به گزارش خبرگزاری«حوزه» از اصفهان، به نقل از دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان، حجت الاسلام علی محزونیه، کارشناس کلام و عقاید به بهانه ایام چهلمین روز ارتحال علامه مصباح یزدی، در یادداشتی آورده است:
چند روزی که از ارتحال فقیه مجاهد، عالم بصیر صبور، عمار انقلاب، مصباح عقل ها و قلب ها حضرت آیت الله مصباح یزدی می گذرد. شخصیتی که فقدانش ثلمه ای جبران ناپذیر برای حوزه های علمیه وفرهنگ اسلامی وعقبه فکری فرهنگی نظام اسلامی است.
۱.جامعیت آیت الله مصباح
در این نوشتار برآنیم که به بیان برخی از ویژه گیهای آن عالم کم نظیر سفر کرده بپردازیم، تا با آشنایی با آن ویژگیها و الگویرداری از آن خصوصیات رهرو راستین مسیر نورانیش باشیم راهی که ایشان یک عمر با عقلانیت ومعنویت و بصیرت و صبر به طی آن پرداخت وبا نصیب وحظی وافر ازعلم ومعرفت وعمل ومحبت به ملاقات خدا و اولیاءالهی شتافت ورهسپار حیات ابدی اش گردید
از ویژگیهای بسیار مهم آیت الله مصباح که ازایشان شخصیتی توانمند و موثر در دو میدان علم وعمل ساخته بود جامعیت ایشان می باشد جامعیت آیت الله مصباح تنها دربعد علمی نبود که جامع علوم معقول ومنقول بود که آثار به یادگار مانده از بیان وبنان ایشان براین امر شهادت می دهد بلکه منظور از جامعیت ایشان، جامعیت علمی وعملی ایشان است که درآن علم ومعرفت و عقلانیت و معنویت و بصیرت در هم آمیخته و از ایشان شخصیتی کم نظیر در دوران معاصر ساخته است
رهبر معظم انقلاب در دیداری که با آیت الله مصباح در منزل ایشان در سفر به قم داشتند چنین بیان فرمودند که این سه جهت در ایشان جمع است، هم علم، هم بصیرت به معنای حقیقی کلمه و هم صفا، این سه باهم در وجود ایشان خیلی ارزشمند است.
۲.بصیر بودن
یکی دیگر از خصوصیات آیت الله مصباح اعلی الله مقامه الشریف ویژگی بصیر بودن ایشان است. ایشان از مصادیق کم نظیر حدیث امام به حق ناطق و کشاف حقایق حضرت جعفر بن محمد الصادق بودند که العالم بزمانه لا تهجم علیه اللبواس. بصیر بودن یعنی تشخیص فضای فکری و فرهنگی وتجزیه وتحلیل جریاناتی که انسان درطول عمر خود با آن مواجه می شود و مواجه صحیح با آنها و دریک کلام تشخیص وظیفه و انجام آن.
رهبر فرزانه انقلاب در دیداری که با اعضای موسسه امام خمینی در سفر به قم در آبان ماه سال ۸۹ داشتند در بیان این خصوصیت آیت الله مصباح چنین فرمودند ایشان مصداق کامل عالمی است که تشخیص دقیق خود را در روزی که لازم باشد بی درنگ به میدان می آورد ودراین راه سرزنش وزخم زبان دیگران را به چیزی نمی گیرد
۳.مرزبانی از مرزهای فکری وعقیدتی
یکی دیگری از ویژگیهای شاخص وکم نظیر مرحوم آیت الله مصباح ،مرزبانی از مرزهای فکری و عقیدتی و تعالیم اسلام ناب محمدی است که آثار به جای مانده از ایشان اعم از گفتار نوشتار، دلیلی صادق براثبات این مدعاست. ایشان نه تنهادر مقابله باجریان فکری مار کسیست با رهبران فکری حزب توده نظیر احسان طبری درتلویزیون به مناظره می نشست و کتاب هایی نظیر ایدئولوژی تطبیقی وپاسداری از سنگر های ایدئولوژیک را به رشته نگارش درآورد، بلکه بعدها با جریان لیبرالی روشن فکر نما نیز به مقابله پرداخت و کتابهایی نظیر آزادی، ناگفته ها و نکته ها، تعدد قرائت ها، اصلاحات، ریشه ها و تیشه ها را نیز به رشته نگارش درآورد.
۴.پیشگام در عرصه تحول در حوزه
حوزه های علمیه، مراکز دینی هستند که درطول تاریخ تشیع به اسلام شناسی در مقام نظر و اسلام پاسداری درمقام عمل پرداخته اند و محصول آن تربیت هزاران شخصیت علمی و تولید آثار فاخر در ابعاد مختلف علوم وتعالیم اسلامی است. با این وجود، آیت الله مصباح یزدی از زمره کسانی است که با رصد دقیق جریان های فکری و فرهنگی درسه لایه داخلی و منطقه ای و بینالمللی متوجه برخی نقائص و کمبودها در حوزه های علمیه جهت تامین نیازهای دینی وفرهنگی مردم زمانه ما گردید.
ایشان قبل از انقلاب نارسایی های موجود در حوزه را در سه عرصه نظام آموزشی و مسائل اخلاقی وروند تبلیغی باز شناخته وآن را درنامه ای تنظیم کرده بودند .این نامه که مرحوم آیت الله مشکینی قدس سره الشریف آن را باخطی خوش بازنویسی کرده بود به امضای دویست تن از بزرگان حوزه رسید. ایشان این نامه را به محضر مرجع عالیقدر تشیع حضرت آیت الله بروجردی اعلی الله مقامه الشریف تقدیم نمودند و ایشان نیز ضمن تائید محتوای آن، نامه مزبور را در جمع علمای تراز اول حوزه که به مناسبت عید نوروز خدمت ایشان رسیده بودند مطرح نموده و درخواست نمودند نسبت به تشکیل درس اخلاق در حوزه و جبران کاستی های حوزه تدابیری اندیشیده شود.
از جمله اقدامات دیگر مرحوم آیت الله مصباح در این زمینه تدریس در مدرسه حقانی، پذیرش بخش آموزش موسسه در راه حق، پیشنهاد تاسیس دفتر همکاری حوزه ودانشگاه، تاسیس بنیاد فرهنگی باقرالعلوم و نهایتا تاسیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی می باشدکه ازآغاز تاسیس آن تاکنون در دوره های مختلف افرادمتخصص متعددی در رشته های مختلف علوم انسانی در آن تربیت شده و آثار فاخر علمی متعددی را در زمینه های گوناگون تقدیم عرصه فرهنگ این مرز و بوم نموده است
۵. تولید آثار علمی در ابعاد مختلف علوم و تعالیم اسلامی
مرحوم آیت الله مصباح یزدی رضوان الله تعالی علیه از معدود چهره های برجسته در میان متفکران جهان اسلام است که با اندیشه ای ژرف و اصولی در حوزه های مختلف علوم اسلامی و انسانی به تولید اندیشه و آثار مختلف در سطوح مختلف وبرای اقشار مختلف پرداخته است که به لحاظ دانشی می توان آن را در عرصه های قرآنی وحدیثی،حکمی و فلسفی و کلامی،اخلاقی و عرفانی و... تقسیم بندی نمود و بالغ بر بیش از یکصد اثر می باشد.
مطالبی که بیان شد گوشه ای از ویژگیها و فعالیت های علمی وعملی آن عزیز سفر کرده است وتبیین تمام ابعاد و ویژگیهای آن عالم وارسته مجال دیگری می طلبد که اگر توفیق حق رفیق گشت در زمانی دیگر به بیان آن خواهیم پرداخت.
درپایان از درگاه خدای متعال عاجزانه تقاضامندیم که مقامات عالی آن عزیز سفر کرده مصباح عقل ها و قلب ها حضرت آیت الله مصباح یزدی را متعالی گرداند و ما را رهروان راستینی برای راه نورانی ایشان قراردهد. انه هوالسمیع المجیب.
انتهای پیام
نظر شما