پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024

دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب با اشاره به اهمیت جایگاه اقتصاد اسلامی و رفع نقایص اقتصاد وارداتی گفت: اساسی‌ترین کلید حل مشکلات اقتصادی جهان‌بینی اسلامی است.

به گزارش خبرگزاری حوزه، آیت‌الله محسن اراکی امروز در همایش ملی «اخلاق و اقتصاد اسلامی» در سخنانی، اظهار داشت: یکی از مشکلات  اقتصاد، تضاد بین اخلاق و اقتصاد است که در عرصه های مختلفی نمود پیدا می‌کند.

وی یکی از تناقضات موجود در اقتصاد را پویایی اقتصاد توام با مباحث سودجویی و منفعت‌گرایی دانست و گفت:  فعالان اقتصادی برای پویایی بیشتر در امر اقتصاد، تلاش می‌کنند اما برخی از این نوع فعالیت‌ها  و انگیزه‌ها با مقوله اخلاق سازگاری ندارد.

دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، برای بیان برخی مصادیق تناقض میان اخلاق و اقتصاد به رفتارهای اقتصادی اشاره کرد و ابراز داشت: اخلاق فردی و رفتارهای اقتصادی فردی، متوقف بر معیارهایی مانند رقابت و تنافس در فضای اقتصادی است که با مفاهیمی چون زهد، انفاق و دیگر مفاهیم دینی  منافات دارد.

آیت‌الله اراکی، اخلاق اجتماعی را  از دیگر مصادیق تضاد بین اخلاق و اقتصاد برشمرد و یادآور شد: اقتضای اخلاق اقتصادی، کمک به مستمندان و دستگیری افراد بی‌بضاعت است و این در حالی است که اقتصاد میانه خوبی با این مقولات ندارد.

استاد حوزه علمیه قم با اشاره به اهمیت جایگاه اقتصاد اسلامی و رفع نقائص اقتصاد وارداتی تصریح کرد: در اقتصاد اسلامی این تناقضات درچند عرصه حل شده که اساسی‌ترین کلید حل این مشکل را می‌توان به جهان بینی اسلامی نسبت داد؛ چرا که هر اقتصادی از نوعی جهان‌بینی برمی‌خیزد.

آیت‌الله اراکی جهانبینی اقتصادی را مبتنی بر چند اصل معرفی کرد و گفت: ایمان به رازقیت و اینکه خداوند، انفاق انسان را جایگزین می‌کند، ایمان به مالکیت خداوند و خلافت انسان و ایمان به جهان دیگر، از اصول اسلامی هستند که تضاد میان اخلاق و اقتصاد را مرتفع می‌‌کند.

رییس مجمع اندیشه اسلامی، مبنای دیگر تضاد میان اخلاق و اقتصاد را ساختار اخلاق اقتصاد در اسلام معرفی کرد و خاطرنشان کرد: فعالیت در چارچوب ساختار اخلاقی اقتصاد اسلامی، موجب رشد اقتصاد و بنیه اخلاقی فعال اقتصادی می‌شود.

وی، انفاق عبادی و خمس را از دستورات اقتصادی و اخلاقی اسلام دانست و تاکید کرد: خمس مال مردم نیست که از مردم بستانند، بلکه خداوند تمام مال را به انسان می‌دهد و از این مقدار، اجازه تملک چهار پنجم را می‌دهد.

آیت‌الله اراکی اخوت اسلامی و انفاق در حال نیاز را از افتخارات اسلام و ایده‌های اخلاقی اقتصادی اسلام برشمرد و افزود: این دو عنصر در نظام تربیتی اسلام پیش‌بینی شده که اقتصاد را به اخلاقی اسلامی تبدیل می‌کند.

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha