پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024
امام

نویسنده «دایرة المعارف مصور تاریخ زندگی امام خمینی مراحل تهیه و تدوین این اثر گرانسنگ را تشریح کرد.

به گزارش خبرگزاری حوزه: جعفر شیرعلی نیا با ابرازخوشحالی ازاین که کتابش زودتر از آن ورآبی ها نوشته و عرضه شد، گفت: شنیده بودم که برخی افراد درآن سوی آب درصدد چاپ کتاب درباره زندگی امام(ره) هستند، لذا ایده خود را عملی کرده و به فضل الهی زودترازآن ها کتاب را آماده کردم.

وی گفت: در حد توان کوشیدهایم تا پیش از آنکه نویسندگان آن سوی آبها پس از پرده برداری از «معمای هویدا» و «نگاهی به شاه»، «زندگی امام خمینی» را برایمان روایت کنند، روایتی وطنی و بومی از زندگی ایشان داشته باشیم و پیش از آنکه مستندهای «بیبیسی فارسی» و «من و تو» تاریخ انقلاب را به دلخواه خویش روایت کنند. روایتی محققانه، خواندنی و دیدنی از مهمترین مسایل جمهوری اسلامی فراهم آوریم. موضوعاتی که بسیاری آن را در قلمرو موضوعات دولتی میپندارند، اما ما با وجود خصوصی بودن به معنای کامل کلمه و بدون دریافت ذرهای از بودجههای اختصاصی پرداختن به این موضوعات را در حیطهی وظایف خود می‌پنداریم و کوشش خود را در برابر عرقها و خونهایی که در راه انقلاب و جمهوری اسلامی ریخته شده ناچیز میدانیم.

جعفرشیرعلی نیا نویسنده،محقق وپژوهشگرحوزه نشروکتاب ونویسنده دائرة المعارف های مصورامام خمینی (ره) ومصورجنگ تحمیلی درگفت وگوی اختصاصی با خبرنگارخبرگزاری حوزه درتهران، با بیان این مطلب افزود: موضوع امام راحل(ره) موضوع استراتژیک نظام مقدس جمهوری اسلامی و برای هرایرانی که دغدغه اسلام وتاریخ انقلاب را دارد بسیارمهم و ارزشمند است، لذا ازآنجایی که به این موضوع درقالب نگارش کتابی جامع در داخل اهتمام جدی نشده بود و درخارج ازکشورنیز عده ای درصدد انجام این کاربودند، زمینه ای فراهم شد تا بنده نسبت به نوشتن این دائرة المعارف بیشترترغیب شوم و به فضل الهی توانستم درمدت یک سال تالیف کتاب را با موفقیت به اتمام برسانم.

وی با اشاره به این که درایران هنوز کتاب جامعی درخصوص زندگی امام(ره) ازسال 1281 تا 1368 نوشته نشده، ادامه داد: امروز دربرخی رسانه ها و شبکه های ماهواره ای فارسی زبان باب شده که موضوعات اساسی در قالب تاریخ نگاری های مستند تلویزیونی تهیه و ارائه می شوند و نگارش این کتاب جامع در واقع پیش دستی برای جلوگیری ازتحریفات احتمالی در موضوعات اساسی ماست.

*تلفیقی از متن و تصویر

شیرعلی نیا با بیان این که کتابش تلفیقی ازمتن، تصویر، نقشه، نمودار و کارهای اینفوگرافی است، یادآورشد: کار دائرة المعارف مصور تاریخ زندگی امام خمینی(ره) از مجموعه کارهایی است که حدود 5 سال فکر و ایده و تحقیق را در عقبه کار خود دارد، اما از یک سال پیش کار نگارش و نشر آن در انتشارات سایان شروع شد.

وی افزود: انتخاب عنوان دائرة المعارف برای این کتاب به دو جنبه است؛ یکی ازاین جنبه که تصاویر مرتبط و زیادی از این موضوع خاص در کتاب داریم که عمدتا یا منتشرنشده و یا کمتر دیده شده است، جنبه دیگرهم این است که این کتاب برخلاف دائرة المعارف های مرسوم که براساس حروف الفبا شناخته شده، براساس فهرست وقایع زمان دارتاریخی و پشت سرهم مرتب شده است.

این محقق و پژوهشگرعرصه نشرکتاب با اشاره به سابقه تخصصی دوازده ساله ی خود درمسائل مختلف مرتبط با عرصه ترجمه و تالیف گفت: درحوزه مسائل ایران و دوران دفاع مقدس از چند منظرمطالعات متمرکزی داشته ام تا بتوانم ایده ها و محصول مطالعاتم را در قالب نشر این دائرة المعارف ها به رشته تحریر درآورده و به جامعه نشر ارائه نمایم.

*سرفصل‌های دایرة المعارف امام

شیرعلی نیا درخصوص سر فصل های دایرة المعارف امام(ره) اظهارداشت: این کتاب مشتمل بر 12 فصل از زندگی امام راحل(ره) ازسال 1281 تا زمان ارتحال ملکوتی ایشان است که درفصل اول به تولد،کودکی و نوجوانی معظم له و همزمانی آن با دوران مشروطه پرداخته شده و دیدگاه ها و خاطرات امام(ره) ازآن دوران را نقل می کند.

*امام در دوره رضاخان

وی ادامه داد: ما درفصل دوم کتاب دوران طلبگی امام راحل(ره) در دوره رضاخان است که از سخت ترین دوران حوزه های علمیه و دوره ای پرفراز و نشیب است. اما فصل سوم کتاب را به دوران زندگی ایشان ازسقوط رضاخان و به سلطنت رسیدن محمدرضا پهلوی اختصاص داده ایم چون این دوره همزمان با مرجعیت آیت الله العظمی بروجردی(ره) بوده و امام(ره) در تثبیت این مرجعیت بزرگ نقش به سزایی داشتند.

*مرجعیت امام

شیرعلی نیا درتوصیف فصل چهارم کتاب مصورخود به خبرنگارحوزه گفت: فصل چهارم زمانی است که امام(ره) به عنوان مرجع درقم مطرح می شوند لذا در این فصل ما بیشتر به مبارزات آشکار امام خمینی(ره) علیه حکومت مستبد طاغوت از جریانات انجمن های ولایتی تا نوروز خونین 42 و دستگیری معظم له در 15 خرداد همان سال پرداخته ایم.

*امام و کاپیتولاسیون

وی فصل پنجم کتاب را مربوط به اعتراض امام(ره) به لایحه کاپیتولاسیون و تبعیدشان به ترکیه عنوان کرد و یادآور شد: در فصل ششم که حجیم ترین فصل این دائرة المعارف محسوب می شود دوران تبعید امام راحل(ره) درنجف اشرف است به نحوی که ما دراین فصل با دو دوربین مجزا مخاطب را به فضای نجف آن زمان و همچنین وقایع همزمان آن در تهران برده و موضع گیری های امام(ره) در قبال مسائل مختلف را تشریح می نماییم.

*از تبعید به پاریس تا عزل قائم‌مقام

شیرعلی نیا خاطرنشان کرد: حضورامام (ره) درپاریس و وقایع آن تا پیروزی انقلاب را درهفتمین فصل این کتاب توضیح داده ایم و درفصل هشتم و نهم نیز دوران اوایل انقلاب و شروع جنگ تحمیلی تا زمان آزاد سازی سرزمین های اشغال شده تشریح و به تصویرکشیده می شود. همچنین وقایع جنگ و تولد چپ ها و راست های دهه 60 ، قائم مقامی مرحوم منتظری و پایان جنگ تحمیلی هم در فصل دهم و یازدهم کتاب بیان می گردد.

*فصل تلخ جدایی

وی درباره آخرین فصل کتاب جامع خود به خبرنگارحوزه گفت: فصل دوازدهم کتاب فصل تلخ جدایی ما از امام(ره) و رحلت آن بزرگ مرد تاریخ است که وقایع و اتفاقات سال آخر حیات پربرکت بنیان گذار نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران برای مخاطب تشریح می شود.

*ضرورت کار

در این سالها گاه با مهمانانی غیرایرانی همنشین بودهام. با آنها از مسایل ایران پس از انقلاب گفتگو کردهام از تجربههای بی-نظیر ایرانیان در ادارهی امور کشوری انقلابی و ادارهی جنگی طولانی. آنها مشتاقانه سخنانم را شنیدهاند و از من پرسیدهاند که دربارهی آنچه میگویم کتاب به زبان انگلیسی و یا عربی موجود است و وقتی شنیدهاند که در بسیاری از این موضوعات کتاب اختصاصی در زبان فارسی نیز موجود نیست بسیار شگفتزده شدهاند. تجربهی ایران در جهاد سازندگی تجربهای نو و شگفتآور است، تجربهای که هرچند آسیبها و نقاط ضعفی نیز داشته است اما قوتهای بینظیری دارد. بررسی ضعفها و قوتهای تجربههای پیشین میتواند راهگشای بسیاری از امور امروز و فردایمان باشد.

*گلایه‌هایی از جنس فرهنگ

گمان میکردیم پس از تولید یکی دو نمونه از این آثار مسیر هموارتر شود و همکاریها و همراهیها برای طی این مسیر بیشتر خواهد شد؛ اما چنین نشد و گاه تا مرز لِه شدن پیش رفتیم . دریافتیم برای ادامهی این راه تنها تخصص داشتن در حوزهی تحقیق و تولید کتاب کافی نیست و باید در بسیاری از امور دیگر مهارت داشته باشید.

گاه در حالی که همهچیز به خوبی پیش میرود ناگهان ورق برگردد و با توهم یک مسئول همهچیز وارونه شود. چه بسا مدیر عالی یک مجموعه قول همکاری و همراهی بدهد، اما یک مدیر درجهی چندم آن مجموعه صلاح ببیند تمام عکسهایی را که چند هفته وقت صرف انتخابش کردهای، به ناگاه پاک کند و بگوید مهم نیست. نباید تعجب کنید اگر یک مجموعه برای عکسهای آرشیویاش قیمتی تعیین کند و پس از انتخاب عکسها ناگهان قیمت را 12 برابر کند. باید آنقدر روانشناسی بدانید که در ابتدای گفتگو با مدیر مجموعهای دریابید که امروز روز خوب و خوش اوست یا روزی که ممکن است، هیچ منطقی را رعایت نکند. تمام این بلاها را در این پروژه تجربه کردیم. به خوبی دریافتیم این همه فریاد دربارهی خصوصی سازی و حضور مردمی در عرصهی فرهنگ را باور نکنیم.

نویسنده کتاب دائرة المعارف مصورامام خمینی (ره) درپایان این گفت وگو اظهارداشت: مراحل تحقیق،مطالعه،تدوین و نگارش این اثرفاخر و ماندگار درنشر سایان و به صورت کاملا خصوصی صورت پذیرفته و دراین مسیر ذره ای حمایت دولتی نداشته ایم.

34/313

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha