پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024

نشست علمی «رابطه کلام اسلامی و علوم اجتماعی» با حضور اساتید حوزه و دانشگاه در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی قم برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت الاسلام والمسلمین حسین بستان در این نشست با اشاره به این که علم کلام در اصطلاح به دفاع عقلانی از دین گفته می شود که در آن از مولفه های خاصی استفاده می گردد، گفت: علم کلام را می توان به دو حوزه کلام جدید و قدیم تقسیم بندی کرد.

وی افزود: تاثیرگذاری علوم بر یکدیگر، یک مساله ثابت شده است و در این نشست قرار است تاثیرات علم کلام بر حوزه علوم اجتماعی مرور می  شود.

این استاد حوزه و دانشگاه یادآورشد: یکی از حوزه های تاثیرگذاری علم کلام بر مبانی علوم اجتماعی را باید در مساله مبانی هستی شناختی جستجو کرد که این بحث شامل مباحثی چون توحید افعالی، مساله جبر و اختیار، حکمت الهی و غایت شناسی است که باید هر یک در جای خود بحث شود.

وی افزود: در عرصه تاثیرگذاری علم کلام بر علوم اجتماعی در حوزه مبانی معرفت شناختی نیز مباحثی چون منابع معرفت، زبان دین و قلمرو دین مورد بحث واقع می شود.

حجت الاسلام  والمسلمین بستان ادامه داد: یکی دیگر از حوزه های تاثیرگذاری علم کلام بر مبانی علوم اجتماعی درعرصه مبانی ارزش شناختی است که این بحث نیز شامل حسن و قبح عقلی و در مساله نسبیت گرایی خود نمایی می کند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود به مساله تاثیرکلام بر حوزه های جامعه شناختی اشاره کرد و گفت: در این بخش باید سه عرصه حوزه های جامعه شناسی، مسایل کلامی و مساله جامعه شناسی را به هنگام مورد مطالعه قرار داد.

حجت الاسلام والمسلمین بستان با اشاره به مساله تاثیرجامعه شناسی بر کلام، ابراز داشت: نشان دادن سیر رشد فکری بشر، منتج به آمادگی پذیرش حکومت مهدوی می شود؛ همچنین مسئله جهان شمولی دین، تایید فطرت خداشناسی است.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه با بیان این که جهان شمولی دین، تایید فطرت خداشناسی است، اضافه کرد: اثبات کافی نبودن عقل بشر در تامین سعادت انسان ها از دیگر تاثیرات جامعه شناسی بر کلام است که به مسئله نیاز به قانون الهی منتج شد.

در ادامه این نشست، حجت الاسلام فاضل حسامی نیز در سخنانی اظهارکرد: یکی از اشکالات اساسی این گونه بحث ها پرداخته به مسایل کلیشه ای و کلیات است که در آخر سر نیز این نشست ها به سخنان تکراری منتج می شود.

وی افزود: یکی از راه های اصلی که می تواند در بحث های مرتبط با کلام و علوم اجتماعی ما را به نتیجه برساند، پرداختن به لایه های زیرین در این مباحث است که اگر به این حوزه بپردازیم قطعا نتیجه نیز با یافته های فعلی متفاوت خواهد بود و می توان به رهیافت های جدیدی در عرصه کلام و علوم اجتماعی دست یافت.

استاد حوزه و دانشگاه یادآورشد: یکی از مهمترین راهکارها برای نتیجه گیری بهتر در زمینه تاثیرات علم کلام بر جامعه شناسی و علوم اجتماعی را تعریف مفصل و تکمیلی از هر کدام از این مولفه دانست؛ در این حوزه اگر به خوبی این مبانی تعریف شود، تعریف خاص جامعه شناسی، فلسفه علوم اجتماعی  فلسفه الاجتماع نیز به خوبی بیان می شود.

وی گفت: یکی از مسایلی که برخی از پژوهشگران حوزه اسلامی در بحث کلام و علوم اجتماعی به آن اشاره می کنند، بنا کردن یک علم جامعه شناسی جددی است که اگر چنین قصدی نیز داشته باشیم باید تکلیف یافته های گذشته را نیز به خوبی مشخص کنیم.

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha