نصرالله شاملی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری «حوزه» در اصفهان، از آغاز بکار انجمن مطالعات نهج البلاغه شعبه اصفهان خبر داد و با اشاره به اهداف تاسیس انجمن مطالعات نهج البلاغه ایران، اظهار کرد: وقتی صحبت از نهج البلاغه می کنیم ذهن بسیاری از افراد به سمت فعالیت های تبلیغی می رود، البته استفاده های فراوانی از نهج البلاغه در تبلیغات اسلامی می شود، چرا که موضوع آن همانند موضوعات قرآن کریم است.
عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان افزود: همان گونه که در قرآن کریم موضوعاتی همچون جهان طبیعت، نبوت، امامت، قیامت و مسائل اقوام گذشته وجود دارد و درباره آن تحقیقات می شود، در نهج البلاغه نیز مانند قرآن این موضوعات به چشم می خورد و آنچه که تاکنون درباره نهج البلاغه و فعالیت های پیرامون آن در ایران دیده ایم در همین حد بوده است و تاکنون از یک نگاه تخصصی و بنیادی مبتنی بر مسائل علمی، آموزشی و پژوهشی آن هم در سطح بالا به نهج البلاغه توجه نشده است.
شاملی با بیان این که هدف انجمن مطالعات نهج البلاغه در راستای مطالعات بنیادی و کاربردی است، گفت: انجمن مطالعات نهج البلاغه می تواند با تمام موسساتی که به طریقی به نام نهج البلاغه فعالیت دارند ارتباط برقرار نماید، به خصوص یکی از مواردی که موسسه می تواند انجام دهد، تربیت مربی است.
وی اضافه کرد: انجمن مطالعات نهج البلاغه ایران در سطح کشور سه فعالیت مهم را دنبال می کند، در وهله اول انجام تحقیقات علمی و پژوهشی عمیق و تخصصی در نهج البلاغه است که به عنوان وظیفه اصلی، کار تخصصی دانشگاهی در جهت تولید علم انجام داده می شود.
رئیس انجمن مطالعات نهج البلاغه شعبه اصفهان با تاکید بر حوزه فعالیت های تخصصی و تحقیقاتی انجمن، تصریح کرد: مربیانی در سطح بالاترین رده های دانشگاهی در انجمن تربیت می شوند، یعنی استادان دانشگاه مخاطب انجمن هستند، کاری که اکنون در دانشگاه اصفهان انجام می شود.
وی خاطرنشان کرد: به عنوان نمونه وقتی از هستی شناسی و یا ابتدای خلقت در نهج البلاغه صحبت می شود این بحث عمیقی است که در علم زمین شناسی و زیست شناسی در دانشگاه ها به صورت تخصصی و بنیادی دنبال شده و تئوری هایی نیز برای این موضوع وجود دارد، اما امام معصوم نیز در نهج البلاغه از این مسئله یاد کرده است.
شاملی، عقیده اساتید مسلمان و شیعه را به علم امام معصوم مبنای توجه به نهج البلاغه عنوان کرد و ادامه داد: امیرمومنان(ع) به مخاطبان خود می فرمود: "سلونی قبل ان تفقدونی فانّی بطرق السّماء اعلم منّی بطرق الأرض» از من بپرسید پیش از آنکه مرا از دست بدهید"، لذا این علم، علم عادی نبوده است و مباحثی از این دست در حوزه نظریه پردازی است.
وی اضافه کرد: استاد دانشگاهی که فوق تخصص زمین شناسی است، وقتی گزاره های زمین شناختی امام را از زبان امام دریافت می کند با فردی که تخصصی در این زمینه ندارد فرق دارد و اگر فرد متخصص به دنبال این مسئله برود کار را به جای درست می رساند.
رئیس انجمن مطالعات نهج البلاغه شعبه اصفهان یکی از فعالیت های عمده انجمن را موضوع بندی و دعوت از اساتید، متناسب با هر موضوع بیان کرد و افزود: این کار اولیه انجمن است و کار بعدی، آموزش نهج البلاغه در سطح دانشگاه می باشد و در این مسیر حوزه علمیه نیز می تواند با موسسه مطالعات همراهی کند، چرا که حوزه علمیه متخصصینی دارد که آنها نیز روی تخصص خود می توانند گزاره هایی را از نهج البلاغه دریافت کنند.
وی افزود: کار سوم موسسه، ارتباط با مراکز علمی دانشگاهی و حوزوی و موسسات داخلی و خارجی است، هم اکنون نیز در سطح داخلی پتانسیل هایی در دانشگاه های مختلف داریم، زمانی که مطالعات را قوی و گسترده کردیم سایتی نیز ایجاد خواهد شد تا تمام مطالب مرتبط روی یک سامانه جامع قرار گیرد.
شاملی به دامنه فعالیت های انجمن مطالعات نهج البلاغه ایران در خارج از کشور نیز اشاره کرد و گفت: کار سوم انجمن این است که علاوه بر ایجاد یک سامانه علمی در سطح کشور با مراکز علمی دنیا نیز ارتباط داشته باشد، چرا که پتانسیل این موضوع وجود دارد و اکنون با کشورهای خارجی و استادان دانشگاه در شرق و غرب عالم ارتباط داریم و این اساتید بسیار تشنه این مطالب هستند.
عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان، نهج البلاغه را حلقه مفقوده در دانشگاه های دنیا دانست و عنوان کرد: هم اکنون در دانشگاه مالایا اندونزی دو واحد درسی نهج البلاغه در بین دروس قرار داده اند چرا که احساس کرده اند که این کتاب یک حلقه مفقوده است و جای آن خالی است، این در حالی است که اندونزی بزرگ ترین کشور اسلامی، اما هیچ گونه فعالیت درستی روی مسئله امامت، امام شناسی ، نهج البلاغه، صحیفه سجادیه و اصول کافی در آنجا وجود ندارد.
شاملی با تاکید بر رسالت انجمن در رساندن پیام نهج البلاغه به سایر ملل، تصریح کرد: این کاری است که انجمن مطالعات نهج البلاغه به عنوان یک موسسه علمی و دقیق به زبان انگلیسی و عربی انجام می دهد.
وی، دشمنی پیروان اسلام متحجر و وهابی نسبت به شیعه را ناشی از عدم شناخت درست از نهج البلاغه و امام شیعیان دانست و ادامه داد: وقتی اساتید دانشگاهی کشورهای اسلامی و عربی نهج البلاغه را مطالعه نمایند، متوجه این قضیه خواهند شد و خود به مبلغ نهج البلاغه تبدیل می شوند همچنان که اکنون ده ها کتاب برای انجمن مطالعات نهج البلاغه ارسال کرده اند و از این سو وقتی نهج البلاغه، صحیفه سجادیه، اصول کافی و بحارالانوار برای آنها فرستاده شد آنها نیز دریافتند که کار علمی و جدی است.
عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان ارتباط انجمن را با سه گروه اعلام کرد و گفت: مخاطب و ابزار فعالیت انجمن مطالعات نهج البلاغه سه گروه اساتید دانشگاه، متخصصین حوزه علمیه که در مباحث فقه و اصول، تاریخ اسلام، تفسیر، تفسیر نهج البلاغه و ادبیات کار علمی کرده باشند و در نهایت طلاب و دانشجویان تحصیلات تکمیلی هستند.
وی خاطر نشان کرد: اقدام اول این است که در سطح استانی باید برخی کارها ثبت شود، یعنی علاوه بر سایتی که در این زمینه ایجاد می شود، نشر مجله ای به سه زبان فارسی، عربی و انگلیسی نیز از دیگر اقداماتی است که باید انجام شود و در حال حاضر مقدمات آن در حال فراهم شدن است و پس از آن کتابخانه تخصصی و فوق تخصصی است که در این زمینه باید ایجاد گردد.
انتهای پیام