خبرگزاری حوزه | صبحگاه سیزدهم دی ماه ۱۳۹۸ بود که خودروهای حامل سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس انقلاب اسلامی به همراه ۱۰ تن از همراهان ایرانی و عراقی از جمله شهید ابومهدی المهندس معاون نیروهای حشدالشعبی عراق که به دعوت دولت عراق به آن کشور سفر کرده بودند، مورد هدف حامیان تروریسم در منطقه قرار گرفته و به دست امریکایی های مستقر در عراق به دستور مستقیم رییس جمهور ایالات متحده، قرار گرفتند که منجر به شهادت تمامی این کاروان شد.
بررسی این رویداد نشانگر آن است که کما فی السابق دولت هایی که خود را پرچمدار دفاع از حقوق بشر و مبارزه با تروریسم می دانند، در عمل اقدام به از میان برداشتن مدافعان واقعی حقوق بشر در دنیای کنونی می نمایند.
شهادت هیأت ایرانی که با هدف استقرار صلح در منطقه و دیدار با مقامات رسمی دولت عراق صورت گرفت ، مصداق بارز تروریسم دولتی بوده و از ابعاد حقوق بشری قابل بررسی است.
این اقدام در درجه اول مخالف با اهداف منشور ملل متحد یعنی برقراری صلح و امنیت بین المللی و احترام به حقوق اساسی بشر است . فارغ از آنکه بدیهی ترین اصول منشور در این واقعه نقض گردید به طور ویژه در حوزه حقوق بشر، نقض ماده ۳ اعلامیه جهانی حقوق بشر و همچنین ماده ۶ میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی و نقض حق حیات را شاهد هستیم.
همچنین در خصوص قتل های فراقضائی می توان به نقض ماده ۱۱ از اعلامیه جهانی حقوق بشر اشاره داشت.
از دیگر سوی، در اعلامیه اسلامی حقوق بشر مصوب ۱۹۹۰ قاهره به حق حیات به عنوان موهبت الهی تصریح شده است و نیز در آموزه های اسلامی ما حیات حق خدادادی انسان و مقتضای اصل کرامت است و هیچ کس حق ندارد آن را نادیده بگیرد.
در این خصوص آیه ۵ سوره مبارکه مائده به مسئله حق حیات و استثنائات و حرمت نقض آن پرداخته است.
" اگنس کالامار" گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد پیرامون ترور سپهبد قاسم سلیمانی از سوی نیروهای آمریکایی در بغداد ،آن را نقض قوانین بینالمللی در حوزه حقوق بشر اعلام نمود .وی ضمن اعلام این مطلب افزود: «نیروی قهریه و کشنده تنها زمانی میتواند مورد استفاده قرار گیرد که استفاده از آن برای دفاع در برابر تهدیدات حیاتی کاملاً ضروری باشد.»
ترورهای هدفمند رویکردی است که از سوی دولت امریکا و رژیم صهیونیستی مورد استفاده قرار گرفته و تنها ثمره آن استقرار نیروهای تروریستی و رشد و پرورش نفاق در خاورمیانه بوده است؛موضوعی که شهید حاج قاسم سلیمانی در جهت مخالف آن و استحکام وحدت میان اهل سنت و تشیع گام بر می داشت .دست خطی از وی پیرامون عذرخواهی از خانواده اهل سنت سوری منتشر شده که در آن به خوبی حقوق بشر و حقوق بشردوستانه موج می زند . بی سبب نیست که رهبر معظم انقلاب در جملات خود در وصف شهید بیان داشته اند که " شما با متلاشی ساختن تودهی سرطانی و مهلکِ داعش، نه فقط به کشورهای منطقه و به جهان اسلام بلکه به همهی ملّتها و به بشریّت خدمتی بزرگ کردید."
منش عملی این مرد الهی در حمایت از ابنای بشر در خارج از سرزمین ایران نسبت به غیر پیروان مذهب شیعه اثنا عشری و حتی نسبت به غیر مسلمانان و پیروان سایر ادیان الهی، حاکی از باور این انسان حق مدار برای تلاش جهت حمایت از بشر بوده است .
بهترین دلیل برای پستی حامیان دروغین حقوق بشر معاصر ، سکوت مرگبار و حتی حمایت آنان ، در برابر شهادت این حامی بزرگ حقوق بشر می باشد که جا دارد آزادگان و موحدان عالم به خصوص اساتید حقوق و علوم سیاسی، در محافل و کلاس های درس به این جنبه از پوچی حامیان حقوق بشر معاصر، توجه نمایند و اصحاب رسانه و قلم به ابعاد آن بپردازند.
بی تردید جامعه جهانی نیازمند برخورد قاطع با عاملان و آمران این گونه حوادث می باشد تا از نقض حقوق بشر برای همگان جلوگیری نماید.
حجت الله ابراهیمیان - عضو هیات علمی دانشگاه و مدرس حقوق بشر