حجت الاسلام علی کمساری در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه با اشاره به نامگذاری امسال از سوی رهبر معظم انقلاب به عنوان سال "اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی"، ابراز داشت: این نامگذاری حاکی از هوشمندی و دوراندیشی بالای معظم له در رصد و تحلیل شرایط و نیازهای کشور دارد و مسئولیت و وظیفه سنگینی را متوجه صاحب نظران عرصه فرهنگ، متولیان فرهنگی و حتی عموم مردم می کند.
وی افزود: اساساً فرهنگ متولی انحصاری ندارد و این طور نیست که فکر کنیم همه مسئولیت ها صرفاً متوجه یک دستگاه یا وزارتخانه خاص دولتی است و بقیه مسئولیت و کاری ندارند، از این رو وقتی مقام معظم رهبری می فرمایند که باید به مساله فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی پرداخته شود و تاکید می کنند که فرهنگ حتی از اقتصاد هم مهم تر و کلیدی تر است، بدین معناست که همه در این رابطه وظیفه دارند و باید نقش خود را در این جهت به درستی ایفا کنند.
اصلاح فرهنگی عزم ملی می طلبد
رییس مرکز فرهنگی و هنری دفتر تبلیغات اسلامی ادامه داد: در پرداختن به مقوله فرهنگ نباید ذهنمان تنها متوجه به یک دستگاه و نهاد خاص مثلاً وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باشد، چرا که اگر این طرز فکر و تلقی وجود داشته باشد، در واقع اهمیت موضوع را تقلیل داده ایم. از این حیث باید گفت که همه دستگاه های متولی فرهنگ و صاحب نظران و صاحبان تریبون در این عرصه نقش دارند و در این میان البته نهادهای دولتی و حاکمیتی، تاثیرگذاری و اهمیت خاص خود را خواهند داشت.
وی خاطرنشان کرد: صاحب نظران و اندیشه ورزان حوزوی و دانشگاهی، رسالت بسیار مهمی برعهده دارند. چنین افرادی در عرصه رصد و شناسایی آسیب های فرهنگی و نیز بحث و نظر پیرامون مساله مهندسی فرهنگی، حرف های زیادی برای گفتن دارند که باید از آن ها به درستی بهره مند شد.
نقش منحصر به فرد روحانیت در هندسه فرهنگی
حجت الاسلام کمساری یادآور شد: تجربه تاریخی و واقعیت ها به ما نشان داده که حوزه های علمیه و اندیشمندان حوزوی در عرصه مسایل فرهنگی به ویژه تبیین و حراست از آن که به عنوان " فرهنگ دینی " از آن یاد می شود، از جایگاه بسیار ویژه ای برخوردار هستند، به خصوص در عرصه نظریه پردازی و فرهنگ سازی که نقش منحصر به فردی دارند.
وی یادآور شد: در واقع نقش و جایگاه حوزه های علمیه در هندسه فرهنگی جامعه بسیار مهم و راهبردی است، به طوری که قاطعانه می توان مدعی شد که اساساً بدون فعالیت و مشارکت جدی حوزه و روحانیت، مهندسی فرهنگی کامل نخواهد بود.
رسالت های مهم فرهنگی روحانیت
حجت الاسلام کمساری با اشاره به این که طلاب و فضلای حوزه دو رسالت مهم فرهنگی برعهده دارند، اظهار داشت: نخست در عرصه نظریه پردازی است و باید طرح ها و برنامه های فرهنگی کشور را با موازین دینی و شرعی تطبیق داده و با رصد و پایش همیشگی جهت گیری های فرهنگی، آن ها را متناسب با آموزه ها و مبانی دینی بیان کرده و نسبت به انحرافات هشدارهای لازم را بدهند.
وی اضافه کرد: گرچه وظيفه اصلي یک طلبه تحصيل علوم ديني، تهذيب نفس و انجام فعاليت هاي حوزوي است، اما حوزویان نمی توانند و نباید خود را از مسایل روز جامعه جدا اُفتاده بدانند، بلکه در راستای پاسخ به شبهات و نیز تبلیغ موثر دین باید به عرصه های جذاب فرهنگی و هنری توجه داشته و ورود عالمانه و دغدغه مندانه داشته باشند تا در این عرصه جنگ نرم فرهنگی در مقابل دشمن به یاری خدای متعال موفق و پیروز باشند.
رییس مرکز فرهنگی و هنری دفتر تبلیغات اسلامی ادامه داد: البته در عرصه نظریه پردازی مراد ما همانا اندیشمندان حوزوی است که باید به عنوان جهت دهندگان شناسایی شده و مورد حمایت قرار گیرند، چرا که این ها کسانی هستند که صاحب نظر و اندیشه فرهنگی به شمار می روند و به یقین در جامعه تاثیرگذاری بالایی دارند.
وی خاطرنشان کرد: امروزه به برکت انقلاب اسلامی و حرکت گرانسنگ و شورآفرینی که امام راحل در حوزه های علمیه بنیان گذاشتند، شاهد رشد و پرورش طلاب هنرمند، اهل قلم، صاحب نظر و دغدغه مند نسبت به ساحت فرهنگ واندیشه هستیم که در مسایل هنری و فرهنگی کشور، ایده ها و نظریات بسیار راهگشا و ارزنده ای دارند که باید از این ظرفیت عظیم نهایت استفاده را کرد.
رسالت دوم
رئیس مرکز فرهنگی و هنری دفتر تبلیغات اسلامی ادامه داد: رسالت دوم حوزویان نیز ناظر به این مساله است که به هر حال در کنار تولیت و تمشیت امور نظری حوزه فرهنگ، روحانیت و حوزه های علمیه این توان و ظرفیت را دارند که در برخی از عرصه های فرهنگی با هدف نمونه سازی و در راستای جریان سازی ورود عملیاتی پیدا کنند که از آن جمله می توان به حضور در جشنواره های مختلف و نیز مشارکت در تولیدات و محصولات هنری و فرهنگی اشاره کرد؛ آنان می توانند با ارایه مدل های صحیح و متفاوت، به جریان های فرهنگی کشور کمک کنند و به نظر می رسد که دستگاه های فرهنگی نیز چنین انتظاری را از حوزویان دارند.
ضرورت تعامل مجریان عرصه فرهنگ با حوزه
وی تاکید کرد: امروز بیش از هر زمانی نیازمند تعامل مناسب و منطقی و فزاینده حوزه های علمیه و دست اندرکاران و مجریان عرصه فرهنگ هستیم.
حجت الاسلام کمساری در خاتمه ابراز امیدواری کرد: در سایه یک عزم و اراده ملی و با مدیریت جهادی شاهد اتفاقات بنیادین و زیربنایی خوبی در عرصه فرهنگ به ویژه فرهنگ دینی با حضور حوزویان و اندیشمندان دغدغه مند باشیم.