به گزارش خبرگزاری حوزه، به نقل از پايگاه حج، حجت الاسلام والمسلمین شهاب الدين وحيدي مهرجردي، عضو هيات علمي و معاون پژوهشي دانشگاه اديان قم، از سال ۱۳۸۲ تا كنون، به عنوان روحاني وقوف اضطراري زائران ايراني، هر ساله در موسم حج تمتع، در سرزمين وحي حضور مييابد. او مسئوليت سنگيني را بر دوش دارد كه ايفاي آن، مانع ميشود تا او بتواند اعمال حج تمتع را انجام دهد. وحيدي كاروان موسوم به «وقوف اضطراري» را هدايت ميكند كه حاجيان آن، بيماران بستري در بيمارستاناند و انجام اعمال حج شان، از راه وقوف اضطراري در مشاعر مقدسه عرفات، مشعر و منا امكانپذير است.
وي در اين باره ميگويد: در بين حجاج، كساني هستند كه در مكه دچار بيماري يا عارضه اي ميشوند و نميتوانند همراه كاروان به مشاعر بروند. همچنين حاجياني وجود دارند كه دچار بيماري بوده اند و در اينجا تشديد شده است و احتياج به مراقبتهاي ويژه تحت نظر پزشكان متخصص دارند. براي اين گروه از زائران ايراني، خدمات ويژه اي ارايه ميشود كه در بعثه هيچ كشور ديگري سابقه ندارد. اين كار مهم كه فقط توسط بعثه مقام معظم رهبري صورت ميگيرد، فراهم ساختن امكان وقوف اضطراري براي اين دسته از بيماران است تا به جاي اين كه دست خالي از سرزمين حجاز به كشور بازگردانند، شرايطي مهيا ميشود تا آنان بتوانند اعمال حج تمتع خود را انجام دهند.
* شیوه کار این روحانی چگونه است؟
وحيدي به عنوان روحاني وقوف اضطراري، درباره شيوه كار، چنين توضيح ميدهد: برابر احكام حج، حج گزاران بايد در روز نهم ذي الحجه در عرفات و در شب دهم در مشعرالحرام و روز دهم در منا وقوف اختياري داشته باشند. منتهي احكام شرع مقدس اين مجوز را داده است كه اگر افرادي به دليل بيماري و معذوريت موجه، نتوانستند در اين ايام در مشاعر يادشده وقوف داشته باشند، مشروط به اين كه در دو تا از اين سه محل، وقوف اختياري داشته باشند، يك وقوف ديگر را ميتواند به صورت اضطراري درك كنند. بنابراين كارواني با عنوان وقوف اضطراري تشكيل ميدهيم كه با توجه به تعداد بيماران و شرايط خاص آنان، اين افراد را در شب دهم ذي الحجه، با آمبولانس يا وسيله نقليه مناسب، به عرفات ميبرند. زمان وقوف اضطراري در عرفات از ظهر تا نيمه شب روز عرفه است، لذا بايد با برنامه ريزي دقيق و سرعت عمل همراه با رعايت حال و شرايط بيماران، آنان را قبل از نيمه شب به عرفات رساند. چون در شب دهم ذي الحجه مسير عرفات خلوت ميشود و ساير حجاج آنجا را به سمت مشعر ترك ميكنند، از اين فرصت براي وقوف اضطراري بيماران داراي شرايط خاص استفاده ميشود. پس از آن كه آنان وقوف در عرفات را درك كردند، با تدابير واحدهاي متعدد پزشكي، همگي به طرف مشعر برده ميشوند تا بتوانند يك وقوف اختياري در مشعر را درك كنند و با وقوف اختياري بعدي در منا، مراتب شرعي صحت حج آنان تضمين شود. گروه ديگري از حجاج بيمار نيز وجود دارند كه در بيمارستان مركز پزشكي حج در عرفات توانسته اند وقوف اختياري در عرفات را درك كنند. براي انتقال اين گروه به مشعر نيز تمهيدات لازم انديشيده ميشود، تا وقوف اختياري مشعر را نيز درك كنند.
* افرادی که از انجام اعمال تمتع چشم می پوشند!
وحيدي عمليات انتقال كاروان وقوف اضطراري به مشاعر يادشده در طي زمان محدود را كاري بسيار حساس و دشوار، شبيه عملياتهاي شبانه دوران دفاع مقدس ميداند كه با رمز عشق به خدمت خالصانه براي رضاي خدا انجام ميشود. او تاكيد ميكند كه جمعي پزشك، پرستار، روحاني، عوامل كاروان، و نيروهاي امداد و خدمات، صرف نظر از هر مرتبه تخصصي، از انجام اعمال تمتع خود چشم ميپوشند و دست به دست هم ميدهند تا اين خدمت ويژه را به زائران بيماري ارايه كنند كه توانايي تحرك ندارند و بايد تك تك آنان را بر دوش كشيد و در مسيرهاي طولاني، پياده به وقوف رساند.
وحيدي ادامه مراحل وقوف حاجيان اين كاروان پس از مشعر را چنين شرح ميدهد: تعدادي از بيماران براي درك بيتوته در منا با صلاحديد پزشكان به منا منتقل ميشوند. بخشي از آنان به كاروان تحويل داده ميشوند و گروهي ديگر در بيمارستان منا بستري ميشوند. اما برخي از آنان كه بنا به تشخيص پزشك، شرايط بيتوته در منا را ندارند، در بيمارستان مكه بستري ميشوند و بر اساس فرم هايي كه با استفاده از تجربيات طراحي كردهايم، اعمال رمي جمرات و قرباني كردن اين بيماران، نيابتا با تعهد كتبي و شرعي از روحاني و مدير كاروان، انجام ميشود. بعد از رمي جمرات و قرباني كردن، مراتب توسط مدير كاروان به مركز پزشكي اطلاع داده ميشود تا عمل حلق (يا تقصير) آنان توسط واحد خدمات بيمارستان صورت گيرد. حتي براي رعايت احتياط، موي حلق (يا تقصير) اين حاجيان، به منا منتقل ميشود.
معاون پژوهشي دانشگاه اديان قم، كار عوامل كاروان وقوف اضطراري را ايثارگرانه ميداند و ميافزايد: خود من هم كه ۱۲ سال است با اين كاروان وقوف اضطراري هستم، عمره مفرده انجام داده ام چون بايد پا به پاي بيماران در بيمارستان باشم و به دنبال ترخيص، دلداري دادن، عيادت و سركشي از آنان بوده ام تا براي وقوف (اختياري يا اضطراري) آماده شوند. اين كار، آثار روحي بسيار زيادي دارد، هم براي خود من، هم براي بيمار كه ما را همواره در كنار خود ميبيند و در شرايط غربت و تنهايي، حضورما، سبب احساس آرامش او ميشود، و هم بر كادر پزشكي و بيمارستان اثر مثبت دارد كه خود را تنها نميبينند و حضور يك روحاني در كنار خود را موجب قوت قلب شان ميدانند.
وحيدي ارايه خدمات وقوف اضطراري توسط بعثه مقام معظم رهبري براي بيماران را، مصداقي از نگاه انسان دوستانه نظام جمهوري اسلامي به آحاد خود و نشانه اي از احترام حاكميت به كرامت انسانها و ارزش قائل شدن براي آنان ميداند.