پنجشنبه ۲۷ مهر ۱۳۹۱ - ۰۶:۳۸
اختلاف فتاوا و اسباب و آثار آن بررسی شد

ریشه اختلاف در فتاوا، جدایی امامت از خلافت بود. اگر تاریخ به خود رنگ اختلاف فتوا در بین مسلمین دیده است، تنها به این خاطر بود که خط امامت را از خلافت جدا کردند.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت‌الاسلام والمسلمین سید کاظم مصطفوینیا، در نشست علمی «اختلاف فتاوا و اسباب، آثار و پیامدهای آن از نگاه فریقین» که به همت معاونت پژوهش و گروه فقه مقارن مجتمع آموزش عالی فقه در مسجد این مجتمع(حجتیه) برگزار شد، با اشاره به این که راه رسول خدا(ص)، همان راه حق و الهی است، اظهار کرد: ریشه اختلاف در فتاوا، جدایی امامت از خلافت بود. اگر تاریخ به خود رنگ اختلاف فتوا در بین مسلمین دیده است، تنها به این خاطر بود که خط امامت را از خلافت جدا کردند.

وی افزود: مصون بودن از هرگونه اختلاف در فتوای مسلمانان، در گرو معیار قرار دادن اهلبیت(علیهم-السلام) است. اگر مسلمین به این عامل اتحاد بازمیگشتند، اکنون شاهد اختلاف فتاوا در بین آنها نبودیم.

استاد درس خارج حوزه، فقر علمی را از دیگر عوامل اختلاف در فتاوا ذکر و بیان کرد: برخی از به ظاهر عالمانی که جهل خود را علم میپندارند، فتوایی جاهلانه میدهند و مردم را دچار سردرگمی میکنند.

حجت‌الاسلام والمسلمین مصطفوینیا یادآور شد: تعصب جاهلی که در برخی جوامع دیده میگردد نیز عامل مهمی در ایجاد فتاوای جدید و توجه نکردن به فتاوای بر حق دیگران بود.

وی، با اشاره به دسیسههای استعماری برخی از قدرت‌‌ها در کشورهای اسلامی، خاطرنشان کرد: تاریخ گواه است که قدرتهای استعماری نیرنگ و توطئههای بسیاری در کشورهای اسلامی انجام دادند تا باورهای دینی مردم را متزلزل سازند که برای نمونه میتوان به فتواسازی آنها نام برد.

این استاد حوزه، بعد سیاسی اخلاف فتوا را مورد توجه قرار داد و ابراز داشت: اختلاف در فتاوای اسلامی تا به آنجا کشیده شده است که امام خمینی(ره)، حمایت از مردم سرزمین غضب شده فلسطین را واجب میداند، ولی مفتی سعودی فتوا بر تحریم حمایت مردم مظلوم این کشور را صادر میکند.

حجت‌الاسلام والمسلمین مصطفوینیا اختلافات در بین فتاوای فقهای شیعه را جزئی و اندک دانست و اظهار داشت: این اختلافات شامل اصول و محتوای احکام نمیشود، به خلاف اختلاف محتوایی که بین فتاوای شیعه و فرقههایی مانند وهابیت وجود دارد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha