پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ |۱۰ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 12, 2024
قرآن و عترت

مسئول موسسه مطالعات راهبردی و فرهنگی اصحاب الحسین(ع) گفت: پژوهش های دینی انجام شده به منظور تولید فیلم و سریال باید با محوریت قرآن و عترت باشد.

حجت الاسلام و المسلمین سعید اصفهانیان در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری«حوزه»، با اشاره به این که حرکت های علمی و فرهنگی پس از پیروزی انقلاب اسلامی باید متناسب با جریان نورانی انقلاب باشد ، اظهار داشت: در این خصوص از همان زمان پیروزی انقلاب توجه به دو حوزه بسیار حایز اهمیت بوده است؛ نخست حوزه « مفاهیم و معارف دینی »بوده که می بایست متناسب با انقلاب از فضای نگاه فردی خارج شده و به فضای نگاه اجتماعی کشیده می شد .

وی افزود: حوزه دوم که می باید مورد توجه فرهنگ سازان قرار می گرفت، حوزه ی گزاره های « فرهنگ و هنر و رسانه » بود؛ امروز باید گفت بعد از چهل سال ، جریان دینی ما نمره خوبی از حیث کارنامه ای در استفاده از ابزارهای هنری و رسانه ای نمی گیرد.

دبیر ستاد معرفتی و علمی اربعین همچنین گفت: بخش های مهمی از معارف ما در زمینه مفاهیم اجتماعی است که بعد از سال ها به عنوان محور و شاخص باید مورد توجه قرار گیرد ، ضمن آن که نباید از یاد ببریم که انقلاب اسلامی همچنان نیاز مند توجه به مفاهیم گسترده اجتماعی است؛ ما چه در بخش اول و چه بخش دوم به صورت نقطه ای ورود یافته ایم یعنی به شکل نقطه ای وارد مفاهیم معرفتی شده و به شکل نقطه ای نیز نسبت به بحث تولید آثار هنری و رسانه ای ورود پیدا کرده ایم.

وی اضافه کرد: البته در این سال ها به همت جشنواره عمار و دیگر فعالیت ها ، انصافاً کارهای خوبی شده اما در مجموع به نسبت نیازهای گسترده اجتماعی وهمچنین به نسبت هجمه ای که غرببا استفاده از ابزار هنر و رسانهعلیه ما داشته ، هنوز راه نرفته بسیار است.

وی با اشاره به این که امروزه ضرورت « زیست قرآنی» که در اندیشه و بیان نورانی مقام معظم رهبری مشهود است، از جمله بایسته های کلیدی جامعه ما به شمار می رود، گفت: در حال حاضر لزوم توجه به زیست قرآنی و سبک زندگی ایرانی و اسلامی ، همچنینضرورت کشف مدل زندگی بر اساس تعالیم دینی بیش از گذشته در معرض اندیشمندان قرار گرفته است ، اما با این حال چالش مهم پیش روی ما در همان دو عرصه و حوزه ای است که پیشتر متذکر شدم.

مسئول موسسه مطالعات راهبردی و فرهنگی اصحاب الحسین(ع)همچنین بیان داشت: اگر امروز بخواهیم اولویت های زیست آسمانی و قرآنی را مدنظر قرار دهیم، در وهله نخست باید اندیشمندان متمرکز بر زندگی قرآنی شوند و تمحض در اصول و قواعد زندگی قرآنی بیابند .

وی افزود: ما گاهی در بحث مدل زندگی به سراغ سنت های پیامبر اکرم (ص) و اهل بیت(ع) می رویم ،هر چند سنت های معصومین باید پیش چشم ما باشد و همواره به آن ها اقتدا کنیم، اما مهم تر از توجه به « سنت » ها به عنوان رفتارهایی که زیستن دینی را به ما آموزش می دهد، توجه به « سیره » پیامبر اکرم (ص) و عترت ایشان است .

حجت الاسلام و المسلمین اصفهانیان گفت: اگر امروز زندگی دینی واجد یک نوع مدل نمی شود و در این میان شاهدیم دین داران به شدت مورد هجمه قرار می گیرند و گاهی از خود دفاع نمی کن ن د، به این دلیل است که از تقویت فهم سیره دینی پرهیز کرده و عمدتاً سنت های دارای کثرت را در این بین توصیه کرده ایم.

وی افزود: بی شک اگر ما با تمام وجود ، سیره « رحمت » و «بصیرت » نبوی را درک و فهم کنیم، در آن صورت تمام شاخصه های زندگی متاثر از این سیره خواهد بود .

این محقق و پژوهشگر حوزوی همچنین ابراز داشت: از آن سو، چنانچه بخواهیم به هجمه های نظام غرب پاسخ دهیم و الگوی موفق دینی و زیست دینی را عرضه نماییم، می بایست اندیشمندان ما متمرکز بر آیات قرآن شده وهمچنین مباحث سیره را مقدم بر سنت ارایه کنند .

وی در بخش دیگری از سخنان خود به پدیده عظیم اربعین اشاره کرد و گفت: به برکت نور حسینی ، زیست حسینی و اربعینی در معرض انسان های آزاده قرار گرفته و روز به روز برکات این پدیده عظیم و مبارک بیشتر خود را نشان می دهد.

وی با بیان این که برای تبیین و به خصوص ماندگاری مفاهیم معرفتی در اذهان لازم است که هنرمنداناین مفاهیم را وارد عرصه رسانه و قالب های نوین کنند، خاطرنشان کرد: فراتر از همه کارهای مفهومی و هنری ما ، میدانی در گوشه عالم شکل گرفته که بیست و چند میلیون انسان ، حداقل در یک هفته، زیستن خاصی با مدل خود را تجربه می کنند که ما آن را به عنوان « پدیده اربعین » می شناسیم؛ واقعیت آن است که امروز فضای اربعین ما را از فضای « شعار حسینی » به فضای « شعور حسینی » رهنمون ساخته و این جریان در طول تاریخ نمونه مشابهی هم به این نحو نداشته است ، به طوری که مطلعم حتی برخی ازکسانی که دین الهی هم ندارند جذب همین نوع زیستن حسینی می شوند شده اند .

مسئول موسسه مطالعات راهبردی و فرهنگی اصحاب الحسین(ع) در جمع بندی پایانی با اشاره به این کهکار علمی متمرکز بر آیات قرآن و بر قواعد و اصول قرآنی باید باشد ، اظهار داشت: علاوه بر آن، از سویی لازم است که در گروه های گفتگویی و اندیشه ورزی همراه با اندیشمندان ، هنرمندان ما بتوانند مدل های معرفتی برآمده از قرآن را به شکل هنری و ظریف در معرض دید جامعه قرار دهند، و از سوی دیگر به خصوص باید بر حوزه « زیستن اربعینی » تمرکز کنیم که در این باره هم می بایست فراتر از ایام اربعین، این مساله به همه ایام سال تعمیم یافته و عموم مردم و اندیشمندان و هنرمندان به این نوع زیستن توجه جدی نشان دهند.

وی همچنین افزود: اولویت پژوهش در طرح مفاهیم دینی قرآن باید با زاویه نگاه و دید عترت باشد و به خصوص تحقیقات و پژوهش های ما باید با محوریت سیره اهل بیت (ع) و قرآن باشد و لذا به نظر بنده نگاه صرف تاریخی به خصوص در ساخت آثار هنری از جمله فیلم ها و سریال های دینی، فایده ای ندارد .

وی اضافه کرد: روح حاکم بر اثر هنری و سریال باید قرآن و عترت باشد و حال آن که برخی مشکلاتی که در این زمینه وجود دارد به خاطر نوع پژوهش است که چون بر مدار و محور تاریخ سامان یافته است، حتی سریال های تاریخی با هزینه میلیاردی ما نیز نمی تواند آن چنان اثرگذاری لازم را داشته باشد.

۳۱۳/۸

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha