به گزارش خبرنگار خبرگزاری «حوزه» از کرج، دکتر سیدرضا صالحی امیری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، عصر امروز در بیست و پنجمین اجلاس سراسری نماز در مرکز آموزش عالی حضرت امام خمینی (ره) کرج، با اشاره به گستردگی فضای مجازی، گفت: باید آگاه باشیم که در فضای مجازی چه چیز تولید می شود و چه کسانی از این محصول استفاده می کنند، از این رو استراتژی مدیریت فضای مجازی تصویب شده و به زودی اعمال خواهد شد.
وی گفت: طلاق، ایدز، خشونت، تخریب، تهمت و بسیاری از آسیب های تاثیر فضایی است که در آن اخلاق و معنویت وجود نداشته باشد و انسانی که به نماز روی می آورد به عنوان یک گفتمان، اندیشه، اعتقاد و راهبرد استراتژیک برای حل مسائل اجتماعی است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: در موارد بسیاری بهداشت و استانداردهای لازم مد نظر قرار می گیرد، لذا باید از سوی مردم و مخاطبان حساسیت در استفاده از فضای مجازی نیز مورد توجه ویژه قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه بخشی از آسیب های اجتماعی به دلیل کم توجهی است، اضافه کرد: نمی توان جوانان را بیش از حد آزاد و یا محدود در فضاهای اجتماعی رها کرد، البته دولت در شورای عالی فضای مجازی تصویب کرد که فضای مجازی در کشور مدیریت و پالایش شود.
صالحی امیری با اشاره به تغییرات دهه اخیر، اضافه کرد: شبکه های اجتماعی بستر جدیدی برای آسیب های اجتماعی محسوب می شود، گرچه این امکان هم فرصت و هم تهدید است.
وی ادامه داد: باید به دنبال راهی برای ترویج نماز و اخلاق در شبکه های اجتماعی بود، در غیر این صورت بی اخلاقی ها بستر را فراهم دیده و با یک جریان بزرگ اطلاعات بدون پالایش اقدامات خود را انجام می دهند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه با اشاره به زیبایی های موجود در فضای دهه اول انقلاب اسلامی، گفت: امروز سعادت کشور در بازگشت به ارزش هایی نظیر شهادت، ایثار، فضیلت جویی و همدردی است.
وی با اشاره به اینکه دهه اول انقلاب اسلامی زیباترین نقطه فرهنگی و اجتماعی ایران بود، گفت: در دهه اول حرکت ارزش های اسلامی ناظر بر جنگ، جهاد و شهادت بود.
صالحی امیری تصریح کرد: در این دهه کمتر دچار آسیب، شکاف و چالش بودیم، بنابراین باید مختصات دهه اول انقلاب به عنوان نقطه اصلی کانون انقلاب اسلامی کماکان تولید شود.
وی اضافه کرد: ما برای تداوم فعالیت های اجتماعی نیازمند احیاء دهه اول انقلاب هستیم که در آن روح شهادت، ایثار، فضلیت جویی، هم گرایی و همدردی بود و کمتر انسان گرسنه و در راه مانده ای در جامعه دیده می شد، بنابراین دهه اول انقلاب اسلامی باید الگوی اصلی برای تکرار فضای فرهنگی و اجتماعی درجامعه باشد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: امروز در دهه چهارم باید به ویژگی هایی این دهه نظر داشت و آن را احیاء کرد، چراکه در دهه اول با یک فراخوان برای یک عملیات محمدرسول الله (ص) هزاران جوان می آمدند.
صالحی امیری ادامه داد: شخصیت امام (ره) معرفتگرایی را به جامعه می دمید و جامعه تدام حیات اجتماعی خود را تعریف می کرد و آرمان انسان ها امام بود و دهه اول زیباترین نقطه فرهنگی و اجتماعی ایران است که باید آن را پاسداشت.
وی در ادامه به وضعیت حاکم در دهه دوم انقلاب پرداخت و بیان داشت:در دهه دوم با شرایط جدیدی مواجه می شویم که ظهور اینترنت و ماهواره است. سال ٧٢ آشنایی نسل جدید با ارزش های جدید در عرصه های جهانی، حذف پدیده زمان و مکان ظهور و شکاف میان فرهنگ رسمی و غیررسمی و به طور طبیعی بروز برخی از تنش های فرهنگی در سطوحی از جامعه مجموعه شاخص هایی است که در دهه دوم با آن مواجه می شویم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: این موضوع یک امر طبیعی است، زیرا جامعه در حال توسعه با برخی از آسیب های فرهنگی و اجتماعی همراه خواهد بود. الگوهای توسعه وقتی در جامعه شکل می گیرد، جامعه با برخی آسیب ها مواجه خواهد شد که موضوعی طبیعی است.
صالحی امیری بیان داشت: آمار طلاق در دهه ٤٠، یک درصد بود و این عدد در سال ٩٠ به ٢٣ تا ٢٧ درصدافزایش یافت که نشان می دهد تحولات و توسعه اقتصادی، اجتماعی و سیاسی همزمان با چالش های فرهنگی و اجتماعی همراه خواهد بود. عمده مساله اینجاست که چگونه هم مدیریت برای توسعه داشته باشیم و هم با کمترین آسیب های اجتماعی مواجه شویم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: کمتر کسی در میان اندیشمندان وجود دارد که الگوی توسعه ای ارایه کند که در آن پیامدهای اجتماعی و فرهنگی به همراه نباشد، ولی عمده بحث آنجاست که جامعه ای که در حال تحول و توسعه است، مانند قطاری در حال حرکت است، که باید همراه با تحولات توسعه آن را مدیریت کنیم.
وی خاطرنشان کرد: باید بیاندیشیم چگونه می توانیم با کمترین آسیب ها الگوی توسعه و پیشرفت را مبتنی بر اندیشه هایی که رهبر معظم انقلاب تبیین کرده اند، در پیش بگیریم و بین این دو عرصه هماهنگی داشته باشیم.
صالحی امیری یادآور شد: دنیا الگوهای توسعه را با فمینیسم، اومانیسم و... تفسیر کرده، یعنی دین زدایی برای توسعه، یعنی گسترش فمینیسیم و آزادی زنان در جامعه که یک نوع اسارت است. پولاریسم به معنای آزادی اندیشه بدون مرزهای تعریف شده است. در نقطه مقابل این تفکر، ما به اندیشه ای باور داریم که مبتنی بر شریعت، دیانت و تفکر است و هر نوع مطالعه تطبیقی و هرنوع مطالعه تجربی برای اینکه الگوهای توسعه غرب را مدل سازی کنیم، نه عقلانی است، نه مبتنی بر مبانی دینی.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین گفت: ما نیازمند الگوی بومی توسعه بر بر مبنای مدل تجربی - دینی مبتنی بر توسعه دوگانه زیستی یعنی خوراک و پوشاک مسکن و نیازهای معرفتی هستیم، یعنی خداجویی، معرفت جویی، فضیلت جویی و انسانیت را در الگوی توسعه تعریف می کنیم که علاوه بر رفاه اقتصادی، دارای ارزش های معرفتی باشد که نقطه حساس بحث ماست.
نقش نماز در کاهش آسیب های اجتماعی
وی در ادامه انتخاب موضوع نماز و کاهش آسیب های اجتماعی برای بیست و پنجمین اجلاس سراسری نماز را موضوعی هوشمندانه اعلام کرد و گفت: روح نماز با ستاد اقامه نماز احیاء شد و روزی که بذر این حرکت و جنبش پاشیده شد، تلاش های خوبی صورت گرفت، به طوری که امروز این نهال تنومند شده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: سئوال بزرگی وجود دارد مبنی بر اینکه چگونه می توان با تمسک به نماز بر آسیب های اجتماعی جامعه فائق آمد؟ از این رو باید به دنبال پاسخ صحیح برای این سئوال بود.
صالحی امیری ادامه داد: نماز اکسیر حیات بخش جامعه ایران در دهه آینده خواهد بود البته مشروط به اینکه جایگاه واقعی خود را در جامعه پیدا کند.
وی خاطر نشان کرد: در ٤ دهه گذشته معرفت دینی در جامعه ایران دچار افت نشده است، ولی در مناسک دچار مشکل شده ایم، درک از ذائقه جامعه در شرایط کنونی بیش از سایر موارد باید مورد توجه قرار گیرد چراکه ارزش های معنوی در جامعه پایدار است و دلیل این ادعا عاشورا و همایش بزرگ اربعین است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: جامعه معنوی ایران دچار بحران و تهدید نیست، چراکه دارای آسیب های اجتماعی و مناسکی هستیم که قابل درمان است و اجلاس نماز می تواند نسخه ای برای این درد تجویز کند، لذا باید خوراک معرفتی را با درک ذائقه های نسل جدید هماهنگ کرد و از این طریق انتقال مفاهیم کرد.
صالحی امیری با اشاره به اینکه زبان انتقال فرهنگ تغییر کرده است، گفت: برای تولید باید نیاز سنجی صورت گیرد و به دنبال نیاز فرهنگی جامعه ایران بود و نوآوری، خلاقیت و ابتکار باید در دستور کار قرار گیرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به جایگاه خانواده و نماز در جامعه، گفت: آموزش و پرورش باید به دنبال کاهش آسیب های اجتماعی با ترویج نماز باشد همچنین رسانه ملی می تواند در جهت ارتقا علقه جامعه اجتماعی در نماز اقدام کند.
وی با اشاره به ضرورت احیا مسجد در محله ها برای حل اختلافات مردم، خاطرنشان کرد: در گذشته با مسجد ارتباط بسیار خوب و گسترده ای وجود داشت، بنابراین باید بار دیگر به سمت محراب و منبر بازگردیم.
صالحی امیری تاکید کرد: باید به مبانی دینی خود باز گردیم، چرا که غرب نسخه شفا بخشی برای جامعه ما ندارد، نباید فراموش کرد که روحانیون مسئولیت ویژه ای در ارتقا سطح دینی مردم دارند، لذا باید باید کانال هایی را در شبکه های اجتماعی ایجاد کنند و از این طریق اقداماتی در زمینه ارتقا فرهنگ دینی و نماز انجام دهند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: باید خیزش بزرگ ملی با هدف احیا نماز و کاهش آسیب های اجتماعی صورت گیرد. موضوع نماز در کشور از هر گونه اختلافی در شرایط کنونی دور است، ولی باید این فرهنگ از طریق دولت و نهاد روحانیت و ستاد اقامه نماز و مدارس گسترش یابد.
این مسئول فرهنگی افزود: زیست فرهنگی در فضای تهمت و افشا شکل نمی گیرد، ولی در فضای همدلی، نماز و اخلاق محقق می شود و همه باید بدانند که اگر به یکدیگر توهین کنند اخلاق زیر سئوال می رود.
صالحی امیری با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری در مقوله نماز، افزود: همه دستگاه ها، نهادها و مسئولان در مسیر جنبش بزرگ اجتماعی و جهاد برای ترویج نماز در جامعه حرکت کنند.
انتهای پیام
نظر شما