به گزارش خبرگزاری حوزه، حجتالاسلام والمسلمین ابوالفضل ساجدی، عضو هیأت علمی مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره)، امروز در هشتمین نشست تخصصی ائمه جماعات مساجد قم به عوامل رواج خرافه در جامعه اشاره کرد و گفت: خرافه نوعی ترس بیهوده به دلیل اعتقاد به پیوند میان پدیدهها محسوب میشود و این پیوند در بیشتر مواقع دلیل عقلانی ندارد.
وی با بیان این که اگر بخواهیم از خرافه گرایی مصون بمانیم، باید نوع نظام پیوند میان پدیده ها را به درستی تبیین کنیم، افزود: ما به این دلیل که مبنای عقلی برای دین خود قائل هستیم، دین را امری خرافی نمیدانیم.
این استاد حوزه ادامه داد: اگر عقلانیت و معنویت در کنار هم قرار بگیرند، انسان را به خدا و پیغمبر(ص) نزدیک می کند، بیان داشت: منظور از عقلانیت، عقلانیت افسار گسیخته نیست، بلکه عقلانیت باید براساس دین باشد.
عضو هیأت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) خواب و خیال، تلقین، خیال پردازی، تقلید کورکورانه، حدس وگمان، مبالغه و...را از عوامل خرافه گویی برشمرد و یادآورشد: باید خود و جامعه را عقلانی تربیت کنیم؛ زیرا عقلانیت نه تنها انسان را از معنویت دور نمیکند؛ بلکه بسیاری از این مشکلات را حل مینماید.
وی با بیان این که مردم هر اندازه از معارف الهی و عقلانیت دور شوند، به همان اندازه به خرافه و خرافه پرستی نزدیک می شوند، بیان کرد: خرافه نوعی جهل است که در زندگی انسان اثر دارد
حجتالاسلام والمسلمین ساجدی با بیان اینکه در حال حاضر مسیحیان جدایی عقل از دین را تبلیغ میکنند، بیان داشت: دین یکی از بخشهایی است که امکان ظهور خرافه در آن وجود دارد؛ در دین اسلام نیز این گونه مسائل در برنامه هایی همچون عزاداریها وجود دارد.
وی با اشاره به این که بخشی از خرافات ناظر به عرفانهای کاذب است، گفت: به دلیل علاقهمند بودن انسانها به امور معنوی، بحث عرفان کاذب نیز در کشور ما رواج یافته است..
عضو هیأت علمی مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) با بیان اینکه یکی از عوامل دینگریزی جوانان وجود خرافات است، ادامه داد: باید ظرفیت جوانان را در پذیرش دین در نظر گرفت و آنگاه به تبیین مباحث پرداخت.
حجتالاسلام والمسلمین ساجدی با بیان اینکه یکی از موانع پذیرش سخن حق، پیشفرضهای غلط در ذهن مخاطب است، ابراز داشت: مبلغ زمانی موفق خواهد بود که به مبارزه با خرافهگرایی در دین بپردازد؛ چون پاکسازی جامعه از خرافات موجب تسریع در امر تبلیغ دین میشود.
عضو هیأت علمی موسسه امام خمینی(ره)با اشاره به این که یکی دیگر از دلایل خرافات، پرداختن به احساسات در مداحی ها و روضه ها است، گفت: متاسفانه بعد از انقلاب این نوع خرافه ها زیاد شده است .
حجتالاسلام والمسلمین ساجدی با بیان این که هدف وسیله را توجیه نمیکند، اظهار داشت: اگر اجازه دهیم که مردم به شکل خرافی عزاداری کنند، با هدف کلی اسلام در تعارض است.
وی در پایان با اشاره به لزوم جذب جوانان به مساجد، تاکید کرد: ائمه جماعات باید افرادی را که از مسجد گریزان هستند، جذب نماید.