به گزارش خبرگزاری حوزه، حجتالاسلام والمسلمین محسن غرویان، امروز 23 آذرماه در نخستین کرسی آزاداندیشی مجتمع آموزش عالی فقه(حجتیه) قم با اشاره به ضرورت بحثهای عقلی در حوزههای علمیه، گفت: علم کلام، آمیزهای از علوم عقلی و نقلی و دیگر روشهای تأثیرگذار است و علم اصول نیز قواعدی است که با آن احکام شرعی به دست می آید. هرچند در ظاهر، فلسفه نزدیکترین علم به کلام است، اما نمیتوان علوم دیگر را بیگانه از کلام دانست.
استاد حوزه علمیه قم با بیان این که هر علمی به دیگر علوم گره خورده است، ادامه داد: باید به تمایز علوم با یکدیگر توجه نمود تا وجوه مشترک آنها روشن گردد.
عضو هیئت علمی جامعة المصطفی همچنین با اشاره به شبهات هرمنوتیک، یادآور شد: محتوای این شبهه ها که برخی از به ظاهر روشنفکران کنونی مانند سروش سردادهاند این است که الفاظ، گرسنه معانی هستند، به عبارت دیگر ما هستیم که فهم خود را به مراد متکلم آن لفظ، که اکنون در میان ما نیست، تطبیق میدهیم و آن را در قالب آن لفظ میگنجانیم.
در ادامه نشست، حجتالاسلام والمسلمین داوود غائبی، محقق و پژوهشگر با بیان این که این که علم اصول از مبادی تصدیقیه علم فقه است، گفت: فقه گزارههایی است که احکام شرعیه را تبیین میکند که بیشتر آنها نیز نیاز به اثبات دارد که متصدی اثبات آن اصول فقه میباشد.
وی با اشاره به این که رابطه متقابلی بین فقه اصول برقرار است که در فهم یکدیگر تأثیر مستقیمی دارند، افزود: علم کلام نیز در مواردی از مبادی تصدیقیه علم اصول میباشد، هرچند که به نظر من شاید به این وسعتی که برخی از علما قائل هستند، نباشد.
حجتالاسلام والمسلمین غائبی یادآور شد: مراد شبهه هرمنوتیک این نیست که متکلم جهتدهنده لفظ است، بلکه آن است که نباید تنها به الفاظ اکتفا کرد و باید به فضا، شرایط و دیگر قرائن نیز توجه نمود که اگر این معنا از هرمنوتیک فهمیده شود، بسیار موجه نیز میباشد.