پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024
حجت‌الاسلام حسناتی

خبرگزاری حوزه/ تبلیغ عملی ـ رفتاری حجت الاسلام والمسلمین «مصطفی حسناتی» امام جمعه نجف آباد، در مدت 14 سال، باعث جذب بسیاری از مردم به خصوص جوانان شده و نماز جمعه در شهر نجف آباد با حضور همه سلایق سیاسی برگزار می شود.

سرویس استان های خبرگزاری حوزه در گفتگو با این امام جمعه مبتکر، دلایل استقبال همه سلایق سیاسی نجف آباد در نمازجمعه را جویا شده است:

* به عنوان اولین سوال بفرمایید، علت استقبال مردم از نماز جمعه این شهر چیست؟

مردم نجف آباد، عمدتاً متدین بوده و علاقه دینی آن ها بسیار قوی می باشد؛ مردمی که 2500 شهید تقدیم انقلاب کرده، بدیهی است از انقلاب نیز دفاع خواهند کرد؛ عموم مردم نسبت به اصول انقلاب و رهبری، حساسیت ویژه داشته و چنین حساسیتی در همه گروه های سیاسی به روشنی نمایان است.

* در تبلیغ عملی خود از چه شیوه هایی در بین مردم بهره برده اید؟

سعی بنده این بوده که فارغ از امام جمعه بودن، یک طلبه خدمتگزار مردم باشم. چون از قبل و بعد از انقلاب در عرصه های مختلف از جمله دفاع مقدس با این مردم همراه بوده ام. در سال1360-1359 در اوج جنگ، ضمن فرماندهی سپاه با رزمندگان، جانبازان، ایثارگران، بازاریان و عموم مردم زندگی کرده و با آن ها رفیق بوده ام. به همین خاطر مردم نزد من عزیز و با آنها مانوس هستم.

گاهی اتفاق افتاده، جوانی نزدم آمده و عنوان می کند: من اهل مسجد و نماز جماعت و جمعه نبودم، اما شما جواب سلام مرا گرم و خوب دادید، با این که ظاهر خوبی نداشتم و مو و لباس آن چنانی به هم زده بودم؛ پیش خودم فکر می کردم اصلاً جواب سلامم را هم نمی دهید، ولی با کمال تعجب نه تنها از من رو برنگرداندید بلکه در کمال مهربانی با من دست داده و احوال پرسی هم کردید.

این برخورد با جوانان، که از ابتدایی ترین ادب اسلامی سفارش شده در برخورد با مردم می باشد؛ چنین جاذبه هایی را به همراه دارد. حال اگر ما از دیگر آداب اسلامی در مواجهه با مردم بهره ببریم، یقیناً جذابیت بیشتری برای مردم خواهد داشت.

بنده با مشغله زیادی که دارم، سعی کرده ام در نمازهای جماعت، صبحگاه ها و مراسم دانش آموزان و همچنین در جلسات اولیاء و مربیان، بسیج و در میان دانشجویان حضوری فعال داشته باشم.

* با توجه به مشغله کاری که یک امام جمعه دارد، آیا وقت کافی برای رسیدگی به کارهای دیگر پیدا می کنید؟

اگر کار برای خدا باشد، خداوند نیز به وقت انسان برکت عنایت می کند، البته بنده قبل از اذان صبح به مدرسه علمیه آمده و بخش عمده از وقت خود را به آنجا اختصاص می دهم. بعد از نماز صبح نیز غالباً جلسه ای تا طلوع آفتاب با معاونین مدرسه برگزار می کنم و نماز ظهر را به صورت دوره ای بین مدارس آموزش و پرورش اقامه می نمایم. اگر أمر دائر بین افتتاح یک اداره و یک دبستان باشد، یقیناًَََ دبستان را انتخاب می کنم چون دبستان به کار ما نزدیکتر است.

* مراجعات مردمی شما به چه صورت می باشد؟

بعد از ظهر هر روز به مدت سه ساعت به ملاقات عمومی اختصاص داده شده و پس از نماز مغرب و عشاء معمولا عیادت مریض و برگزاری جلسات را در برنامه داریم.

* ارتباط شما با دیگر ائمه جمعه چگونه است؟

جلساتی با ائمه جمعه شهر های تیران و داران داریم که نماینده مجلس، فرماندار، شهردار و معاونانشان نیز در آن حضور دارند. این جلسه که به صورت فصلی برگزار می شود بسیار سودمند است.

* با روحانیت شهر نجف آباد نیز رابطه دارید؟

روحانیون نجف آباد جلسه‌ای ماهانه برگزار می‌کنند که در آن حضور مستمر دارم. علاوه بر آن، دیدار خصوصی نیز در منزل آن ها داریم.

* همان طور که بیان کردید، ارتباط خوبی با دانش آموزان، دانشجویان، کارمندان و عموم مردم داشته و با دغدغه آن‌ها آشنا هستید. به نظر شما روحانیون باید به چه ویژگی آشنا باشند تا نیازهای آنان پاسخ داده شود؟

مردم نسبت به دین فرزندان و جوانان خود حساسیت ویژه داشته و ترس آن را دارند که مبادا فرزندانشان از دین فاصله بگیرند. به همین خاطر خواستارند روحانیت، در جذب جوانان فعال تر و جدی تر عمل کرده و با آموزش های دینی، فرزندانشان را از خطرات فکری و فرهنگی حفظ نمایند.

این دغدغه والدین ستودنی است، البته این مساله تکلیف روحانیت را سنگین‌تر کرده و باید به درخواست مردم، جامه عمل بپوشاند. لذا احساس می شود، روحانیت در عرصه آموزش و پرورش تکلیف زیادی بر عهده دارد.

* مدرسه دانش آموزی(غیر انتفاعی وابسته به حوزه) که راه‌اندازی نموده‌اید چه ویژگی‌هایی دارد و چه تعداد دانش‌آموز در آن تحصیل می‌کنند؟

این مدرسه که سال دهم خود را سپری کرده و خیلی هم موفق می باشد؛ هرساله با درخواست های بسیاری از سوی اولیاء دانش آموزان جهت ثبت‌نامه فرزندانشان مواجه هستیم. سال قبل این گونه برنامه ریزی شده بود که 40 نفر در دو کلاس ثبت نام شوند، اما به دلیل اصرار والدین، 60 نفر در سه کلاس و در سه سال اول، دوم و سوم دبیرستان ثبت نام شدند. تعداد مراجعان واجد شرائط سال قبل 250 نفر می شدند که البته مدت سه سال است تعداد 120 نفر از دانش آموزان مقطع نهایی دبیرستان در حال تحصیل می باشند.

ویژگی این مدرسه به اذعان مدیریت و مشاورین، قرار گرفتن در دل حوزه علمیه است چون به محض ورود افراد به آن، این ذهنیت در فرد ایجاد می شود که وارد حوزه علمیه شده است. نکته مهم این است که طلاب، ارتباط منسجمی با نسل نوجوان برقرار می کنند. اگر بخواهیم، وحدت حوزه و دانشگاه داشته باشیم، باید قبل از آن، در مدارس با دانش آموزان رفیق شده و در دانشگاه بتوانیم اتحادی برقرار کنیم.

حتی احساس کردیم که باید به عقب‌تر رفته و با دانش‌آموزان مدارس ابتدایی ارتباط داشته باشیم. به همین دلیل، مدارس غیرانتفاعی ابتدایی را راه‌اندازی کرده که با مدیران متخصص و متعهدی که غالبا طلبه هستند، اداره می‌شود این مدارس نیز که سال سوم را پشت سر گذاشته با استقبال زیاد مردمی مواجه شده است.

همچنین مدرسه غیرانتفاعی وابسته به حوزه در مقطع پیش دبستان راه‌اندازی شد که این بار با استقبال والدین روبرو شده و در آن داستان‌های قرآنی در قالب نمایش، اشعار مذهبی، اخلاقیات و اعتقادات کارشناسی شده به کودک تعلیم داده می شود.

* آیا دغدغه‌ای که گفتید، با این آموزش‌ها پوشش داده می‌شود؟

بله، تا اندازه‌ای افراد را معتقد و اخلاقی تربیت می کند اما میدان وسیعی نیاز است تا زمینه ورود علاقمندان و داوطلبان در چنین فضاهایی فراهم شده تا در آن رشد کنند. آموزش و پرورش تاکنون همکاری خوبی داشته و پیشنهاد کرده که مجتمع آموزشی احداث شود؛ در این صورتدانش آموزان را از پیش دبستانی تا پیش‌دانشگاهی را تحت پوشش خود قرار می‎دهیم.

این مساله از این جهت دارای اهمیت است که در مسیر آموزش، افرادی که استعداد طلبه شدن داشته به سمت حوزه‌های علمیه رهنمون شده و کسانی که در شغل‌های دیگر علاقه نشان می‌دهند، از سوی مشاورین به سوی آن شغل‌ها هدایت می‌شوند.

این کار اگر به صورت صحیح انجام شود، هم برای حوزه‌های علمیه و هم برای جامعه، نیروسازی خواهد شد. همچنین از اسراف و تبذیر در نیروی انسانی و استعداد جلوگیری می‎شود.

لذا از ابتدا از سوی کارشناسان، دانش‌آموزان مستعد هر شغل، شناسایی شده و در مسیر آن شغل تا دانشگاه همراهی می‌شوند. این از ضروری‌ترین برنامه‌های هر کشوری است که افراد در مسیر شغل خود قرار گرفته و از هدر رفت منابع انسانی و مالی کاسته شود.

* همان‌گونه که اشاره کردید، بیشترین وقت خود را به حوزه و مدرسه الامام المنتظر اختصاص می‌دهید، آیا این مدرسه توسعه هم یافته است؟

بله، به خاطر کمبود فضاهای مورد نیاز، قسمت‌هایی از مدرسه، توسعه یافته که شامل: مدرس‌ها، کتابخانه، مجموعه اداری و مسجد می‌باشد. مجموع مساحت آن 20هزار متر مربع است که البته در حال حاضر فقط بخش مدرس ‌ها مورد بهره برداری قرار گرفته و دیگر قسمت‌ها در حال احداث می‌باشد و 160 طلبه در پایه های 1-9 به تحصیل مشغول هستند.

* جذب اساتید مدرسه به چه صورت است؟

از عنایات خداوند به مدرسه امام المنتظر‌(عج) این است که اساتید بزرگواری از قم به این مدرسه آمدند؛ این اساتید با این که در قم به برنامه‌های آموزشی و پژوهشی می‌پرداختند اما جهت تدریس و تربیت طلاب به شهر نجف‌آباد آمده و در این مدرسه مستقر شده‌اند.

* حضور اساتید قم در شهر نجف‌آباد چه برکاتی را به همراه داشته است؟

اولین حضور آنان در مجامع عمومی مثل دانشگاه، مساجد و نهادهای فرهنگی است که باعث تاثیرگذاری زیادی در بین عموم مردم شده و نیازهای تبلیغی شهر نجف‌آباد و حومه را هم تامین کرده است.

از دیگر فعالیت‌های اساتید حوزه، تاسیس مجموعه «کانون معارف» می‌باشد که در دو بخش «پاسخ به مسایل شرعی و شبهات دینی» و «مشاوره‌های دینی» فعالیت می‌کند.

متاسفانه برخی مشاوران غیرحوزوی در مشاوره‌های خود مطالبی را عنوان می‌کنند که هیچ سنخیتی با دین و مذهب نداشته لذا احساس شد تا یک مرکز مشاوره‌ای با رویکرد دینی به عنوان ملجا و پناهگاه مردم متدین نجف آباد تاسیس شود. خوشبختانه اساتیدی که در این مرکز فعالیت دارند دوره‌های تخصصی مشاوره در زمینه‌های سخنرانی، پژوهشی و... را گذرانده‌اند.

* در خصوص حضور فعال اساتید متخصص در مناسبات تبلیغی و فرهنگی بیشتر توضیح دهید.

بیش از 140 مرکز آموزشی در شهر نجف‌آباد از برکت اقامه نماز جماعت توسط روحانیون بهره‌مند هستند و این مساله سبب خوشحالی مدیران، معلمان، کارکنان مدارس و کارکنان آموزش و پرورش شده است.

همچنین از سوی طلاب و روحانیون، گروه‌های تبلیغی- جهادی تشکیل شده که در مناطق محروم استان چهارمحال بختیاری فعالیت می‌کنند. تاکنون سه دوره آن انجام گرفته است و زمان انجام آن بیشتر در ایام تبلیغی تابستان و حتی تعطیلات عید نیز می‌باشد.

مکان‌هایی که گروه تبلیغی جهادی در آن به فعالیت می‌پردازند، غالباً صعب‌العبور بوده و افراد، رغبتی برای رفتن به روستا‌های محروم را ندارند. این‌گونه سفرها، برای طلاب بسیار آموزنده بوده و به نوعی سفر آموزشی- تبلیغی محسوب می شود.

چنین هجرت‌هایی برای مردم نیز برکاتی داشته است؛ به طوریی که با ارتباط صمیمی با روحانیون، به سوالات و شبهاتشان پاسخ داده می‌شود. در حقیقت، روحانیون تبلیغی در این سفر تبلیغ قولی و عملی را با هم گره می‌زنند. بنابراین اعزام اساتید متخصص از قم به شهرستان‌ها می‌تواند امکانات بالقوه مناطق را تبدیل فعلیت نمایند.

* رویکرد پژوهشی مدرسه الامام المنتظر‌(عج) به چه صورت است؟

رویکرد پژوهشی مدرسه از گذشته فعال بوده و به صورت مستمر و قوی ادامه دارد.

8 سال است که نوشتن تحقیق برای طلاب در همه پایه‌های تحصیلی قرار داده شده و روش تحقیق و پژوهش نیز از پایه اول به طلاب آموزش داده می‌شود. بدین ترتیب که در پایان سال می‎بایست تحقیق خود را به مدرسه ارائه دهند.

برای اولین بار کارگاه آموزشی «آموزش پژوهش‌محور» راه‌اندازی شده که این دوره برای اساتید می‌باشد و آنان نیز طبق روش‌های پژوهش به تدریس طلاب مشغول هستند تا از همان ابتدا آن ها را محقق و پژوهشگر تربیت می‌کنند.

* آیا در صدد راه‌اندازی رشته تخصصی در نجف‌آباد هستید؟ چه رشته‌هایی؟

لازم است یادآوری کنم، الان به دنبال راه اندازی رشته های تخصصی در نجف آباد هستیم. در شهر مقدس قم، مراکز تخصصی زیادی مشغول فعالیت بوده که باعث جذابیت دروس حوزوی شده است اما به علت مشکلات مادی و مخصوصاً مسکن، امکان تحصیل طلاب شهرستانی در قم فراهم نیست. لذا تصمیم گرفته شد، بسترهای لازم جهت ایجاد مراکز تخصصی در نجف آباد فراهم شود.

به همین منظور با چند مرکز تخصصی در قم همچون موسسه امام خمینی و موسسه دارالحدیث، هماهنگی لازم به عمل آمده و آن ها نیز ابراز تمایل کردند که مقدمات کار تاسیس شعبه‌ای را در این شهرستان فراهم نمایند.

همچنین با مرکز مدیریت حوزه علمیه قم نیز هماهنگی به عمل آمد که شعبه‌ای از تخصصی کلام یا تخصصی تبلیغ، در نجف آباد دایر نماید.

* مدرسه «الحجه» در نجف آباد چه فعالیت هایی را انجام می دهد؟

مدرسه الحجه که سه سال از تاسیس آن گذشته است، با مدیریت حجت الاسلام محمدی اداره می شود. این مدرسه آموزش مباحث علمی را برای بازاریان، کارمندان، بازنشستگان و ... که هدف آن آشنا کردن افراد با قرآن، نهج البلاغه، حدیث، احکام و مباحث اعتقادی است.

این طرح با برنامه ریزی دقیق به صورت ترمی انجام می شود که شرکت در این جلسات برای مردم شهر نیز برکاتی را به همراه داشته است.

تعداد افراد شرکت کننده در این طرح، بیش از 450 نفر بوده که بیش از 100 نفر در رتبه ممتازی قرار دارند.

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha