مهران اسماعیلی، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه، به تشریح اهمیت مقوله فرهنگ و ضرورت توجه به این بخش در تصمیم گیری های کلان کشور و همچنین آسیب هایی که از ره آورد بی توجهی به آن گریبانگیر جامعه می شود، پرداخت.
وی با اشاره به نامگذاری امسال به "اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی"، گفت: برای دومین سال پیاپی مقام معظم رهبری در نامگذاری سال از واژه اقتصاد استفاده کرده اند و این مسئله نشان دهنده آن است که نباید از بحث اقتصاد غافل باشیم، چرا که نیازهای اولیه انسان ها در هر جامعه ای ارتباط مستقیمی با اقتصاد دارد و اگر وضعیت اقتصادی مردم در حد متوسطی باشد و در تامین نیازهای اولیه خود نگرانی نداشته باشند، متصدیان بخش های فرهنگی جامعه بهتر می توانند به وظایف خود عمل نمایند.
این کارشناس تاریخ اسلام افزود: از حدود یکصد سال اخیر تا امروز بنیان های اصلی فرهنگ درکشور ما و دیگر نقاط عالم با تغییرات بنیادی مواجه بوده و ارزش ها و باورهایی که سالیان طولانی مردم ایران براساس آنها زندگی کرده اند، در معرض خطر قرار گرفته است که لازم است در این زمینه به آگاهی بخشی و روشنگری لازم پرداخت.
عوامل آسیب زا درعرصه فرهنگ
مدیر گروه تاریخ دائرة المعارف قرآن کریم مرکز فرهنگ و معارف قرآن ادامه داد: مشکلات معیشتی، بالارفتن سن ازدواج، کمبود اشتغال مناسب، افزایش زندگی شهرنشینی و ماشینی و از همه مهم تر ظهور رسانه های فعال، چالش هایی را میان نیازهای فطری بشر و ارزش های دینی به وجود آورده که ممکن است در بعضی موارد فرد ارزش های دینی و الهی را ترک کند. این نگرانی هر روز پررنگ تر می شود که اگر شرایط اقتصادی جامعه از این بدتر شود، باور های اسلامی و دینی در میان جوانان و مردم سست تر شود.
ترویج لذت طلبی؛ ره آورد فرهنگ غرب
وی، ترویج لذت طلبی غیرمشروع و افراطی را ره آورد فرهنگ غرب دانسته و ابراز داشت: متاسفانه فرهنگی که دنیای استکبار در صدد ترویج آن می باشد، لذت طلبی صرف است. به این صورت که هر فرد باید تنها امروز خود را نگاه کند و از آن بی نهایت لذت ببرد.
اسماعیلی یادآور شد: کشور ما از طرق مختلف با حمله مکتب های مختلف لذت جویانه مواجه می باشد و اگر مسئولین و نهاد های فرهنگی هوشیار نباشند و تدابیر لازم را اتخاذ نکنند، آسیب های این مکاتب به راحتی برطرف نمی شود و ممکن است که فرهنگ جامعه اسلامی را به کلی دگرگون سازد.
روحانیت؛ پرچمدار دین و معنویت
عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی خاطرنشان ساخت: حوزه و روحانیت به عنوان پرچمدار دین و معنویت با ارتباطی که با بدنه فعال جامعه دارد می تواند واقعیت ها و آسیب های مکاتب غربی و مادی را به خوبی تبیین نماید و با جلب اعتماد جوانان و ایجاد دوستی و صمیمیت با نسل نو، فرهنگ اصیل اسلامی و دینی برخاسته از مکتب اهل بیت(ع)را به آنان منتقل کند.
وی افزود: امروز مردم بیش از آن که از سخنان روحانیت تاثیر بگیرند، از کردار و رفتار آنان تاثیر می پذیرند و باید روحانیون و فضلا خود را در مشکلات مردم به ویژه در عرصه اقتصادی سهیم کنند و در جاهایی که دشمن در صدد ایجاد رخنه می باشد، حاضر شوند و شرایط را به نفع فرهنگ دینی مدیریت نمایند.
ضرورت ورود حوزویان به فضای مجازی
این کارشناس تاریخ اسلام با تاکید بر ضرورت حضور حوزویان در فضای مجازی، تاکید کرد: طلاب و روحانیون از فعالیت در شبکه های مجازی و اجتماعی غافل نباشند، چرا که دشمنان اسلام و انقلاب تلاش های زیادی دارند تا فرهنگ منحط خود را از طریق فضای مجازی و شبکه های اجتماعی به مخاطبان منتقل نمایند.
مدیر گروه تاریخ دائرة المعارف قرآن کریم، تربیت متخصصان و پژوهشگران توانمند در عرصه فرهنگی را بسیار ضروری دانست و تصریح کرد: امروز شاهدیم که بسیاری از مدیران فرهنگی جامعه تخصص لازم را ندارند و مباحث دینی و فرهنگی به دست غیر متخصصین افتاده است، این قضیه می تواند صدمات جبران ناپذیری را به حوزه فرهنگ و دین مردم وارد سازد.
دولت از زیر بار مسئولیت شانه خالی نکند
اسماعیلی در پایان یادآور شد: اگر دولت از زیر بار مسئولیت های اقتصادی و فرهنگی شانه خالی کند، قابل قبول نیست، چرا که اگر نیازهای اولیه مردم برطرف نشود، کارهای فرهنگی به خوبی پیش نمی رود و مردم از فضای دینی فاصله می گیرند.