ایران می شوند برنامه تبلیغی داشته باشیم و میراث اسلامی خود را در کنار میراث فرهنگی ایران به ایشان معرفی کنیم .

          

 



[1] -  ادوارد ودیع سعید (۱ نوامبر ۱۹۳۵ در اورشلیم، فلسطین تحت سرپرستی بریتانیا - ۲۵ سپتامبر ۲۰۰۳ در نیویورک) نظریه‌پرداز ادبی، منتقد فرهنگی و فعال سیاسی فلسطینی - آمریکایی است. سعید به عنوان یکی از بنیان‌گذاران نظریه پسااستعماری (به انگلیسی: Postcolonial theory) شناخته می‌شود. نظریهٔ شرق‌شناسی (=اورینتالیسم) از ابتکارات فکری اوست.

[2] - کتابیست اثر دانته شاعر و نویسنده ایتالیایی. این کتاب از زبان اول شخص است و دانته در این کتاب، سفر خیالی خود به دوزخ، برزخ و بهشت را تعریف می‌کند.

[3] - ویلیام مونتگمری وات اسلام شناس معاصر و استاد بازنشسته مطالعات عربی و اسلامی دانشگاه ادینبورگ، است، وی رساله دکترایش را درباره «جبر و اختیار در آغاز اسلام » گذرانید. وی مدت چهار سال به تدریس فلسفه در دانشگاه اشتغال داشت. از مونتگمری وات آثار متعددی بر محور «اسلام شناسی » باقی مانده است که می توان به موارد زیر اشاره نمود:

1. [حضرت] محمد (ص) در مکه (1953)[Muhammad at Mecca] 2. [حضرت] محمد (ص) در مدینه (1956)  [Muhammad at Medina]. ایمان و عمل غزالی (1953)[The Faith andPractice of al - Ghazali]4. [حضرت] محمد، پیامبر و سیاستمدار (1964)[Muhammad: Prophet and Statesman]5. تاریخ اسپانیای اسلامی (1965)[History at Islamic Spain]6. اندیشه سیاسی اسلام (1968)[Islamic Political Thought]

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha