جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ |۲۰ جمادی‌الاول ۱۴۴۶ | Nov 22, 2024
مبلغی

رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی گفت: علامه "سید محمدرضا فضل الله " دارای اندیشه های مهم فقهی، علمی و فلسفی ناظر به واقعیت های اجتماعی بوده است.

 حجت الاسلام والمسلمین مبلغی که در کنفرانس "بررسی اندیشه های فلسفی و فقهی علامه "محمد رضا فضل الله عاملی" در کشور لبنان  سخن می گفت، اظهار داشت: وضعیت و شرایط خاص اجتماعی لبنان باعث شده که فقها و علمای آن نوعا منعزل و جدا از جامعه نباشند بلکه اسلام را ناظر به واقعیت های اجتماعی، شکل داده اند.

  وی ادامه داد: اسلام نمی خواهد علم به مثابه صرفا تئوری ها و نظریه هایی غیر قابل تحقق شکل گیرد؛ بلکه می خواهد به محض آن که علم تولید شد راه به واقعیت برد و به مرحله تحقق و عملیات پا گذارد و در خدمت به جامعه و انسان ها به کار گرفته شود.

حجت الاسلام والمسلمین مبلغی یادآورشد: بر این اساس نمی خواهد صرفا یکسری دیدگاه های فقهی بدون کارکرد اجتماعی مطرح شود، بلکه اسلام فقه هدفمند وناظر به واقعیت های اجتماعی و دارای تاثیرگذاری بر واقعیت ها وخدمت به جامعه را می خواهد.

استاد حوزه علمیه با اشاره به آیه 122 سوره توبه "  لِّيَتَفَقَّهُوا فِي الدِّينِ وَلِيُنذِرُوا قَوْمَهُمْ إِذَا رَجَعُوا إِلَيْهِمْ لَعَلَّهُمْ يَحْذَرُونَ ، افزود: در اسلام صرف تفقه در دین معیار نیست بلکه تفقه برای این است که فقیه جامعه و قوم خود را انزار دهد.

 وی گفت:  از "لام" در کلمه " وَلِيُنذِرُوا" ، لزوم کارکرد داشتن استفاده می شود.به این معنا که صرف تفقه در دین معیار نیست بلکه تفقه برای این است که در جامعه و قوم تاثیرگذاشته شود.

 حجت الاسلام والمسلمین مبلغی اظهار داشت: آنچه از این آیه استفاده می شود اینکه این هدفمندی با توجه به نیاز قوم و وضعیت و شرایط جانعه معنا پیدا می کند .

وی  یادآورشد: از این آیه هم می توان این برداشت را داشت که اگر در شرایطی، یک قوم متشکل از طرفداران یک مذهب نبودند بلکه از طرفداران مذاهب مختلف تشکیل شدند یک فقیه اعم از شیعه یا سنی، باید برای همه جامعه و به سمت همه جامعه برود.

 رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی،  شهید اول و ثانی را از مصادیق این سخنان خود ذکر کرد وگفت: این دو عالم بزرگ، با وجودی که شیعه مذهب بودند و فقه شیعه را تولید می کردند ولی چون در جامعه آنها اهل تسنن نیز زندگی می کردند،  فقه مذاهب را تدریس و فتوای مطابق مذاهب را ارایه می دادندو فقه مقارن را دنبال می کردند.

 وی ادامه داد: این نشانگر این است که فقیه و کارکرد فقه آن باید برای جامعه باشد و اصولا بسیاری از فقهای ما چنین بوده و یکی از محاسن لبنان نیز این است که فقها و علمای آن عمدتا منعزل و جدا از مردم نبوده، بلکه فقه آنها ناظر به واقعیت های اجتماعی شکل می گرفته است.

  رییس دانشگاه مذاهب اسلامی گفت: امام موسی صدر  نیز از دیگر شخصیت های اجتماعی بود که نگاه وی به شرایط اجتماعی و خواستن فقه برای زندگی اجتماعی مورد توجه بود، ایشان (امام موسی صدر) توانسته نظریه تعایش را در لبنان تحقق بخشیده و  خطوط آن را روشن و تبلور بخشد.

  حجت الاسلام والمسلمین مبلغی اظهار داشت: این از امتیازات لبنان است، حزب الله لبنان تجسم بخش این اراده در سرزمین لبنان است توانسته خدمت خوبی را به عالم اسلام ارائه دهد.

 استاد حوزه علمیه قم افزود: یکی از شخضیت های فقیه در این مجموعه و سلاله لبنان و جبل عامل مرحوم سید محمد رضا فضل الله بود که علم، عمل،  نظریه و تطبیق در ایشان جمع شده بود، ایشان اندیشه های فلسفی دارد ولی اندیشه فلسفی او به گونه ای در آثار وی ترسیم شده، که ناظر به واقعیت های اجتماعی است.

 گفتنی است: حجت الاسلام والمسلمین مبلغی رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی برای سخنرانی در کنفرانس بررسی اندیشه های فقهی علامه محمد رضا فضل الله عاملی در لبنان دعوت و پیرامون شخصیت آن عالم و فقیه بزرگ، سخنرانی کرد.این همایش بین المللی در چارچوب احیای میراث فقیه علامه سید محمد رضا فضل الله از طرف "انجمن امام صادق" لبنان برگزار شد.

 مقالات تخصصی این همایش نیز بر شخصیت این فقیه عاملی و نقش بارز او در تاریخ نجف اشرف و جبل عامل لبنان، متمرکز می باشد.

 علامه "محمد رضا فضل الله" فقیهی عالم، فیلسوف و شاعری بود که مواضعی مهم و ویژه در مسائل علمی و سیاسی داشت. او از جمله علمای جبل عامل لبنان بود که در مقابل استعمار کشورهای اسلامی توسط کشورهای اروپایی مقاومت کرد و مخالف تفکیک دولت عثمانی در آغاز قرن بیستم و از جمله داعیان وحدت امت اسلامی در مقابله با استعمار بود. او در سال 1911 فریاد یاری ملت لیبی در برابر هجوم ایتالیا را سر داد.

 

 

 

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha