یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024
کد خبر: 893764
۱۳ فروردین ۱۳۹۹ - ۱۶:۵۶
روز طبیعت

حوزه/ مدیر پژوهشکده فقه اجتماعی به اشارات قرآنی پیرامون رابطه انسان و طبیعت پرداخت.

حجت الاسلام والمسلمین سیدمهدی طباطبایی در گفتگو با خبرگزاری حوزه، گفت: امروز را روز طبیعت نامیده اند، ولی به نظر من هر روز روز طبیعت است. زمین و هر آنچه از مخلوقات و جانداران بر آن واقع شده است، امانتی است در دست انسان، که ما، دو وظیفه اساسی در مورد آن داریم.

وی افزود: نخستین وظیفه ما نسبت به زمین اول آباد کردن است، خداوند در قرآن کریم می فرماید «هو انشاکم من الارض و استعمرکم فیها».خداوند متعال در این آیه شریفه، منشا انسان را زمین میداند.

رئیس موسسه بحرالعلوم بیان کرد: اینجا بحث "خلقت" و آفرینش نیست، بلکه سخن از منشا انسان است، بنا بر این نفرمود از خاک، یا گل، بلکه فرمود از زمین. چون پس از خلقت، برای استمرار نسل آدم، نیاز به زمین است.

استاد فقه محیط زیست، گفت: اگر زمین یا حتی برخی از جانداران نابود شوند، نسل انسان نیز در خطر می افتد. پس به دنبال آن می فرماید استعمرکم فیها؛ خداوند در این آیه از ما می خواهد که از ما خواسته است که زمین را آباد کنیم‌.

وی تصریح کرد: از نکات این خطاب آیه آن است که خطاب آن، به فرد فرد انسانها نیست، بلکه جامعه انسانی و اقوام و طوایف مورد خطاب هستند.

استاد و پژوهشگر فقه محیط زیست گفت: نخستین وظیفه اجتماعی هر جامعه، و اولویت اساسی هر کشور، باید تلاش برای آباد کردن زمین و عمران آن باشد.

حجت الاسلام والمسلمین طباطبایی، دومین وظیفه قرآنی بندگان نسبت به زمین را جلوگیری از ایجاد تباهی و فساد و تخریب زمین و طبیعت دانست و افزود: این نیز از وظایف مهم و اساسی، بلکه اولویت رفتارهای فردی و اجتماعی است.

وی افزود: بی تفاوت بودن افراد در مورد تخریب زمین، حتی تا این حد که می بیند شخصی ته سیگار در طبیعت می اندازد، ولی به او تذکر نمی دهد و حتی اهمیتی برایش ندارد، این شخص نیز خود، در تخریب و تباهی زمین سهیم است. چون همین ته سیگار به ظاهر کوچک، خطرناک ترین پسماند است.

استاد حوزه یادآورشد: اینکه امیرمومنان حاضر نیست در قبال دریافت همه  هستی، پوست جویی را از دهان مورچه‌ای برگیرد، نشان دهنده اهمیت احترام به زندگی و حیات جانداران روی زمین، و راضی نبودن به آزار و اذیت آنهاست.

مدیر پژوهشکده فقه اجتماعی با اشاره رابطه متقابل انسان و محیط زیست اظهارکرد: برترین تلاش برای ایجاد تمدن اسلامی، تلاش برای احیاء آموزه های زیست محیطی اسلام است.

وی افزود: امروزه که دنیا، برای توسعه ی اقتصادی و عمرانی و صنعتی، دست به نابودی زمین، و آزار و اذیت جانداران و دست انداختن به محل زندگی جانداران می زند، و خود را مالک و اشرف مخلوقات می داند و برخوردار از حق هر گونه دخل و تصرف در طبیعت.

استاد حوزه بیان کرد: وقت آن است که جامعه اسلامی، در عمل و علم، به این امر توجه جدی کند که آموزه های راستین اسلام‌ را در خود پیاده کند و به دنیا معرفی نماید.

وی گفت: مهرورزی با طبیعت، باید به یک فرهنگ عام مبدل شود و همه مردم نیز باید آن را سرلوحه رفتار خود در زندگی قرار دهند. آن وقت می توانیم سخن از تمدن رشد یافته اسلامی بگوییم.

وی با اشاره به ویژگی های تمدن اسلامی و ویژگی های متمدانه انسان های متمدن دین دار، اظهارکرد: در این جامعه فرد فرد جامعه، باید با قطع هر درخت، یا آزار هر گونه حیوانی، اشک بریزند و به این درک رسیده باشند که به قول مرحوم مهدی الهی قمشه ای: هر کس که دلی دارد یک مور نیازارد؛ چون مور هم از دلبر دارد اثری بر دل.

وی گفت: امروزه شاید با شیوع ویروس کرونا، این پیام طبیعت‌ را درک کنیم که این جهان کوه است و فعل ما ندا؛ سوی ما آید نداها را صدا. هر عمل انسان بر اساس اصل قرآنی به ما باز می گردد. به همین دلیل است که باید بدانیم رفتار ما چه عواقبی برای ما در بر دارد.

استاد حوزه یادآورشد: اکنون که این نوشتار را می نویسم، منطقه  "بیت کوصر" در دشت آزادگان، در معرض نابودی است. منطقه ای با زیست بومی منحصر به فرد و جاندارانی با ارزش، به وسیله مالچ پاشی، که مواد نفتی است، به بهانه ی جلوگیری از ریزگردها، در حال نابودی برای همیشه است.

وی گفت: گونه های مختلف گیاهی و جانوری آن، از جمله گونه غزال منحصر به فرد و جانداران مختلف خاک زی، و پوشش گیاهی این منطقه در حال نابودی است و هر آنچه به مسوولان تذکر داده ایم اثری نداشته است.

حجت الاسلام والمسلمین طباطبایی در پایان بر لزوم هوشیاری جامعه رسانه ای و نخبگان فرهنگی کشور در خصوص این گونه مسایل تاکید کرد.

انتهای پیام

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha