به گزارش خبرگزاری حوزه، در این نشست علمی که از سوی معاونت فرهنگی-تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی و با همکاری موسسه نورالانوار معصومیه در سالن اجتماعات مدرسه علمیه فیضیه قم برگزار شد حجتالاسلام محمدرضا ایزدپور، روانشناس حوزوی به ایراد سخن پرداخت.
این کارشناس حوزوی، صفت بدبینی را یکی از مهمترین صفتهای ناهنجار در خانواده معرفی کرد و گفت: صفت بدبینی از جمله عوامل متزلزل کننده بنیان خانواده است که انسانها با رسیدن به این نگاه منفی، دهها صفت منفی در آنها ایجاد میشود.
وی با اشاره به حجم وسیعی از مراجعات مردم به روانشناسها، مشکل بدبینی را نشانگر حجم تاثیرگذاری آن در بنیان خانواده دانسته و افزود: فرد بدبین پیوسته در یک آزار و ستیز روحی قرار دارد و با توجه به بدبینی نسبت به دیگران از کارهای جمعی کنار رفته و به حالت انزوا در میآید.
وی به عوامل تاثیر ژنتیک در این عرصه اشاره کرد و ابراز داشت: رفتار والدین و خصلتهای آنها در فرزندانشان جلوه مینماید؛ در این عرصه تاکید اسلام نیز بر اصلاح صفتهای ناهنجار مشخص میشود.
حجت الاسلام ایزدپور در ادامه به علل بدبینی در افراد اشاره و خاطرنشان کرد: مصرف داروهای خاص مواد مخدر و قرصهای روانگردان؛ وجود استرس در افراد، محیط اولیه پرورش انسان (خانواده) بدرفتاری والدین، موقعیتهای برانگیزی حسادت در فرزندان، از دست دادن احترام درخانواده و جامعه، ارتباط با افراد بدبین، ارتباط با افرادی که آلودگی اخلاقی دارند و ... از جمله عوامل به وجود آمدن بدبینی در افراد است.
وی در تبیین نشانههای افراد بدبین و ویژگیهای آنها گفت: نداشتن آرامش روح و روان معاشرت گریزی، دلسردی، پنهانکاری، گذشت نکردن از لغزشهای اطرافیان، استنباط از توهینهای پنهانی از رفتار دیگران، درگیری لفظی پیوسته، زیر سئوال بردن صداقت و وفاداری همسر و بیاعتمادی، از نشانههای افراد بدبین است.
این کارشناس حوزوی با اشاره به آثار و پیامدهای بیاعتمادی در افراد و در خانواده، یادآور شد: آسیبپذیری اخلاقی از جمله پیامدهای بیاعتمادی در افراد بدبین است؛ چه بسا مردان و زنان پاکدامن که به دلیل بیاعتمادی گرفتار انحرافات اخلاقی شدهاند.
وی با بیان این که در درمان بدبینی افراد برخی راه کارها مربوط به خود شخص و برخی درباره اطرافیان است، ادامه داد: از جمله راهکارهایی که اطرافیان در برخورد با افراد بدبین باید داشته باشند، خودداری از جدل و کشمکش لفظی با آنها است؛ چرا که این مسئله مسلماً بدبینی شخص را تشدید میکند.
حجت الاسلام ایزدپور ادامه داد: مقابله به مثل با افراد بدبین نیز توصیه نمیشود، چرا که نه تنها تاثیری ندارد و فرد را متوجه کارش نمیکند، بلکه مشکل او را نیز بیشتر میکند.
وی افزود: همچنین در برخورد با افراد بدبین نباید رفتارهای حساسیتبرانگیز داشت؛ اشخاص نباید رفتارهایی از خود نشان دهند که حساسیت افراد بدبین را برانگیزد.
15/313