به گزارش خبرنگار خبرگزاری «حوزه»، حجت الاسلام اکبر راشدی نیا، از کارشناسان علوم عقلی معاونت پژوهشی مرکز نور، در جمع محققین عربستانی با معرفی نرم افزار "نورالحکمه"، اظهارداشت: محصول سه زبانه «نورالحکمه 3» به عنوان جامع ترین نرم افزار فرهنگ موضوعی و لفظی حکمت اسلامی، از سوی گروه علوم عقلی معاونت پژوهش مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی تولید شده است.
وی افزود: نرم افزار "نورالحكمه" نخستين معجم موضوعى است که در آن 24 عنوان كتاب از مهمترین کتب فلسفه، منطق و كلام اسلامى به صورت موضوعی تولید و در اختيار پژوهشگران و علاقهمندان گذاشته شده است.
حجت الاسلام راشدی نیا با بیان این که در این لوح فشرده از تحلیل موضوعی متون به صورت لایه به لایه در چهار مرحله استفاده شده است، ادامه داد: تحليل متن کتاب به عباراتی کاملا گويا، کوتاه و مستقل که از آن به موضوعنويسي تعبير ميشود، از جمله ویژگیهای این لوح فشرده است.
وی اضافه کرد: در اين مرحله متن پيوسته کتاب به صورت عباراتی مستقل، گويا و پيراسته از هر نوع قيد تکراري و کلمات غيرکاربردی تحليل شده است به طوری که مخاطب با خواندن آن به راحتی و سرعت از محتواي متن اطلاع يافته و به مراد مؤلف پي ببرد به تعبيري ديگر اين کار بازنويسي متن کتاب است با استفاده از اسلوب و قواعدي خاص که در آن از سويی از اغلاق متن کاسته شده و از سوی ديگر همه مرادات مؤلف به صورت جملات اسميه مستقل تحليل شده است.
کارشناس علوم عقلی معاونت پژوهش مرکز نور خاطرنشان کرد: در این نرم افزار تحليل مفاهيم به دست آمده از موضوعات به صورت نمايههای ترکيبي در دو مرحله مورد تحلیل قرار گرفته، به طوری که بيانگر تعريف و يا حکمی از احکام و اصطلاحات علوم عقلي باشد استخراج می شود.
حجت الاسلام راشدی نیا اضافه کرد: در مرحله نمایه های ترکیبی، عبارات و جملات چکيده متن، به عبارات دو کلمهای و هماهنگ تحليل میشوند تا دستيابی مراجعه کنندگان به متن آسان تر از قبل صورت پذيرد.
وی یادآور شد: استخراج کليد واژههای هر نمايه به این صورت که در مرحله بعد هر يک از نمايهها که برای بار سوم مورد تحليل قرار گرفته و تنها اصطلاحات و واژههای کاربردی از آنها استخراج ميگردد، لحاظ می شود.
کارشناس علوم عقلی معاونت پژوهش مرکز نور در پایان به معرفی قسمت «هماهنگسازی و سيستم ها» در این لوح فشرده پرداخت و گفت: در این بخش از برنامه واژهها و نمايهها هماهنگ شده و مشترکات لفظی از آنها جدا و مترادفات به واژه مرجع ارجاع داده میشوند و ريشه هر يک از واژه ها استخراج می گردد تا با انتخاب يک ريشه، مخاطب به تمام مشتقات آن کلمه دست يابد.
انتهای پیام 313/17