یکشنبه ۲۲ آذر ۱۳۹۴ - ۲۳:۰۲
آسیب های جسمی و روانی بازی های رایانه ای برای نسل جدید

حوزه/ عضو انجمن تعلیم و تربیت اسلامی حوزه علمیه قم به تبیین مهم ترین آسیب ها و مخاطرات جسمی و روانی حاصل استفاده بیش از حد کودکان و نوجوانان از بازی های رایانه ای و موبایلی پرداخت.

حجت الاسلام سید یاسر حسینی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری «حوزه» با بیان این که آسیب های روانی افراط در بازی های رایانه ای را باید جدی گرفت، اظهار داشت: امروز متاسفانه شاهد هستیم که دست کم در میان بخشی از کودکان و نوجوانان، استفاده های بیش از حد و غالباً غیر ضروری از  فضای مجازی و به ویژه ابزارهای تکنولوژیک همچون رایانه، تبلت و تلفن همراه صورت می گیرد.

وی افزود: یکی از این آسیب ها که اتفاقاً خیلی هم مهم و خطرناک است، آسیب های فیزیکال و است که از جهت پزشکی به جسم و به خصوص چشم بچه ها آسیب می زند و یا این که در درازمدت آنان را دچار کمردرد می کند چرا که 3 ، 4 ساعت یا بیشتر به صورت قوزکرده پشت رایانه می نشینند و همین مساله به جسم آن ها آسیب می زند.

یک واقعیت تلخ و تشدید معضل در آینده

این محقق و پژوهشگر حوزوی همچنین بیان داشت: این یک واقعیت تلخ و دردناک است که بچه هایی که دچار کمردرد یا چشم درد می شوند در آینده بیشتر هم بشوند و لذا خانواده ها باید بیشتر نظارت و مراقب داشته باشند.

ابزارهای نوینی که مانع رشد طبیعی نسل جدید است

وی خاطرنشان کرد: این در حالی است که بچه ها در سنین کودکی و نوجوانی باید به بازی و تفریح و فعالیت بدنی که به آن نیاز دارند، بپردازند، چرا که همین ها باعث رشد آن ها شده اما تمرکز بیش از حد بر تبلت و تلفن همراه هوشمند و رایانه ، مانع از چنین رشدی برای آن ها می شود ، ضمن آن که همین مساله در درازمدت منجر به چاقی و بروز سوء تغذیه و ضعف چشم و ناتوانی های دیگر بدنی و جسمی در آن ها می شود.

اندکی از آسیب های روانی

وی در ادامه با بیان این که یک بعد دیگر ناظر به آسیب های روانی است، گفت: بازی های رایانه ای و تبلتی و اندرویدی ، وقت بسیاری از کودک و نوجوان را گرفته و به همین نسبت فرصت ارتباط او را با محیط بیرون به حداقل ممکن می رسد و به همین خاطر فرد، میزان یادگیری و رشد اجتماعی و کنش های اجتماعی اش کاهش پیدا می کند و این در حالی است که او باید کنش مطلوب در محیط اجتماع خود داشته باشد تا شخصیتش رشد پیدا کرده و بتواند در آینده برای جامعه اش به خوبی نقش آفرین باشد.

رشد کاریکاتوری؛ رهاورد ابزارهای نوین تکنولوژیک

حجت الاسلام حسینی یادآور شد: در واقع بچه هایی که بیشتر وقتشان را با تبلت و رایانه و تلفن همراه می گذرانند در یک فضای مجازی و تخیلی رشد می کنند و طبعاً رشد این ها ، رشد متعادل و متکاملی نیست و به قول معروف رشدی کاریکاتوری دارند و ممکن است بیشتر هیجانات کاذب و یا تخیل داشته باشند.

رشد ناقص و عدم تکامل شخصیتی

وی اضافه کرد: این گونه کودکان و نوجوانان، کمتر به بیرون منزل رفته و با بچه های دیگر بازی می کنند، به همان نسبت کمتر با دیگر بچه ها دعوا و آشتی دارند ، به ندرت تشکیل گروه داده و مدیریت در گروه ، همراهی و همدلی و نکات مهارتی و تربیتی را فرا می گیرند و لذا در بزرگسالی نیز در زندگی واقعی چون به تکامل شخصیت نرسیده اند با مشکلات عدیده ای گرفتار می شوند چون در زندگی گروه های کوچک تجربه لازم را به دست نیاورده اند و فقط فیلم دیده اند و بازی کرده اند و می خواهند ادای قهرمانان را در بیاورند.

کنشِ اجتماعی نامطلوب در پرتو رشد در فضای مجازی

این مدرس حوزه و دانشگاه تصریح کرد: در واقع این بچه ها در یک فضای مجازی مدیریت شده و تخیلی رشد و نمو می یابند و کنش های اجتماعی آن ها به خوبی تقویت نشده و نمی توانند به درستی مسایل را درک و حل کنند.

یک توصیه جدی و کاربردی به خانواده ها

وی بیان داشت: توصیه اکید ما به خانواده ها این است که کودکانشان را تا حد ممکن از این وسایل جدا کرده و کاری کنند که کودک یا نوجوان آن ها بیشتر وقت خود را در فضای طبیعی و بیرونی تجربه کرده و با دنیای واقعی بیشتر و بهتر آشنا شود.

از آسیب های فضای مجازی غافل نشویم

این محقق و پژوهشگر در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید مجدد بر این که استفاده بیش از حد از فضای مجازی آسیب های بی شماری برای نسل جدید به همراه دارد، اظهار داشت: در آینده پیش بینی ما این است که با تداوم این روند نامطلوب کودکان و نوجوانانی کم ظرفیت خواهیم داشت که در برابر مشکلات با وجود آن که با هوش هستند اما تجربه لازم برای مقابله با مشکلات را ندارند و صبر و تحمل کمی دارند و لذا از داشتن تدبیر لازم برای مواجهه با مسایل زندگی خود نسبت به نسل قبل تر، محروم هستند.

کنترل و نظارت درست،چاره کار است

وی همچنین گفت: البته طبیعی است که نمی شود به طور کلی این بازی های رایانه ای و ابزارها را کنار گذاشت اما با شناخت درست از آسیب هایشان می توان به درستی به مدیریت آن ها پرداخت و استفاده از اینترنت و فضای مجازی را تا جایی که ضرورت ندارد برای بچه ها قطع یا محدود کرد.

معلمان و مربیان نیز مسئولیت دارند

عضو انجمن تعلیم و تربیت اسلامی حوزه در خاتمه سخنان خود بیان داشت: بی شک در کنار خانواده ها، معلمان و مربیان مهدکودک ها ، پیش دبستانی ها و مدارس نقش بسیار مهمی در هدایت درست نسل جدید در استفاده از این گونه ابزارها برعهده دارند و باید به درستی به رسالت خطیر خود در آشناسازی جامعه نسبت به مضرات استفاده بیش از حد از اینترنت و فضای مجازی و بازی های رایانه ای جامه عمل بپوشانند.

 

 

 

کانال تلگرام خبرگزاری رسمی حوزه

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha