به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری حوزه، همایش فرهنگی "تاریخ جنبش علمی بحرین" با حضور علما، فضلا و اندیشمندان در حوزه علمیه علامه وداعی بحرین برگزار شد.
حجت الاسلام والمسلمین سید جواد الوداعی در این همایش خواستار ضرورت بازسازی و تحول در حوزه علمیه شد و گفت: باید با حفظ استقلال و اصالت فرهنگی علمای بحرین به دنبال روش ها و مقررات جدیدی برای پاسخگویی به نیازهای معاصر باشیم.
وی به بیان توصیفی از موفقیت های بحرین در تولید علمی و بیان نقطه مطلوب از برنامه های حاضر و آینده پرداخت و با ارائه گزارشی از تولیدات فرهنگی و تراث بحرین در طول تاریخ گفت: باید در مورد مشکل فقدان تراث لغوی در میان تالیفات و نوشته های فقهای بحرین در علوم تفسیر و حدیث و رجال و لغت و تربیت و اخلاق سخن بررسی های لازم صورت بگیرد.
این عالم سرشناس بحرینی در سخنان خود، پیشنهاد تدریس تولیدات علمی بحرین در حوزه را مطرح کرد تا از این طریق ارتباط علمی و فرهنگی داخلی حفظ شده و از سوی دیگر این پیشنهاد را مطرح کرد که این دروس به شکل شفاف و در چهارچوب زمانی مشخصی ارائه شود تا بتواند در نشر اندیشه و تفکر اصیل مؤثر باشد.
* اسباب کاهش رشد علمی
وی با تاکید بر ضرورت بهره گیری از روش ها و مقررات جدید برای پاسخگویی به نیازهای معاصر با استشهاد به سخنان علمای بحرین به مهم ترین علل و عوامل کاهش رشد علمی مانند رکود و جمود و جنگ خارجی و آوارگی و بی توجهی به تولیدات علمی و ضایع کردن میراث علمی گذشتگان و جلوگیری از دست یابی محققان به کتب پیشینیان توسط برخی افراد اشاره کرد.
* الفردان: ما نیازمند تکامل روش های معرفتی هستیم
شیخ شاکر الفردان از فضلای بحرین در این همایش ابراز داشت: به طور کلی بیشتر تحقیقات تاریخی گذشته، برخی از شخصیت ها را به منطقه ای خاص منسوب کرده و از سویی تالیفات و تولیدات آنها با روش معینی صورت گرفته در حالی که ما نیازمند تکامل روش های معرفتی هستیم و برای نمونه میتوان به پدیده مهاجرت فلاسفه و حکما به خارج بحرین اشاره کرد که همین مهاجرت باعث شد تولیدات و تالیفات آنها به جهان معرفی شود.
* هشدار هاشمی در مورد گرایش طایفی در قواعد عربی
سید کامل الهاشمی نیز در سخنان خود گفت: سیره اهل بیت علیهم السلام تاکید میکند که قرآن بر روایات حاکم است نه اینکه روایات را بدون در نظر گرفتن شروط و ضوابط قبول و عدم قبول بر قرآن حاکم کنیم.
وی گفت: گرایش های طایفی نباید بر قواعد زبان عربی تاثیرگذار باشد؛ چرا که فرهنگ عصر جاهلیت که ضد مبانی اسلام اصیل بود موجب جهت گیری های خطرناکی در روش های قرائت متون اسلامی شد و این یکی از مهم ترین اشکال های معجم نویسان و مؤلفان قاموس های لغت و نحویون و بسیاری از مفسران میباشد.
* البلادی: تولید محلی گاه فاخر است و گاه نیست
سید محمد البلادی در سخنان خود گفت: حوزه علمیه سید وداعی همچون حوزه های علمیه دیگر به تربیت طلبه تا رسیدن به پختگی علمی و توانایی تحقیق و پژوهش و برخورداری از روحیه استقلال در تفکر علمی و ابداع و ابتکار اهتمام دارد و روش این حوزه فقط مبتنی بر محفوظات و تلقین دروس نیست.
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: انتخاب کتب درسی برتر و تولیدات حوزوی محلی گاه شایسته است و گاه نیست و ما گاهی ناچار هستیم هنگام نارسایی تولیدات محلی به سراغ تولیدات غیر محلی برویم.
* اهمیت ارزیابی آموزش دینی
سید محمد السید سعید نیز اظهار داشت: چرا ما شاهد کاهش تالیف و تصنیف در برخی مراحل تاریخ بحرین هستیم؟ اسباب رکود علمی و فرهنگی چیست؟ آیا میتوان در میان سخنان و آثار علمای بحرین به این اسباب پی برد؟
پس از آن شیخ جاسم محمد حسن ضمن اشاره به اهمیت ارزیابی آموزش دینی گفت: همان طور که این روزها در پژوهش های آمادمیک بر آن تاکید میکنند ضرورت دارد که در پژوهش های خود به دنبال روشی باشیم که از میزان خطا و اشتباه کمتری برخوردار باشد تا از این طریق پژوهش های ما نیز از استحکام و ارزش بیشتری برخوردار باشد.
* روش کتاب یا روش مؤلف؟
پس از آن شیخ جاسم محمد عضو بخش فرهنگی شورای اسلامی علما گفت: به عنوان نمونه نمیتوان فقط با بررسی کتاب "البرهان فی تفسیر القرآن" به روش تفسیری علامه سید هاشم التوبلانی پی برد، بلکه باید برای کشف این روش به سایر کتب این مؤلف نیز مراجعه کنیم؛ چرا که شاید ایشان در کتب دیگر نظرات تفسیری و فهم لغوی و یا بیان متفاوتی از یک آیه یا روایت داشته باشد که موجب گشایش افق های معرفتی جدیدی پیش روی ما باشد.
* حوزه اگر بخواهد میتواند تولید کند
حجت الاسلام والمسلمین الوداعی در پایان این نشست با اشاره به بحث های صورت گرفته گفت: تمام نظرات حاضران و پرسش های آنها نشان میدهد که سنگی که به درون آب افتاده آب را به حرکت درآورده است. ما همه مبلغ هستیم و این برای ما یک هدف کوتاه است و باید به دنبال هدفی بزگتر باشیم؛ چرا که حوزه نشان داده که اگر بخواهد و ضوابط لازم برای شکوفایی استعداد ها موجود باشد قادر به تولید میباشد.