حجت الاسلام و المسلمین یوسفی مقدم در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه با اشاره به شعار نوزدهمین نمایشگاه بین المللی مطبوعات و خبرگزاری ها با عنوان "رسانه؛ کلام صادقانه، نگاه منصفانه"، با تبیین راهکارهای تهذیب و اخلاق رسانه ای، اظهارداشت: امروز ارتباطات، توسعه زیادی یافته و در این میان افراد مختلف با دیدگاه های متفاوت، با ورود به این عرصه، تلاش می کنند تا جامعه را با نظرات و دیدگاه های خود تغذیه نمایند.
وی افزود: طبیعی است که در این میان رسانه ها و افرادی که نگاه ارزشی دارند و رفتار خود را بر مبنای احکام الهی تنظیم می کنند، احساس مسئولیت خاصی دارند؛ مسئولیتی که نشأت گرفته از نگاه قرآن کریم به موضوع اطلاع رسانی و خبر است.
نگاه قرآن به خبر و خبر رسانی
رییس مرکز فرهنگ و معارف قرآن با استناد به آیه 6 سوره حجرات « يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا إِنْ جاءَكُمْ فاسِقٌ بِنَبَإٍ فَتَبَيَّنُوا أَنْ تُصيبُوا قَوْماً بِجَهالَةٍ فَتُصْبِحُوا عَلى ما فَعَلْتُمْ نادِمينَ »، در تبیین این نگاه قرآنی، گفت: خداوند در قرآن کریم، خبر و خبر رسانی را به طور دقیق مورد توجه قرار داده و به عنوان یک هشدار در آیه 6 سوره حجرات، مومنان و جامعه اسلامی را متوجه این واقعیت می کند که "شما هر خبری را نباید بپذیرید و به هر رسانه ای نباید اعتماد کنید".
حجت الاسلام والمسلمین یوسفی مقدم با تاکید بر این که طبق تعالیم قرآنی نباید به هر رسانه ای اعتماد کرد، ابرازداشت: ملاک اعتماد به رسانه و پذیرش خبر این است که مخبر و گوینده، خبر را صادقانه بیان کند .
وظیفه رسانه ها از دیدگاه قرآن
این محقق و پژوهشگر قرآنی با تاکید بر این که قرآن کریم دستور به تبیین و بررسی خبر قبل از انتشار آن می دهد، ادامه داد: طبق آیات قرآن رسانه ها وظیفه دارند که هر خبری را منتشر نکنند، بلکه باید ابتدا در مورد خبر تحقیق و صحت آن تایید گردد.
وی با تاکید بر عدم انتشار اخباری که باعث ایجاد تنش در جامعه می شود، اذعان داشت: در بحث اطلاع رسانی، مردم و رسانه ها هرکدام دارای وظایفی هستند؛ به طوری که شنونده نباید به هر خبری اعتماد کرده و وظیفه گوینده هم این است که هر خبری را منتشر نکند.
حجت الاسلام والمسلمین یوسفی مقدم با استناد به عبارت " فَتَبَيَّنُوا أَنْ تُصِيبُوا قَوْمًا بِجَهَالَةٍ در آیه 6 حجرات"، با بیان این که گاهی اوقات برخی خبرهای دروغ و کذب باعث برخورد و اختلاف بین قومیت ها، خانواده ها، کشورها و ... می شود، تصریح کرد: قرآن کریم با صراحت در این خصوص هشدار داده تا مردم با تأمل در خبرها، به صادق و یا کاذب بودن آن پی ببرند، همچنین وظیفه ی سنگینی را بر عهده رسانه ها می گذارد که قبل از انتشار هر خبری، صحت و سقم آن را بررسی نمایند و متوجه عواقب آن باشند.
صداقت خبری؛ اصلی غیر قابل انکاردر فضای رسانه ای
رییس مرکز فرهنگ و معارف قرآن با تاکید بر لزوم رعایت صداقت خبری، ابراز داشت: اعتماد سازی در دنیای رسانه، یک اصل اصولی و غیرقابل انکار است.
وی ادامه داد: از دیدگاه قرآن رسانه ها وظیفه دارند علاوه بر بیان و ارسال خبر به صورت صادقانه برای مخاطبان، جامعه را به سمت و سوی ارزش ها ی اخلاقی و انسانی، هدایت کنند.
این محقق و پژوهشگر قرآنی تاکید کرد: مطبوعات و خبرگزاری ها باید به گونه ای رفتار کنند که علاوه بر رشد معنوی جامعه، تعهد به دین، ارزش های اسلامی و انسانی، نظام اسلامی و ... روز به روز سیر صعودی داشته باشد.
تاکید بر پرهیز از رفتارهای غیر اخلاقی رسانه ای
حجت الاسلام والمسلمین یوسفی مقدم تاکید کرد: توجه رسانه ها به ارزش ها، از وقوع رفتارهای غیر اخلاقی و مخرب رسانه ای که امروز در جامعه وجود دارد، جلوگیری می کند.
رییس مرکز فرهنگ و معارف قرآن یادآور شد: در فضای رسانه ای هر خبری از جایگاه و بایستگی های خاصی برخوردار می باشد، اما لازم است رسانه ها در عرصه های مختلف مخصوصا ترویج، تحقیق و تعلیم و تعلم ارزش های اسلامی، اخلاقی و انسانی متعهدانه عمل کنند تا در اثر عملکرد شایسته مطبوعات و خبرگزاری ها، فرهنگ جامعه رشد و ارتقاء یابد.
لزوم نهادینه شدن صداقت و اخلاق رسانه ای
وی با اشاره به لزوم نهادینه شدن صداقت و اخلاق رسانه ای در کشور، گفت: به نظر می رسد صداقت رسانه ای آن طور که باید و شاید در فضای رسانه ای رعایت نمی شود، چرا که تنش هایی که در جامعه به وجود می آید حاکی از آن است که تاحدودی توجه اخلاق حرفه ای صداقت در رسانه های خبری، چندان جایگاهی ندارد؛ نمونه بارز آن، این که هر از گاهی شاهد تکذیبیه هایی در فضای رسانه ای هستیم که نشان می دهد صداقت رسانه ای کمرنگ است.
رییس مرکز فرهنگ و معارف قرآن ادامه داد: اساسا خدواند متعال اجازه ای برای پرداختن به وضع اشخاص و خصوصیات زندگی افراد نداده و بیان این مسائل در فضای رسانه ای باعث ایجاد تنش می شود.
رسانه ها امید آفرین باشند
حجت الاسلام والمسلمین یوسفی مقدم در پایان با تاکید لزوم پرهیز از انتشار اخباری که بین قوای کشور و یا نهادها اختلاف ایجاد می کند، گفت: همه به ویژه رسانه ها باید تلاش کنند تا آرامش و امید بر فضای کشور حاکم باشد.