پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024
آیت‌الله جوادی

حضرت آیت الله جوادی آملی، احادیث اهل بیت(ع) را نقشه راه جهانی دانسته و گفتند: قائده "الرحمن" تنها ویژه مسلمانان نیست و رسالت پیامبر(ص) این بود که آن را در جهان مطرح کند تا جامعه‌ای عقلانی و با عطوفت شکل بگیرد.

به گزارش خبرگزاری حوزه، این مرجع تقلید، ظهر امروز در درس اخلاق خود که با حضور شرکت کنندگان جشنواره ملکوت برگزار شد، گفتند: انسان به جایگاه حقیقی که در آن وجود دارد، آگاه نیست و به صراطی که قرار است طی کند، واقف نیست و نمی‌داند از کجا آمده و به کجا خواهد رفت.

حضرت آیت الله جوادی آملی با اشاره به این که خداوند دو سراج به انسان داده که صراط مستقیم را با آنها پیدا می‌کند، افزودند: این دو سراج، شامل عقل درونی و نقل بیرونی است و باعث روشن شدن مسیر می‌شود.

معظم له با بیان این که برای ارائه یک مدل جهانی دینی باید نقشه جهانی داشته باشیم، ابراز داشتند: اگر کسی می خواهد جایی را مهندسی کند، باید نقشه جهانی آن را داشته باشد وگرنه هر طرحی که بدهد، پس از مدتی فرسوده خواهد شد.

این مرجع تقلید با ذکر این مطلب که خداوند، نقشه جهان را به سه بخش تبدیل کرده‌ است، گفتند: اگر کسی این نقشه جهانی را نداشته باشد، هر بافتی که بسازد، به سرعت فرسوده خواهد شد؛ اصل همگانی بودن و همیشگی بودن همراه اسلام بوده و در نقشه جهانی آن نیز این اصل رعایت شده است.

حضرت آیت الله جوادی آملی خاطرنشان کردند: این نقشه ناظر به طرح‌ریزی محلی، منطقه‌ای و جهانی است، به همین دلیل، اسلام در طرح نقشه جامع خود، اصولی را طرح‌ریزی کرده است که مشترک همه آنها "الرحمن" است، یعنی نگاه محبت جهانی به همه مردم جهان.

ایشان با اشاره به این که مفهوم "الله" در زمان جاهلیت برای مردم روشن نبود و آنها به همین خاطر بت‌ها را می پرسیدند، ولی پیامبر‌(ص) فرمود که خداوند را عبادت کنید، تصریح کردند: قائده "الرحمن" تنها ویژه مسلمانان نیست و رسالت پیامبر(ص) این بود که آن را در جهان مطرح کند تا جامعه‌ای عقلانی و با عطوفت شکل بگیرد.

مفسر برجسته قرآن کریم با بیان این که امام رضا‌(ع) فرمودند "به زیارت یکدیگر بروید و در محافل خود روایات و حکمت‌های ما را مطرح کنید؛ زیرا سخنان ما موجب ایجاد عاطفه در جامعه می‌شود"، افزودند: تا رهبری اهل بیت(ع) حاکم نباشد، سنگ روی سنگ بند نمی شود؛ زیرا سخنان ائمه(ع) در جامعه عطوفت ایجاد می‌کند و همچون ملاتی نرم، موجب قوام یافتن سنگ‌های زیربنایی جامعه و رشد آن می شود؛ بنابراین باید گفت "عواطف، جامعه ما را به هم پیوند می‌دهد".

 این مرجع تقلید با تاکید بر این که احادیث اهل بیت‌(ع) نیز نقشه جهانی است، تصریح کرد: این نقشه نیز دارای سه گام داخله اسلامی، داخله توحیدی و داخله بشری است.

معظم له با اشاره به این که هیچ کدام از مواد قانون بشری علمی نمی باشند؛ زیرا مبتنی بر منابع غیر قابل خدشه نیستند، ابراز داشتند: غربی ها در سازمان حقوقی، موادی را استخراج می‌کنند که مبتنی بر یک سری مبانی است و این مبانی نیز باید مبتنی بر یک سری منابع باشد که شیرازه همه آنها عدالت است. عدالت یعنی قرار دادن هر چیز در جای خود، اما نکته کلیدی آن است تنها کسی می‌داند چه کسی یا چه چیزی را در چه جایی قرار دهد که خود آفریننده آن شی یا فرد باشد.

ایشان ادامه دادند: آنها عدالت را از ظن خود اعمال می‌کنند و نتیجه آن این است که روزی ایران را محور شرارت می‌دانند و فردای آن روز، یک گروه جانی تروریست را از لیست تروریست‌ها خارج می‌کنند؛ اگر یک سازمان اخلاقی و حقوقی منبع نداشته باشد مواردی که تضمین کرده است، سبقه علمی ندارد.

حضرت آیت الله جوادی آملی با بیان این که پیامبر‌(ص) نقشه علمی جهانی را مبتنی بر آفریننده مطرح کردند، گفتند: خداوند به هیچ عنوان محدود نیست و با هیج نهاد علمی بشری نیز قابل مقایسه نیست.

این مرجع تقلید با تاکید بر این که خداوند بر عمل به اندیشه صالح تاکید داشته  و این عمل و اندیشه با خیال تفاوت دارد، افزودند: قرآن افراد خیال‌پرداز را به مختار تعبیر کرده است؛ خداوند بشر را رها نکرده و او را در بین دو دیوار محکم قرارداده و فرموده است تا یقین پیدا نکرده‌اید، حرف نزنید و اگر خواستید چیزی را نقد کنید، تا صد در صد اشکال آن بر شما مشخص نشده، این کار را انجام ندهید.

معظم له ادامه دادند: امام صادق‌(ع) فرمودند جامعه‌ای از نظر علمی به دانش بنیادی می‌رسد که قدرت نقل و نقد علمی را داشته باشد و جامعه عاقل پیرو هوا نیست و در بخش عملی گرایش عاقلانه دارد.

حضرت آیت‌الله جوادی آملی در پایان تاکید کردند: حرکت  انسان باید بر معیار عقل و انگیزه‌های عاقلانه باشد، در این صورت روحیه قرآنی به وجود می‌آید و چه فخری بالاتر از این.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha